Nicio gravida nu doreste sa faca cunostinta cu contractiile inainte de momentul in care se declanseaza travaliul. Totusi, ele apar si sunt perfect normale incepand cu trimestrul al treilea de sarcina. Invata cum poti deosebi contractiile false, „de antrenament” de contractiile adevarate.
Ce sunt contractiile din timpul sarcinii?
Contractiile reprezinta o scurtare a fibrelor musculare din structura peretelui uterin, scurtare care face ca uterul sa se „stranga” si sa impinga bebelusul catre mediul extern.
Incepand cu trimestrul al treilea de sarcina, uterul incepe sa se pregateasca pentru efortul intens pe care trebuie sa il faca in momentul nasterii, astfel ca este normal sa experimentezi contractii false, sau contractii Braxton-Hicks. Acestea sunt contractii de antrenament, ineficiente si sunt normale pana la un punct.
Cum insa nasterea prematura este un eveniment nedorit, este bine sa fii atenta cand incep sa apara contractiile, pentru a le deosebi pe cele false de cele de travaliu si pentru a putea cere ajutor medical in cazul in care debuteaza travaliul.
5 indicii ale contractiilor false sau Braxton-Hicks
Contractiile false sau Braxton-Hicks sunt neregulate. Ele apar la intervale de timp variabile, fara a urma vreun model anume.
Contractiile Braxton-Hicks se raresc pana la disparitie in cazul in care te odihnesti, preferabil intinsa, sau daca schimbi pozitia in care stai.
Contractiile false sunt nedureroase. In cazul acestor contractii, nu vei simti decat o intarire a burtii, insotita eventual de o foarte usoara jena. Ele insa nu actioneaza asupra colului si nu produc disconfort.
Contractiile false sau Braxton-Hicks pot fi declansate de o vezica urinara plina, asadar urinarea frecventa poate duce la disparitia lor.
Contractiile Braxton Hicks dispar daca consumi o cantitate suficienta de apa, deshidratarea fiind un factor declansator.
5 indicii ale contractiilor de travaliu
Contractiile adevarate sunt dureroase, provocand disconfort in zona abdomenului inferior. Durerea poate fi la inceput destul de slaba si iradiaza catre spate, in zona lombara. Apoi, pe masura ce contractiile devin mai intense, ele incep sa semene cu crampele menstruale puternice si sa ofere senzatia de val, deoarece uterul se contracta incepand cu varful sau, catre col.
Contractiile de travaliu apar la intervale de timp regulate care se reduc pe masura ce travaliul inainteaza.
Contractiile de travaliu nu cedeaza la schimbarea pozitiei, nu sunt influentate de faptul ca te odihnesti, bei lichide, etc
Contractiile de travaliu sunt adesea insotite de usoare sangerari sau pierderi ale dopului gelatinos, care apare ca fragmente de mucus dens.
Contractiile adevarate sunt insotite de o senzatie de presiune la nivelul perineului, semn ca bebelusul este impins activ spre in jos. Ele cresc ca frecventa daca ramai activa pe durata lor, daca te plimbi mult.
Daca sarcina ta a ajuns la termen, poti sta linistita acasa pana cand devine clar daca ai contractii false sau daca ai intrat cu adevarat in travaliu.
De cele mai multe ori travaliul avanseaza mai bine daca stai relaxata in mediul familiar al caminului tau, decat daca te grabesti de la inceput catre spital, unde manevrele medicale pot duce la incetinirea sau chiar stoparea acestuia.
Cele mai multe femei recunosc, privind retrospectiv, ca travaliul lor a debutat cu ore bune inaintea momentului in care au decis sa mearga la spital.
CITEȘTE ȘI: Ce se intampla cu adevarat in timpul travaliului
Pe de alta parte, daca sarcina nu a ajuns la termen si ai o cat de mica banuiala ca ceea ce simti nu sunt contractii Braxton-Hicks – care, dupa cum ai vazut, trebuie sa cedeze repede la schimbarea pozitiei sau la cateva minute de odihna – este bine sa iti contactezi medicul sau sa te prezinti la camera de garda pentru un consult.
De cele mai multe ori nasterea prematura poate fi amanata macar 12-24 de ore, pana ce interventiile medicale ii vor oferi bebelusului mai multe sanse de a incepe viata sanatos. Nu te ingrijora ca ai putea sa „te faci de ras”, cu siguranta nu ai fi prima gravida care confunda cele doua tipuri de contractii.
Pe principiul „paza buna trece primejdia rea”, nu ezita sa ceri ajutor daca esti ingrijorata. Nu uita, stresul este un factor declansator al contractiilor!
CITEȘTE ȘI: Sursele durerilor în travaliu și ce tehnici de control se folosesc
Tu cum ai simtit primele contractii in timpul sarcinii? Cum ai recunoscut cand s-au declansat contractiile adevarate? La ce trucuri ai apelat ca sa linistesti contractiile false sau Braxton-Hicks atunci cand deveneau deranjante?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE