Astepti cu emotie diversificarea bebelusului si te simti atrasa de autodiversificare? Iata cativa pasi de urmat. Inainte de a incepe momentul diversificarii fiecare mama ar trebui sa se informeze despre diferitele tipuri de diversificare si sa aleaga ceea ce-i inspira mai mare incredere. Una dintre metodele cele mai naturale care pe buna dreptate are succes din ce in ce mai mare este BLW- diversificarea condusa de copil sau autodiversificarea.
Iata primii pasi in autodiversificare:
Lasa bebelusul sa asiste la mesele in familie. Se stie ca imitatia este o buna modalitate de invatare. Pe la 4 luni, desi inca nu este pregatit de diversificare, bebelusul poate manifesta interes pentru mancare. Luati-l cu voi la masa chiar daca, desigur, nu-i oferiti mancare, el va invata multe privindu-va, studiind miscarile mainilor voastre,gesturile modul in care duceti mancarea la gura si mestecati.
CITESTE CELE MAI ACTUALIZATE ARTICOLE DESPRE DIVERSIFICARE
Diversificare clasica sau autodiversificare diferente
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Asteapta cu rabdare ca bebelusul sa fie pregatit. Bebelusul trebuie sa bifeze cat mai multe semne care arata ca este pregatit cum ar fi:
- faptul ca poate sta in sezut fara sprijin,
- isi sustine bine capul,
- nu mai are acel reflex al limbii care impinge alimentele afara din gura,
- poate sa-si controleze miscarile mainilor astfel incat sa le duca la gura.
Pentru inceput ofera-i mancare usor de manevrat. Ofera-i celui mic mancare pe care sa o poata tine cu usurinta singur in mana, cum ar fi bastonase de legume crude sau fierte, buchetele de broccoli, felii de fructe moi.
Fii pregatita pentru un mic “dezastru”. Acest mod de diversificare se lasa cu destul de multa “mizerie”, mancare imprastiata peste tot asa ca alege un scaun de masa cat mai usor de curatat, aseaza scaunul pe o suprafata usor de curatat cum ar fi gresia, pregateste “copertine” speciale pentru copil sau pregateste-te moral sa il bagi in cada dupa fiecare masa.
Nu uita ca mult timp este doar o perioada de experimentare. Nu te astepta ca bebelusul sa “manance bine”, ca un om mare, nu te panica daca ti se pare ca prea putina mancare ii ajunge in stomac si mai mult in jur. El abia se obisnuieste cu gusturi si texturi noi, pana la cel putin 1 an tot laptele matern sau formula e baza de aceea in niciun caz nu trebuie sa va ganditi sa-i scoateti vreo masa de lapte fiindca ati inceput diversificarea. Alaptarea se face la cerere in continuare!
Introdu diversele alimente din start. In trecut era recomandarea ca alimentele cu potential alergen sa fie introduce cat mai tarziu. Studiile recente recomanda sa fie introduse inainte de 12 luni. Singurele alimente de evitat sunt mierea pana la 12 luni si alunele/nucile intregi ele pot fi oferite rasnite sau ca unt de arahide. Incurajeaza bebelusul sa incerce cat mai multe gusturi si texturi de la inceput. Citeste mai multe despre diversificarea precoce a bebelușului pentru prevenirea apariției alergiilor