Este esential ca mediul din camera bebelusului sa fie unul adecvat, iar principalii factori de care trebuie sa tii seama sunt temperatura si umiditatea. Atunci cand isi aduc bebelusul acasa, parintii isi doresc ca totul sa fie absolut perfect. Pe de alta parte, proaspetii parinti sunt absolut speriati si ingrijorati in legatura cu cat de mic este nou nascutul si au tendinta de a incerca sa il protejeze cat mai mult. Cum ne asiguram ca incaperea in care nou nascutul isi petrece majoritatea timpului ofera un mediu sigur si sanatos?
Copilul trebuie sa doarma intr-un mediu curat si cat mai putin poluat. De multe ori, atunci cand pregatesc camera pentru noul membru al familiei, parintii o amenajeaza de la zero. Var proaspat, mobila noua, covor vesel proaspat ales din magazin. Nu lasa amenajarile pentru ultima suta de metri, deoarece este bine sa aerisesti temeinic camera inainte ca cel mic sa intre in ea. Lacurile si vopselurile pentru mobila, tratamentele antimucegai, pardoseala sau covorul noi, toate acestea emana mirosuri si deci particule poluante in atmosfera.
Temperatura din camera copilului cat trebuie sa fie?
Tendinta celor mai multi parinti este sa supraincalzeasca camera copilului, sa se asigure ca nu patrunde niciun firicel de curent si adesea sa uite ca si umiditatea joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii.
Controleaza temperatura din camera copilului! Se obisnuia ca in camera copilului temperatura sa fie de minim 25 de grade. Chiar si asa, bunicii nostri ne infofoleau, ne puneau o caciulita pe cap si ne inveleau cu o paturica. Gresit!
In prezent, medici pediatri recomanda ca in camera nou nascutului la termen temperatura sa se situeze intre 20 si 22 de grade Celsius. Unii, un pic mai spartani, merg pe recomandarile din vestul Europei si recomanda o temperatura de 18-21 de grade Celsius. La aceasta temperatura, bebelusul ar trebui imbracat cu body si pantalonas si pus intr-un sac de dormit subtire.
Care sunt riscurile nerespectarii recomandarilor legate de temperatura?
In general recomandarile legate de temperatura din camera nu sunt respectate in sensul ca parintii creeaza un mediu supraincalzit. De asemenea au tendinta de a infofoli bebelusul. Astfel exista pericolul supraincalzirii acestuia. In plus, bebelusul va transpira si se poate deshidrata. Si, mai grav decat atat, s-a constatat ca sindromul mortii subite a nou nascutului apare mai frecvent in cazul in care temperatura in camera copilului depaseste 24 de grade Celsius.
Controleaza umiditatea din camera copilului!
La umiditatea din camera copilului oamenii se gandesc asociind un grad crescut de umiditate cu un risc sporit de dezvoltare a mucegaiului. Valorea umiditatii din camera copilului este foarte importanta, dar de asta parintii isi dau seama atunci cand constata ca respiratia celui mic a devenit fornaita, iar pediatrul le atrage atentia sa verifice acest aspect.
Este important sa achizitionezi un higrometru care sa masoare gradul de umiditate din camera copilului. Teoretic, ea trebuie sa se incadreze intre 40-60%. Practic, copiii se simt mai bine la o umiditate de 55%.
Sfatul de a mentine umiditatea intre 40 si 50% se refera mai degraba la faptul ca un grad crescut de umiditate favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor, care sunt extrem de nocive pentru oricine, dar mai ales pentru copii. Totusi, exista mai multe conditii care trebuie indeplinite pentru ca mucegaiul sa se simta ca acasa, iar dezvoltarea lui nu depinde doar de temperatura ci si de orientarea geografica a incaperii, materialul de constructie, izolatia termica si ventilatie.
Care sunt riscurile nerespectarii recomandarilor legate de umiditate?
Un nivel corespunzator de umiditate favorizeaza mentinerea sanatatii tractului respirator. Umiditatea prea scazuta caracteristica lunilor de iarna determina uscarea mucoasei nazale si aparitia mucilor si a fornaielilor. Gatul uscat si dureros, pielea uscata, tusea seaca sunt toate consecinte ale aerului prea uscat. Din contra, un grad crescut de umiditate, caracteristic mai degraba anotimpului cald, determina raspandirea acarienilor si a prafului si confera senzatia ca traiesti permanent intr-o sera sau ca respiri intr-un acvariu.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Cum poti mentine un nivel corect de umiditate in camera copilului?
Exista locuinte in care umiditatea tinde sa fie prea scazuta si altele in care nivelul de umiditate este permanent crescut. Cel mai la indemana aliat in reglarea umiditatii si evitarea aparitiei altor probleme este aerisirea temeinica a incaperilor, de macar doua ori pe zi.
Daca aceasta nu este suficienta si de cele mai multe ori nu este, mai ales pe timp de iarna te sfatuim sa cumperi, pe langa higrometru, un dezumidificator performant si/sau un umidificator cu ultrasunete si cu abur rece. Le vei folosi pe rand pentru a regla umiditatea din incapere. Trebuie sa stii ca nici prosoapele ude puse pe calorifer, nici dezumidificatoarele ieftine (cele din plastic, in care se aduna si balteste apa) nu fac fata nevoilor reale!
CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Tu ce recomandari ai primit in legatura cu umiditatea si temperatura din camera in care se odihneste copilul?
Cum se simte el cel mai bine?