Prima săptămână acasă cu bebelușul
Prima săptămână acasă cu bebelușul – un moment de mari emoții. Învață cum să te adaptezi și să ai grijă de tine, de corpul tău și de micuțul tău nou-născut. Este probabil saptamana cea mai incarcata de emotii. Aproximativ jumatate din ea o vei petrece in maternitate, caci medicii vor dori sa se asigure ca totul este in regula in ceea ce te priveste pe tine, proaspata mamica, si pe nou-nascut.
Bebe: la aceasta varsta, principalele activitati ale lui bebe sunt sa doarma si sa manance. In prima saptamana de viata micutul nu plange decat daca are un disconfort: ii este foame, sete, frig sau trebuie schimbat. Dar daca este primul tau copil, recunoastem ca trebuie sa faci fata unor provocari.
Mami: desi toata lumea se concentreaza asupa nou-nascutului, tu esti cel putin la fel de importanta. Indiferent de felul in care a venit pe lume bebelusul, corpul tau a trecut printr-o schimbare majora, care nu se opreste aici. Schimbarile hormonale vor continua timp de cateva saptamani bune, asa ca e perfect normal sa te simti uneori agitata, alteori putin trista ca perioada de sarcina s-a incheiat, sa fii usor emotiva si sa plangi din senin. Daca aceste manifestari devin grave, daca iti afecteaza programul zilnic si te impiedica sa duci o viata normala, consulta neaparat medicul. Depresia postnatala este o afectiune care se poate trata!
Citește și despre: 15 Sfaturi de aur care te ajută la recuperarea după naștere și să previi epuizarea post-natală
Prima saptamana acasa cu bebelusul – Aspecte esentiale
Temperatura in camera: pediatrii din vest recomanda ca temperatura din camera copilului sa fie de 18 – 21 de grade Celsius. In Romania pediatrii sunt ceva mai blanzi si recomanda o temperatura de 20-22 de grade, cu mentiunea ca nu ar trebui sa o cresti dincolo de 24 de grade Celsius. La aceasta temperatura bebelusul va fi imbracat asa cum te imbraci si tu. Daca ti se pare ca e prea rece, poti adauga in cazul lui un strat suplimentar subtire: un body subtire sau o bluzita foarte subtire din bumbac. Nu uita ca supraincalzirea este periculoasa, crescand riscul de sindrom al mortii subite a nou-nascutului. Si renunta la ideea caciulitei, chiar nu e necesara in interior!
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Alimentatia nou nascutului: la aceasta varsta nou-nascutul are nevoie de sanul mamei, oricat de mult timp isi doreste. Alaptarea se face la cerere, nu la program, iar copilul va fi lasat sa stea la san oricat de mult, caci suptul stimuleaza secretia lactata si garanteaza ca si in zilele urmatoare, cand nevoia lui va creste, sanul ii va furniza o cantitate suficienta de laptic.
Stomacul nou-nascutului si al bebelusului in prima luna de viata are dimensiuni extrem de mici. In prima zi de viata, stomacul bebelusului tau are dimensiunea unei cirese, iar in el incap 5-7ml, ceea ce inseamna aproximativ o lingurita de lapte. Prin urmare, fii convinsa ca picaturile de colostru pe care le puteai exprima din mamelon inca dinainte de nastere, ii sunt absolut suficiente!
Citeste mai multe aici despre stomacul bebelusului si cat lapte ar trebui el sa primeasca in prima luna de viata.
Scaunul nou nascutului: in prima saptamana de viata se realizeaza treptat trecerea de la meconiu la scaunul de lapte. Meconiul are o consistenta pastoasa, e lipicios si negricios. Scaunele cu meconiu ar trebui sa faca loc scaunelor de bebelus alaptat in ziua a treia de viata. In mod normal, nu vei fi externata din maternitate inainte ca personalul medical sa se asigure ca totul este in regula din acest punct de vedere. Scaunele de lapte pot avea consistente diferite, sunt in general galbene, au grunji de lapte si un miros caracteristic. Nou-nascutii au multe scaune pe zi, adesea dupa fiecare masa, aspect care se va regla de la sine dupa 2-3 saptamani.
Citeste aici un scurt ghid despre ce e normal si ce nu despre scaunele bebelusului.
Citește pe larg despre PRIMUL AN:
Nou-născut de 2 săptămăni
Nou-născut de 3 săptămăni
Nou-născut de 4 săptămăni
Nou-născut de 5 săptămăni
Ingrijirea bontului ombilical se face urmarind indicatiile medicului neonatolog. De cele mai multe ori este suficient sa te asiguri ca il tii ferit de umezeala, prin plierea marginii scutecului. Unii medici recomanda aplicarea locala a unei pudre cu antibiotic pentru a preveni infectiile, dar nu este o practica universal valabila, asa ca din acest punct de vedere cel mai bine e sa urmezi sfatul medicului.
Aici gasesti mai multe informatii despre ingrijirea bontului ombilical.
Schimbarea scutecului se face ori de cate ori e nevoie. Bebelusul nu va fi lasat cu scutecul murdar in cazul in care a avut scaun, caci pielea sa sensibila se irita foarte repede. La fiecare schimbare de scutec, sterge funduletul cu bucati de vata inmuiate in apa calduta. Daca pielea da semne de roseata, poti aplica un strat de vaselina neutra sau de lanolina pentru a o proteja de actiunea iritanta a scaunului si urinei. Evita sa folosesti servetele umede, creme cu parfumuri, parabeni sau antibiotice, atata timp cat pielea este sanatoasa.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Vizita medicului la domiciliu:
Prin lege, medicul de familie are obligatia de a vizita nou-nascutul in termen de cateva zile de la eliberarea din maternitate. El va cantari si va masura copilul si iti va oferi informatii pertinente despre crestere si ingrijire, alaptare, baie, vaccinuri si asa mai departe. Tu ai datoria de a anunta medicul ca ai nascut, pentru a putea programa impreuna prima consultatie. Ulterior, medicul de familie te va astepta la bilantul lunar in primele 6 luni de viata.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Prima saptamana acasa cu bebelusul – Activitati impreuna:
In prima saptamana de viata nou-nascutul doarme foarte mult. In scurtele perioade de trezie profita si vorbeste cu el. Iti cunoaste vocea de cand era in uter, si il linisteste. Incearca sa mentii fata la o distanta de aproximativ 20 cm de ochii lui. Aceasta este distanta la care ochisorii lui pot focaliza cel mai bine imaginea, vei avea surpriza sa observi ca bebe te recunoaste si il recunoaste si pe tati, dupa glas, miros si figura.
CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.