In prezent este obisnuit sa nasti la spital. Ne ghidam pe principiul ca medicii stiu mai bine si ca acolo suntem in perfecta siguranta. Exista dovezi insa ca lucrurile nu stau chiar asa. Se pare ca nasterea naturala in spital este de fapt perturbata si ca supravegherea medicala stricta si protocoalele medicale incetinesc sau pot opri travaliul.
Modul in care este dirijata nasterea naturala in spital poate afecta desfasurarea evenimentelor.
Odata ce incep interventiile medicale, ele fac ca si mai multe manevre sa fie necesare, si astfel nasterea devine mai dureroasa, apar complicatiile, travaliu dificil, dificultatile de expulzie, rupturile de perineu si in cazuri grave stresul fetal, epuizarea mamei, stoparea travaliului sau necesitatea efectuarii unei cezariene de urgenta.
Medicii spun ca astfel se declanseaza o cascada de interventii. Iata cum fiecare dintre principalele interventii medicale efectuate in spitale pot afecta nasterea.
Practici medicale la nastere – Inducerea travaliului
Inducerea travaliului este manevra medicala care declanseaza cea mai lunga cascada de interventii. Inducerea travaliului iti forteaza practic corpul sa declanseze nasterea atunci cand nici el, nici bebelusul nu sunt pregatiti pentru asta.
Inducerea medicala se face inundand corpul cu hormoni sintetici. Astfel incep contractii mai dureroase decat contractiile normale, care de asemenea devin stresante pentru bebelus.
Prostaglandinele sintetice folosite pentru inmuierea colului provoaca si o suprastimulare a uterului. Contractiile deosebit de puternice care se declanseaza pot conduce la ruptura uterina, care este letala atat pentru mama cat si pentru fat.
Atunci cand nasterea este declansata medical, este obligatorie montarea unei perfuzii si monitorizarea fetala permanenta. Prin urmare vei fi consemnata in pat si nici acolo nu vei avea prea mare libertate de miscare.
Un alt risc al inducerii travaliului este cel ca bebelusul sa nu fie pregatit pentru viata extrauterina.
Proceduri medicale la nastere – Branula si perfuzia cu lichide sau medicamente
Linia intravenoasa inseamna ca iti va fi montata o branula pe care ti se pot administra medicamente la nevoie. De cele mai multe ori protocolul medical este ca odata cu montarea liniei venoase sa fie interzis consumul de lichide si alimente. De asemenea miscarile iti sunt limitate de stalpul de care este atarnata perfuzia.
Excesul de lichide administrat te va trimite mai des la baie, iar bebelusul va fi si el afectat de fluidele pe care le primesti.
Energia de care ai nevoie ca sa treci prin travaliu si sa fii activa in faza de expulzie nu iti este asigurata de perfuzie, ci ar trebui sa provina din gustarile pe care nu ai voie sa le mananci…
Alte proceduri la nastere care afecteaza nasterea
Folosirea hainelor de spital poate afecta o gravida si asa speriata de ceea ce o asteapta. Hainele de spital sunt depersonalizate, inscriptionate cu initialele spitalului sau ale sectiei, au fost purtate de cine stie cate persoane inainte, sunt largi si decolorate. Toate aceste amanunte nu sunt de natura sa actioneze incurajator pestru psihic!
Raderea parului pubian si clisma sunt inca obligatorii in spitalele de stat din Romania, desi in alte tari s-a renuntat la aceasta practica.
Ele se efectueaza din motive de igiena, dar ca sa eviti momentele jenante te sfatuim ca macar raderea sau epilarea locala sa incerci sa le faci acasa. Aceste doua actiuni pot inhiba serios desfasurarea cursiva a travaliului.
Monitorizarea fetala continua consta in infasurarea abdomenului cu o banda elastica si conectarea la un monitor. Acesta inregistreaza contractiile si bataile cordului fetal, in timp ce gravida este obligata sa stea culcata pe spate, in cea mai nefavorabila pozitie pentru ea si pentru bebelus.
Multe mame spun ca aveau impresia ca au fost uitate acolo. In plus, pozitia in care se face monitorizarea fetala poate conduce la modificarea frecventei cardiace a copilului, interpretandu-se fals ca cel mic a intrat in stress fetal, cand o simpla schimbare de pozitie a mamei ar remedia situatia.
Statisticile arata ca monitorizarea fetala continua se asociaza cu un numar crescut de cezariene de urgenta.
Ruperea membranelor se poate produce in mod normal oricand in timpul travaliului, sau chiar in ultimele clipe inainte de expulzie. Uneori insa, in incercarea de a accelera travaliul si de a grabi evenimentele, medicul poate decide sa rupa el membranele care invelesc fatul.
Ruperea membranelor insa porneste si cronometrul: odata efectuata manevra, daca au trecut 12 ore si bebelusul nu s-a nascut, se va efectua cezariana. Contractiile devin mai dureroase, iar faptul ca stii ca trebuie sa nasti intr-un timp prestabilit poate din contra incetini travaliul sau opri dilatatia.
Controalele intravaginale sunt o alta manevra care se efectueaza frecvent in spital. Scopul lor este sa determine cat de dilatat este colul uterin, insa ele sunt neplacute oricum, iar in timpul travaliului sunt cu atat mai dureroase si mai greu de suportat.
Un control brutal te poate lasa cu sentimentul ca ti-a fost incalcata demnitatea, iar constatarea ca „situatia nu a avansat” te poate demoraliza.
Manevrele medicale care inconjoara aducerea pe lume a unui bebelus sunt destinate sa previna complicatii care ar pune in pericol viata mamei si a fatului.
Este minunat ca in prezent mortalitatea materna si cea fetala au scazut dramatic gratie progresului medicinii. Insa s-a pierdut din vedere faptul ca femeile au fost create ca sa isi poata naste copiii si ca in momentul nasterii psihicul lor este deosebit de vulnerabil.
Nasterea este ghidata de o adevarata furtuna hormonala, iar echilibrul hormonal depinde de starea de relaxare a mamei. O mama stresata, ingrijorata, agasata, care nu se simte in siguranta, va suferi o incetinire a travaliului, pana la oprirea avansarii sale.
Lipsa de rabdare din partea personalului medical, atmosfera neprietenoasa din spitale, perindarea a nenumarati necunoscuti prin sala de travaliu, pana si lumina puternica caracteristica saloanelor duc la cresterea riscului de cezariana de urgenta.
Statisticile demosntreaza ca in cazul nasterilor naturale care au loc acasa sau asistate de moase, incidenta cezarienelor de urgenta este mult scazuta fata de cazul nasterilor care au loc in spital, intr-un mediu excesiv de medicalizat.
Tie ce practici medicale ti-au fost aplicate la nastere?