In timpul travaliului uterul se contracta, colul uterin se subtiaza si se dilata, copilul se roteste adoptand pozitia de nastere cu capul inainte si incepe sa coboare prin canalul de nastere. Travaliul este punctul culminant al nasterii si poate dura de la cateva ore, pana la o zi sau chiar mai mult.
In ultimele saptamani de sarcina nivelul hormonului estrogen incepe sa creasca si sa depaseasca nivelul progesteronului. Acest lucru are ca rezultat cresterea sensibilitatii muschilor uterini la oxitocina, hormonul care provoaca contractiile uterului.
Contractiile au rolul de a maturiza colul uterin in vederea dilatarii. Inainte ca travaliul propriu-zis sa se declanseze, este posibil sa existe o dilatatie de 1-2 cm a colului (col deschis).
Indiciul dupa care iti dai seama ca esti in travaliul sunt contractiile.
Poti recunoaste travaliul propriu-zis daca contractiile:
- Sunt regulate, din 5 in 5 minute;
- Devin din ce in ce mai intense;
- Nu scad in intensitate daca iti schimbi pozitia sau faci cativa pasi;
- Sunt insotite de eliminarea unui lichid;
- Au ca efect dilatarea colului uterin;
- Aceste contractii sunt resimtite la inceput ca un disconfort care devine apoi o durere mai mult sau mai putin insuportabila.
Primele contractii (contractii de pretravaliu) sunt intermitente si de pregatire a uterului pentru travaliul propriu-zis. Au ca efect dilatarea partii inferioare a colului pentru a face loc copilului sa coboare. Deschiderea efectiva a colului uterin este produsa de contractii ritmice si cu o durata mai lunga.
Indicii de travaliul fals pot fi:
- Contractii neregulate ce apar la interval de 3 minute, apoi 5, apoi 7 sau 10 minute si care nu se intensifica in timp;
- Schimbarea pozitiei are ca rezultat scaderea intensitatii sau disparitia contractiilor;
- Contractiile nu sunt insotite de eliminarea de lichid sau mucus;
- Colul uterin nu sufera nicio modificare.
Daca ai inceput sa simti dureri in regiunea lombara si ai contractii regulate din 5 in 5 minute, suna doctorul, discuta cu el despre simptomele pe care le prezinti si eventual indreapta-te catre spital.
Contractiile intense care se produc la mai putin de 5 minute sunt un semn ca nasterea se va produce foarte curand.
Stergerea si dilatatia colului uterin difera la femeile care nasc pentru prima oara fata de cele care au mai nascut. La femeile care nasc pentru prima oara (nulipare) dilatatia colului apare cand acesta este aproape complet sters. La femeile care au mai nascut anterior (mutipare) stergerea si dilatatia au loc in acelasi timp.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Voi suporta durerea nasterii ?
Optiuni de calmare a durerilor in timpul travaliului
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Despre alaptare