Foarte multe gravide isi imagineaza travaliul ca fiind ceva foarte dureros in care nu poti face nimic altceva decat sa tipi de durere si ceva care dureaza putin, grabindu-se sa ajunga la spital cat mai repede imediat dupa declansarea acestuia.
Nici una dintre cele mentionate anterior nu sunt reale: travaliul doare doar in stadiul avansat (dintr-o medie de 10 ore cat dureaza, durerile sunt aproximativ 2-3 ore). Cu privire la durata, in manualul de specialitate se vorbeste despre o dilataie de 1 centimetru/ora la prima sarcina, deci o medie de 10 ore.
Ce activitati putem face in timpul travaliului?
Travaliul poarte fi o experienta traita frumos. Pregatirea prealabila este necesara, atata pentru gravida cat si pentru partener (in cazul in care acesta doreste sa participe la acest proces), el fiind suport emotinal, in cazuri de genul acesta. La imbratisari, atingeri, creierul va secreta oxitocina, hormon cu rol activ in desfasurarea travaliului.
Exista 2 tipuri de activitati care pot fi practicate in timpul travaliului, cele de distragere a atentiei si cele de diminuare a durerii.
Activitatile de distragere a atentiei se aplica numai in stadii incipiente ale travaliului si au scopul de relaxare si de o desfasurare fireasca a travaliului. Din pricina lipsei de informare, lipsei unui plan de nastere stabilit impreuna cu medicul, foarte multe gravide nu apeleaza la astfel de variante.
In stadiul incipient contractiile nu sunt regulate (pot fi chiar si la o distanta de 30 de minute), intensitatea durerii nefiind mare ele sunt suportabile, sunt mai mult resimtite ca un usor disconfort.
In acest stadiu gravida este comunicativa si starea de spirit este una buna. Recomandam a nu va alerta intr-un astfel de stadiu, anuntati medicul despre debutul travaliului si stati cat mai mult timp acasa, propunadu-va sa faceti urmatoarele activitati care au rolul de a distrage atentia de la travaliu:
- Alegeti sa faceti o activitate care va fac placere: cititi cartea preferata, vizionati un film, aceste activitati dau o stare de bine distragand atentia de la travaliu
- Depanati aminitiri dragi fie cu partenerul, fie cu mama sau o prietena, revedeti albumul de nunta
- Odihniti-va, odihna este necesara avand in vedere ca urmeaza ore lungi in care organismul va depunde un efort imens, comparabil cu cel al unui maratonist
O alta categorie de activitati despre care vom vorbi in cele ce urmeaza, sunt activitati care au rolul de a diminua durerea in timpul travaliului. Se recomanda a fi facute in stadiile avansate ale travaliului (fie acasa, fie la maternitate), contractiile sunt regulate si intensitatea durerii este tot mai mare:
- Folosirea mingii de travaliu in adoptarea diferitelor pozitii care sa reduca durerea (ex: stati in genunchi iar cu bratele va sprijiniti de minge facand un usor balans fata- spate). Intrebati medicul daca maternitatea are in dotare aceasta minge pentru travaliu, daca nu are atunci intrebati despre posibilitatea de a veni cu ea la maternitate.
- Masajul bazinului, poate fi facut fie de catre partener, fie de catre moasa cu rol in diminuarea durerii. Acest tip de masaj ajuta la dilatarea oaselor bazinului, ajutand coborarea bebelusului pe parcursul travaliului.
Toate aceste activitati pot dura ore intregi si recomandam a le include intr-un plan de nastere, stabilit impreuna cu medicul si partenerul.
Informatii despre activitati recomandate in timpul travaliului oferite de Lidia Gheorghe – Educator Prenatal Lamaze, Psihoterapeut- Centrul 9 luni