Diversificarea este un moment important in viata ta si a copilului tau. A ta pentru ca tu esti cea care trebuie sa conduca „operatiunea diversificarea” in asa fel incat bebelusul sa ramana sanatos si fericit. A bebelusului deoarece acum se pun bazele relatiei sale cu mancarea.
Acum deprinde obiceiuri alimentare, acum i se dezvolta interesul pentru gusturi si texturi noi si regulile de-o viata privind alimentatia. Practic, mama este cea care ghideaza modul in care copilul se va raporta la mancare nu numai acum, ci si ca adult si viitor parinte.
In diversificare este loc de incercare si eroare, este insa important ca erorile sa fie mici si sa nu afecteze sanatatea copilului. Nu este o problema daca alegi sa ii oferi intai dovlecel si nu clasicul morcov, exista insa lucruri pe care pur si simplu nu ai voie sa le faci.
Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti pentru ca diversificarea sa decurga in siguranta.
Interzis in diversificare – 10 Reguli Stricte
Nu incepe diversificarea inainte de varsta de 6 luni. Exista cazuri medicale in care se recomanda diversificarea precoce, insa ele sunt rare si se diagnosticheaza dupa numeroase analize si investigatii.
In nici un caz un medic de familie nu are competente sa recomande diversificarea inainte de varsta de 6 luni doar pentru ca cel mic „nu a luat suficient in greutate” sau pentru ca „asa se face”, pe ideea ca „niste suc de fructe nu are ce sa-i strice”. Din contra, are!
Nu introduce niciodata mai mult de un aliment odata! Daca nu respecti regula, iar cel mic se dovedeste alergic la ceva ce a mancat, nu vei sti ce anume i-a declansat alergia.
Va trebui sa repeti administrarea fiecarui aliment, pe rand, pentru a-l identifica pe cel responsabil, riscand declansarea unei alergii mai intense si potential periculoase.
Nu introduce niciodata alimente mai des de o data la 3-4 zile. Respectand regula celor 4 zile ii oferi organismului ocazia de a se obisnui cu noul aliment. In plus, alergiile nu apar mereu din prima zi de administrare a alimentului vinovat.
Daca ii oferi copilului alimente noi zilnic sau o data la 2 zile te vei afla din nou in impas in cazul aparitiei vreunei urticarii.
Nu oferi supa limpede in locul mesei de lapte. Nu are nici un aport nutritional!
Nu oferi mancarea solida la biberon. Diversificare inseamna lingurita. Exista multe lucruri importante care se invata in timpul diversificarii. Scopul major nu trebuie sa fie ca cel mic sa manance cat mai mult, cat mai repede, ci sa construiasca o relatie sanatoasa cu mancarea.
Nu refuza completarea cu lapte pana la varsta de un an. Si nici dupa aceea! Este posibil ca bebelusul tau sa fie un mancacios, sa accepte usor si cu placere orice solide ii oferi si sa manance portii care sa te multumeasca pana si pe tine, mami.
Dar daca la sfarsit cere totusi si putin lapte matern, nu i-l refuza!
Nu oferi sare, zahar si miere inainte de varsta de un an. Consecintele asupra sanatatii pot fi grave si nu are rost sa te joci cu sanatatea celui mic.
Nu oferi niciodata mancare fortat. Daca cel mic nu vrea sa manance, da-l jos de la masa si incearca mai tarziu. Schimba ora, momentul, locul in care ii oferi primele lingurite de mancare, dar nu il forta niciodata sa manance.
Nu accepta sfaturile binevoitorilor ai caror copii mancau la 4 luni din farfuria de ciorba, iar la 9 luni trecusera deja la sarmale. Generatia noastra nu exceleaza la capitolul obiceiuri culinare sanatoase sau la capitolul sanatate, asa ca poate e cazul sa renuntam la o parte din obiceiurile bunicilor si sa ascultam sfaturile pediatriei moderne.
Nu te grabi, nu te enerva, nu te panica. Daca adopti o atitudine relaxata in legatura cu diversificarea, copilul va vedea in mesele de familie un moment placut si agreabil. Daca te percepe incordata si stresata, momentul mesei devine si pentru el un chin.
Tu ce alte NU-uri ai trece pe lista regulilor de diversificare a alimentatiei? Ce sfaturi ai pentru mamicile aflate la inceput de drum?