Este dovedit ca modul in care parintii isi hranesc copii in primii ani de viata se afla la baza sanatatii lor in viitor. Odata cu inceperea diversificarii vei fi nevoita sa iei decizii care vor influenta sanatatea copilului tau pe viitor. Ca mama iti revine rolul de a alege cele mai sanatoase alimente si care sunt perfect adecvate varstei copilului.
In primele luni de viata sistemul digestiv al bebelusului este capabil sa digere numai lapte. Daca incepi diversificarea intre 4 – 6 luni aminteste-ti ca Organizatia Mondiala a Sanatatii precum si multi pediatri recomanda mamelor inceperea acesteia dupa varsta de 6 luni, indiferent de alimentatia bebelusilor avuta pana la acel moment: lapte matern sau formula de lapte.
In primul an de viata cele mai multe substante nutritive provin din lapte. Atata timp cat iti hranesti bebelusul cu lapte matern sau formula de lapte poti fi sigura ca are o alimentative adecvata.
Reguli simple de urmat la inceputul diversificarii alimentatiei:
- Introdu cate un singur aliment;
- Respecta un interval de minim 4 zile intre alimente diferite. Cu atat mai mult cu cat ai inceput diversificarea inainte de 6 luni, recomandat fiind sa astepti chiar o saptamana.
- Alimentele solide trebuie servite la inceput sub forma unui piure fin si treptat granulatia acestuia schimbata pentru ca bebelusul sa se obisuiasca cu diferite texturi. Evita bucatile mari si tari, bebelusul s-ar putea ineca cu ele.
- Nu adauga sare sau zahar la prepararea alimentelor.
- Serveste mancarea la temperatura corpului.
- Adauga alimente care sunt o sursa buna de fier.
Care sunt alimentele care se introduc primele la inceputul diversificarii alimentatiei?
Alegerea primului aliment pe care il vei servi copilului se individualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare ale copilului. La cei cu o curba ponderala buna se poate incepe cu fructe si legume la cei cu o curba ponderala slaba cu cereale fara gluten. Intreaba pediatrul tau care este cea mai indicata grupa de alimente cu care sa incepi diversificarea in functie de graficul de crestere a bebelusului.
Primele alimente pe care ar trebui sa le dai bebelusului tau sunt cele care se digera cel mai usor si au cel mai redus risc de alergii. Impreuna cu pediatrul care cunoaste evolutia copilului tau ar trebui sa decideti ce alimente sunt cele mai potrivite de administrat la inceputul diversificarii.
Sugestii de alimente cu care ai putea incepe diversificarea alimentatiei la varsta de 4-6 luni a bebelusului:
CEREALE
Poti da bebelusului de peste 4 luni doar cereale fata gluten. Cel mai indicat este orezul. Alege cerealele pentru copii imbogatite cu fier si evita-le pe cele cu ados de zahar. Vei incepe adaugand cate o masura de cereale in lapte, crescand apoi progresiv cantitatea.
Citeste pe spatele cutiilor de cereale pentru copii indicatiile privind modul de preparare, acesta este uneori diferit de la o marca la alta.
Citeste mai multe despre introducerea Orezului
FRUCTE
Poti da bebelusului de peste 4 luni un piure foarte fin din fructe precum: mar, para, banana, avocado. Este indicat sa gatesti fructele pana in jurul varstei de 8 luni. Ai putea face acest lucru punandu-le 10-15 minute la abur sau oparindu-le. Pana la varsta de cel putin un an fructele vor fi servite bebelusului fara coaja. Bananele si avocado nu se gatesc niciodata insa este important ca ele sa fie bine coapte. Sucul din fructe il poti introduce doar dupa varsta de 6 luni.
Ii vei da bebelusului in prima zi o lingurita inainte de masa de lapte, crescand portia cu cate o lingurita in fiecare zi, pana cand ajungi la cantitatea recomandata pentru varsta bebelusului. Atunci vei inlocui o masa de lapte. Masa de fructe ar putea fi gustarea de la ora 10.
Daca intentionezi sa-i dai bebelusului un amestec de fructe asigura-te ca le-ai introdus individual si bebe le tolereaza. Recomandat este sa mai astepti pana dupa varsta de 6 luni.
LEGUME
Este recomandat ca legumele sa fie gatite pana la varsta de 1 an sau pana la momentul la care bebelusul mesteca mancarea foarte bine. Ai putea sa-i dai bebelusului cu varsta intre 4-6 luni o supa clara din legume precum: morcov, albitura, putin ardei, o ceapa mica pusa intreaga.
Morcovul Pastarnacul Ardeiul Telina
PROTEINE
Pentru bebelusii cu varsta intre 4-6 luni nu se recomanda nici o forma de proteine animale (ou, carne, peste, lactate).
Daca te gandesti sa renunti la alaptare sau la formulele de lapte si sa introduci laptele de vaca ar trebui sa stii ca acesta este recomandat abia dupa ce bebelusul implineste 1 an.
Aminteste-ti ca Cel mai bun sfat pe care ai putea sa-l iei in considerare pentru a incepe diversificarea este acesta: urmareste cu atentie dezvoltarea bebelusului si nu calendarul, acest sfat fiind valabil pentru bebelusii alaptati natural cat si pentru cei care primesc lapte formula.
Ghideaza-te dupa senzatia de foame a bebelusului, ea nu da niciodata gres. Chiar daca bebelusul a implinit 4 luni acest lucru nu inseamna ca este pregatit pentru alimentele solide.
Oricare ar fi momentul in care te decizi sa incepi diversifirea, inainte trebuie sa te asiguri ca bebelusul este intr-o stare perfecta de sanatate.
In concluzie intr-o saptamana vei putea introduce cel mult 2 alimente diferite si daca este posibil din aceeasi grupa, doar fructe sau doar legume de exemplu.
Nu te grabi cu introducerea alimentelor solide, bebelusul are toata viata inainte sa guste din toate alimentele la timpul lor. In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Afla cand se introduc toate grupele alimentare: