Cel mai bun lapte pe care il poate primi copilul in primele luni de viata este laptele matern. Organizatia mondiala a sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, inceperea diversificarii dupa aceasta varsta si in paralel, continuarea alaptarii cat mai mult posibil.
Atunci cand ai terminat alaptarea sau cand aceasta nu este posibila, este recomandat sa-i oferi copilului o formula de lapte asemenatoare laptelui de mama, si nu lapte de vaca.
Majoritatea specialistilor recomanda sa continui cu lapte praf pana in jurul varstei de 3 ani, deoarece majoritatea formulelor sunt imbogatite cu fier atat de necesar dezvoltarii creierului si sistemului imunitar al copilului si care se prezinta in cantitati reduse in laptele de vaca.
De ce sa mai amani introducerea laptelui de vaca?
Laptele de vaca nu este recomandat copiilor, in special inaintea varstei de 1 an, deoarece este foarte bogat in proteine si minerale care pot afecta grav rinichii incomplet dezvoltati. Mai mult decat atat, favorizeaza deshidratarea.
Un alt dezavantaj al laptelui de vaca este acela ca reprezinta o sursa saraca de fier, un mineral esential pentru dezvoltarea copiilor. Nici laptele de capra nu este recomandat.
De ce echipamente ai nevoie pentru hranirea bebelusului?
Cand oferi copilului lapte formula trebuie sa aloci timp pregatirii laptelui, curatarii si sterilizarii echipamentelor.
Alimentatia cu lapte formula presupune achizitionarea de biberoane, perie de spalat biberoane, suport pentru uscatul biberoanelor si un sterilizator, daca bebelusul este mai mic de un 1 an.
Sterilizatorul iti va usura mult munca si cu ajutorul lui poti fi sigura ca biberoanele in care prepari laptele sunt perfect curate si dezinfectate. Optional poti cumpara un aparat de incalzit biberonul.
Ai nevoie de minim 3, maxim 6 biberoane de 115 ml sau 250 de ml. Cumpara de la inceput biberoane de capacitate mai mare, deoarece le vei folosi pe o perioada mai lunga.
Biberoanele pot fi din plastic sau din sticla, drepte sau in unghi.
Biberoanele care au un unghi prezinta avantajul ca bebelusul nu va inghiti deloc aer in timpul mesei. Daca folosesti biberoane drepte trebuie sa te asiguri ca tetina este plina permanent cu lapte si in consecinta bebelusul nu trage aer care ii poate provoca colici.
Care sunt cele mai indicate biberoane si tetine?
Biberoanele din sticla sunt cele mai sigure pentru sanatatea copilului insa prezinta dezavantajul ca sunt putin mai grele si se pot sparge usor.
Daca optezi pentru biberoanele de plastic investeste in cele cu bispenol zero (BPA). Bispenolul se banuieste ca ar avea efecte nedorite asupra sanatatii in special asupra aparatului imunitar, neurologic si reproducator.
In ceea ce priveste tetinele, in farmacii si in magazinele specializate exista tetine de latex si din silicon. In timp ce tetinele din latex se pot deteriora si dupa o luna, tetinele din silicon pot tine si un an. Alege de la inceput tetine cu gaura potrivita varstei bebelusului sau cu tetina reglabila.
Daca intentionezi sa hranesti mixt bebelusul, adica sa continui sa-l alaptezi dar sa suplimentezi cu lapte formula, cele mai indicate sunt tetinele ortodontice care imita hranirea la san.
Exista si tetine cu supapa anticolici care reduc cantitatea de aer pe care bebelusul l-ar putea inghiti in timp ce suge.
Ce lapte formula sa alegi?
Laptele formula poate fi de doua feluri: formula de lapte bazata pe lapte de vaca si formula de lapte bazata pe soia.
De asemenea, exista formule de lapte organice. Pe piata exista mai multi producatori de lapte praf.
Formulele de lapte sunt individualizate in functie de varsta la care copilul primeste lapte praf si pot fi sub forma de pulbere sau gata preparate.
O alegere buna ar putea fi formula bazata pe lapte de vaca imbogatita cu fier
Laptele praf pe baza de soia este recomandat atunci cand copilul are o reactie alergica la proteinele din laptele de vaca.
Este important sa respecti cu strictete instructiunile de pe cutie. Nu adauga mai multa pudra, deoarece exista riscul deshidratarii. Daca adaugi mai multa apa decat este necesar, ii vei oferi bebelusului un lapte diluat cu mai putini nutrienti decat are el nevoie.
Cu toate acestea, formula de lapte trebuie aleasa impreuna cu pediatrul care a urmarit evolutia lunara a copilului si care este cel mai in masura sa-ti ofere sfaturi specifice.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cand se introduce laptele de vaca ?
Cum sa alaptezi cu succes ?
Prima masa a bebelusului
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Sterilizarea biberoanelor – Cum si pana cand ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.