Hrisca face parte din categoria pseudocerealelor. Desi la noi in tara se consuma traditional si mai frecvent in partea de nord si in zona granitei cu fosta URSS, ea este frecvent utilizata si in alte tari din Europa.
Care sunt avantajele consumului de hrisca?
Hrisca este asemanatoare ca gust cu graul, insa valoarea sa calorica este mult mai mica, fapt ce o face recomandata persoanelor cu probleme legate de greutate. Prin urmare, daca bebelusul tau este un dolofan, iar medicul ti-a recomandat sa eviti sa ii dai cereale, le poti inlocui de 3-4 ori pe saptamana cu hrisca.
In plus, hrisca este o foarte buna sursa de proteine, continand 8 aminoacizi esentiali. Este o buna sursa de fibre si de microelemente, dintre care enumeram manganul si cupru. De asemenea, este bogata in magneziu.
Hrisca este foarte bogata si in antioxidanti: vitamina E, tocotrienol, acid fitic si seleniu. Nici flavonoizii nu lipsesc, facand cu atat mai disponibile vitaminele si antioxidantii din hrisca.
Cand introducem hrisca in alimentatia bebelusului?
Hrisca se introduce in alimentatia copilului dupa implinirea varstei de 8 luni si numai dupa discutia cu medicul pediatru. Desi nu ridica problema glutenului, se pare ca hrisca are un potential alergen ceva mai ridicat decat celelalte cereale si pseudocereale, de aceea introducerea in alimentatie trebuie facuta cu atentie.
Cum pregatim hrisca? – Retete cu hrisca pentru bebelusi
Inainte de a o include in diverse retete, hrisca trebuie hidratata sau fiarta. Pentru hidratare, este suficient sa o pui la inmuiat timp de 10-12 ore. Daca vrei sa o fierbi, trebuie sa o pui la inmuiat 1-2 ore si apoi sa o fierbi aproximativ 20 de minute. Faina de hrisca se poate de asemenea ingloba in diverse retete, fara a fi necesara fierberea ei.
Reteta de hrisca cu fructe (de la 8 luni)
Aceasta reteta poate fi preparata in 2 variante:
- Hrisca se pune la hidratat seara. Dimineata, se adauga in piureul de fructe, dandu-i acestuia o consistenta superioara si facandu-l mai satios.
- Se fierbe hrisca timp de 15 minute. Apoi se adauga fructele taiate bucati ca pentru compot si se mai da un clocot. Fructele proaspete pot fi inlocuite cu fructe uscate (caise, stafide, curmale).
Hrisca cu branzica (de la 8 luni)
Hrisca hidratata sau fiarta se amesteca cu branza de vaci sau branza calcica, in functie de varsta copilului.
Hrisca cu pui si legume ( de la 12 luni)
200 g de hrisca se pun in tigaie cu 400ml de apa si se fierbe pana se inmoaie si absoarbe apa. Se adauga ceapa, masline, morcov dat pe razatoare, ardei gras tocat marunt si rosii decojite sau taiate cuburi mici. Se adauga pieptul de pui taiat bucatele sau fasii subtiri fiert separat si se amesteca impreuna cu condimentele pe care le agreezi timp de inca 10-20 de minute.
Salata de sfecla cu hrisca (de la 18 luni)
Reteta este o sursa minunata de fier si o adevarata bomba de vitamine.
Sfecla rosie se curata de coaja si se da pe razatoarea mica. Se adauga in bol ardei capia taiat cuburi mici, marar si patrunjel proaspat. Se pune hrisca, fie fiarta, fie semihidratata, in functie de momentul in care veti consuma salata. Daca salata nu va fi consumata imediat, hrisca se va hidrata complet de la zeama de lamaie si zeama legumelor. Ca mirodenii, recomandam un praf de busuioc sau oregano. La final, stropesti salata cu o picatura de zeama de lamaie si adaugi putin ulei de masline. Pofta buna !
Mic dejun cu hrisca, miere si catina (de la 18 luni)
Este un mic dejun extrem de sanatos, satios si bogat in vitamine. Nu mai spunem despre cat e de usor de preparat ! Se pune hrisca la hidratat seara, iar dimineata se adauga o lingurita de miere si cateva boabe de catina. Daca i-ai oferit deja micutului tau susan, migdale sau caju, le poti adauga si pe ele in amestec.
Tu la ce varsta ai introdus hrisca in alimentatia celui mic? Care e reteta sa preferata?