Tehnicile de respiratie sunt folosite in timpul travaliului pentru inducerea relaxarii si atenuarea durerilor si se recomanda a fi exersate inaintea nasterii.
In timpul travaliului nu trebuie sa respiri nici prea profund, nici prea repede, deoarece poti expira mai mult dioxid de carbon, ceea ce ar putea produce un dezechilibru intre acesta si oxigenul de care aveti nevoie tu si bebelusul tau. Acest dezechilibru numit hiperventilatie provoaca ameteli si o senzatie de furnicaturi in degete, picioare sau in jurul gurii. De asemenea, muschii privati de oxigen produc acid lactic care in anumite cantitati provoaca dureri musculare.
Daca ai aceste senzatii, incearca sa iti tii respiratia dupa o contractie pentru cateva secunde. In timpul contractiilor respiratia se tine doar cand este timpul sa impingi la sfarsitul travaliului.
Principalele tipuri de respiratie in timpul travaliului sunt respiratia lenta si respiratia superficiala.
La inceputul travaliului fii calma si relaxata
In acest moment respirata ta ar trebui sa fie lenta si sa continue asa, cat timp consideri ca te ajuta. In timp ce unele femei folosesc respiratia lenta pana la sfarsit, altele alterneaza cu respiratia superficiala.
Iata ce presupune respiratia lenta:
- Inspira adanc la inceputul si la finalul contractiilor si expira printr-un oftat.
- Inspira lent pe nas si expira pe gura, lasand sa iasa tot aerul. Expiratia ar trebui sa se auda ca un oftat de relaxare. Daca te ajuta, poti geme in timp ce expiri. Cascatul ar putea reprezenta o modalitate buna de incheiere a respiratiei.
- Relaxeaza-ti tot corpul. O pozitie in jos a umerilor te-ar putea ajuta.
Exerseaza acest tip de respiratie stand in mai multe pozitii: culcata pe spate, pe o parte, in sezut, in picioare, in masina.
Daca respiratia lenta nu functioneaza, poti folosi respiratia superficiala mai ales in timpul contractiilor.
Respiratia superficiala presupune sa inspiri si sa expiri rapid si superficial pe gura la fiecare 1-2 secunde. Inspiratie trebuie facuta fara zgomot, pentru a preveni hiperventilatia. Expiratia trebuie sa se auda fie ca o respiratie scurta, fie ca un sunet usor.
La inceputul contractiei respira o data, rapid si lasa-ti tot corpul moale. Expira scurt si respira in continuare superficial, in ritmul contractiei, o data la 1-2 secunde.
Cand contractia s-a terminat, incheie printr-un oftat. Daca esti in stare, schimba pozitia si bea cateva guri de apa.
Respiratia superficiala este putin mai greu de stapanit decat respiratia lenta, dar exersand-o, devine mai usoara. Deoarece frecventa contractiilor creste nevoia de oxigen, respiratia superficiala este foarte potrivita in travaliu.
Respiratia superficiala cu gura deschisa are ca rezultat neplacut uscaciunea gurii. Intre contractii incearca sa bei cate o gura de apa. Ai mai putea, in timp ce respiri, sa atingi cerul gurii cu varful limbii, in spatele dintilor pentru a umezi aerul pe care il inspiri.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Importanta relaxarii in timpul travaliului
De unde vin durerile in timpul nasterii ?
Cum s-a pozitionat bebelusul tau ?
Indemnizatia de crestere a copilului
Acte necesare obtinerii indemnizatiei de crestere a copilului
Acte necesare pentru obtinerea stimulentului
Acte necesare obinerii alocatiei de stat pentru copii
Modul de calcul a indemnizatiei de maternitate
La ce sa te astepti dupa nastere ?