Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Iar in cazul bebelusului, ea este cu atat mai importanta! Iata cum pastram pielea bebelusului frumoasa si sanatoasa inca din prima zi de viata. Ingrijirea pielii bebelusului este un aspect foarte important. Mai ales daca luam in calcul purtarea scutecului, frecventa scaunelor si a urinarilor si multitudinea de cute absolut delicioase pe care le au toti bebelusii.
De ce e important ca bebe sa aiba o piele perfecta?
In primul rand, pielea bebelusului este mult mai delicata decat cea a adultilor. Prin urmare, si mult mai sensibila. Ea absoarbe mai rapid si in cantitate mai mare toate substantele cu care intra in contact. Pe de alta parte, ea este o bariera esentiala care protejeaza bebelusul de multitudinea de microbi din mediul in care traim. O piele iritata, sensibila, cu leziuni deschide numeroase porti de intrare acestor microbi.
Care sunt pasii principali in ingrijirea pielii bebelusului?
Primul pas pentru a avea o piele sanatoasa si integra este curatarea. Totusi, pediatria moderna are niste rezerve fata de obiceiul traditional de a spala copilul cu apa si sapun in fiecare seara. Sugarii si bebelusii foarte mici nu se murdaresc cine stie ce. Prin urmare, folosirea sapunurilor si a gelurilor e curatare ar trebui limitata, spun unii medici. Ele usuca pielea si o deterioreaza. Mai ales in prima luna de viata a bebelusului, folosirea gelului pentru baie ar trebui limitata la o data sau de doua ori pe saptamana. Alternativa este reprezentata de alte produse pentru baie pe baza de ingrediente naturale (tarate, flori de fan, ulei de masline si asa mai departe).
Medicii atrag insa atentia asupra importantei folosirii apei curate la fiecare schimbare de scutec si a apei cu sapun la fiecare scaun al bebelusului. De asemenea, ei precizeaza ca servetelele umede sunt departe de a face o treaba la fel de buna ca traditionala apa curata! Trebuie de asemenea sa acorzi zilnic atentie cutelor de piele de la gatut, de pe manute si piciorute si din zona scutecului. Acolo se aduna praf, scame, transpiratie, iar pielea sensibila a bebelusului se poate irita foarte usor. Aceste zone trebuie sterse macar o data pe zi cu apa curata si lasate sa se usuce. Pe obrajori si pe la gatut este bine sa il stergi dupa fiecare masa, caci majoritatii bebelusilor le mai curge din gurita cate o picatura de laptic.
Al doilea pas pentru o piele sanatoasa este hidratarea. Limitarea folosirii produselor de curatare si optarea pentru produse destinate special pielii bebelusului este de ajutor. Insa nu mereu suficient! De aceea s-a „inventat” folosirea cremelor dupa baita zilnica. Te sfatuim sa apelezi la produse dintr-o gama dermatocosmetica disponibila in farmacii. Sunt produse mai scumpe, insa sunt incomparabil mai bune decat altele, si apoi cata crema folosesti la un bebelus de cateva saptamani?
O alternativa, zicem noi, mai sanatoasa si mai curata a acestor creme este reprezentata de banalul ulei de masline. Medicii sfatuiesc ca acesta sa fie fiert, racit si pus intr-un recipient de sticla inchis la culoare, cu capac. Il vei folosi treptat pentru masajul bebelusului, timp de cateva saptamani, in functie de cantitatea preparata. Se pare ca si uleiul de migdale are efecte benefice asupra pielii si poate fi folosit cu succes in acelasi scop.
In cazul bebelusilor cu dermatita atopica, hidratarea este cu atat mai importanta. Pentru ei, medicii recomanda mamicilor sa ii tamponeze pe zonele afectate cu vata imbibata in apa curata de mai multe ori pe zi, si apoi, inainte ca apa sa se usuce, sa aplice o crema grasa, care practic blocheaza evaporarea apei si o pastreaza cat mai mult timp in contact cu pielea.
Al treilea pas in ingrijirea pielii este reprezentat de protectie. Vrand nevrand, exista zone ale pielii bebelusului care sunt mereu expuse contactului cu substante iritante. Scutecele de unica folosinta pot fi ele insele iritante, caz in care iti recomandam sa testezi diferite produse de pe piata. Insa bebelusii foarte mici au scaune foarte dese, si de multe ori se ajunge ca pielea lor delicata sa ramana in contact cu scaunul sau cu urina mai mult timp. In cazul in care pielicica este sanatoasa, iti recomandam sa folosesti o crema neutra pentru a crea o pelicula protectoare intre piele si fecale sau urina.
Lanolina si vaselina simpla sunt solutii minunate in acest scop, caci ele nu se absorb in piele deloc. Exista creme de galbenele simple, fara parfum sau aditivi, care pot fi folosite in acelasi scop. Daca bebelusul are o piele deosebit de sensibila, daca s-a iritat deja in zona scutecului, iti recomandam calduros sa folosesti aleze si sa il lasi cat mai mult timp cu funduletul gol. Aerul face minuni in vindecarea iritatiilor de scutec! Medicul pediatru iti poate recomanda, in cazurile mai serioase, folosirea unei anumite creme pentru a grabi vindecarea. Te sfatuim insa sa eviti cremele cu cortizon in cazul unei iritatii simple, ele ar trebui pastrate ca ultima solutie de tratament in cazuri severe!
Tu cum ingrijesti pielea bebelusului? Povesteste-ne pas cu pas!