Trecerea de la piureuri la bucatele de mancare este o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului. Parintii sunt de multe ori ingrijorati ca cel mic nu are dinti sau nu are destui dinti ca sa mestece. Sa vedem insa cand este bebelusul pregatit sa primeasca mancarea sub forma de bucatele, care sunt alimentele cele mai potrivite pentru aceasta etapa a diversificarii alimentatiei si motivele pentru care este indicat ca bebelusul sa primeasca alimente degetel (finger food) in locul mancarii complet pasate.
Inca de la nastere, tu ai fost mereu responsabila cu hranirea bebelusului. Insa pe masura ce acesta creste, isi doreste sa aiba mai mult control asupra a ceea ce se intampla in jurul sau. Astfel ca poti descoperi cu uimire ca bebelusul refuza sa mai fie hranit. ÎNCEARCĂ ȘI: 22 Sugestii de preparate a rețetelor pe bază de terci de OVĂZ pentru bebeluși în diversificare
Cand este bebelusul pregatit pentru finger food?
Exista cateva reguli care trebuie respectate in alegerea momentului in care ii vom oferi bebelusului finger food. Iata conditiile pe care trebuie el sa le indeplineasca:
- Bebelusul trebuie sa stea in fund bine, fara sprijin, fara sa se dezechilibreze. Riscul de a se ineca este mai mare daca bebelusul sta sprijinit, inclinat sau se dezechilibeaza.
- Bebelusul si-a dezvoltat motricitatea fina suficient de bine incat sa poata apuca intre degetul mare si degetul aratator obiecte mici. Pentru a manca singur, bebelusul trebuie sa fie capabil sa duca mancarea la gura.
- Este capabil si interesat sa faca miscari de masticatie. Nu este nevoie ca bebelusul sa aiba dinti, dar este necesar sa isi dea interesul sa mestece intre gingii alimentele moi oferite.
Ce alimente pot fi oferite ca finger food?
De la varsta de 8-10 luni multi copii sunt pregatiti pentru a trece de la piureuri la alimente degetel. Cele mai potrivite sunt alimentele destul de moi cat sa poata fi strivite cu gingiile, sau taiate destul de mic incat sa poata fi inghitite. Iata cateva exemple:
LEGUME ce pot fi oferite ca finger food
- Fasii subtiri (nu rondele) de morcov moale, cartof alb, cartofi dulci (fiet sau pus la aburi)
- Felii de dovlecel fiert
- Buchetele mici de broccoli fiert sau conopida
- Felii de rosii sau castravete
FRUCTE ce pot fi oferite ca finger food
- Bucatele de fructe moi sau foarte coapte si curatate de coaja: banane, mango, pere, prune, piersici, caise, pepene galben, pepene rosu curatat de samburi
- Compot de prune
- Caise uscate hidratate (lasate putin timp in apa)
- Felii sau cuburi de avocado
CITEȘTE ȘI: Diversificarea naturală la bebeluși pentru mamele la început de drum
CEREALE si alte alimente ce pot fi oferite ca finger food
- Cereale de ovaz sau orez de forma ovala
- Bucatele mici de paine prajita sau covrigei
- Paste spiralate sau penne taiate in bucatele
- Biscuiti pentru bebelusi
- Cubulete mici de tofu
- Bucatele mici de branza
- Ou fiert tare taiat
- Bucatele mici (cat un bob de mazare) de carne de pui, curcan sau vita.
- Bucatele de peste dupa 1 an
Citește și despre:
Cerealele la bebeluși | Când se introduc
Paste alfabet cu rosii si parmezan pentru copii de la 10-12 luni
Stelline cu sos de rosii de la 10-12 luni – Primele paste ale bebelusului
Paste cu branza pentru bebeluși și copii
Cand incepem introducerea alimentelor degetel (finger food) este important sa ii oferi copilului bucatele destul de mici cat sa nu existe pericolul de a se ineca si destul de moi incat sa poata fi usor strivite intre gingii. De asemenea este bine sa eviti alimentele alunecoase! Treptat, bebelusul va invata mai multe despre masticatie, despre cata mancare ii incape in gura, despre inghitit, si pe masura ce va stapani mai bine acest proces va putea manca mai asemanator adultilor. CITEȘTE ȘI: Alimente cu risc mare de înec pentru copii înainte de 5 ani
Ce alimente de tipul finger food trebuie sa eviti?
Sfatul pediatrilor este sa eviti alimentele care contin „calorii goale” cum sunt dulciurile sau pufuletii. De asemenea e bine sa eviti si strugurii, ciresele, rosiile cherry oferite intregi. Le poti da, insa taie-le n 4. Stafidele si fructele uscate, alunele, nucile, untul de arahide, painea alba neprajita, popcornul, jeleurile, chipsurile, covrigeii prezinta risc crescut de inecare si trebuie introduse cand copilul stapaneste bine procesul de masticatie. Citește și despre: Când și cum învățam bebelușul să mestece. 3 motive pentru care copiii nu știu să mestece
Cum se face introducerea finger food?
Nu este nevoie de nici un fel de pregatiri speciale. Pur si simplu pune pe tavita scaunului de masa 4-5 bucatele de mancare si lasa-l sa le aleaga si sa le manance. Pe masura ce le termina ofera-i si altele. Este foarte important ca bebelusul sa manance asezat in scaunul de masa sau carucior, in fund, ca sa nu se inece si sa fie in permanenta supravegheat!
Atentie la regulile de siguranta. Evident, riscul de inecare este mai mare cand copilul primeste bucatele de mancare decat cand i se dau piureuri. Iata cateva reguli care trebuie respectate cu strictete:
- Retine: Niciodata copilul nu trebuie lasat nesupravegheat cand primeste finger food, nici macar o secunda!
- Pentru inceput ofera bucatele destul de mici incat sa poata fi inghitite si intregi si destul de moi cat sa poata fi mestecate.
- Mereu consulta-te cu medicul pediatru care iti supravegheaza copilul, inainte de a lua decizii in ceea ce il priveste.
Tu cand i-ai oferit copilului tau alimente finger food? Care era alimentul sau preferat?
CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare