Pentru mamele care cocheteaza cu ideea autodiversificarii am pregatit raspunsuri la o serie de intrebari, cele mai frecvente pe aceasta tema. Mentionam si pentru persoanele care inca nu sunt in tema ca autodiversificarea inseamna a lasa bebelusul sa se hraneasca singur, inca de la inceput. Sa vedem raspunsuri concrete la cele mai frecvente intrebari despre BLW.
Care este momentul prielnic pentru a incepe blw?
Indiferent de tipul de diversificare ea nu trebuie sa se faca inainte ca bebelusul sa bifeze toate aceste semne ca e pregatit:
- Sta singur in sezut, fara sustinere sau cu foarte putin sprijin.
- Poate sa duca singur si cu precizie lucrurile la gura, coordonand mana-ochi-gura.
- Face miscari de mestecare cand roade jucariile.
Putini bebelusi cumuleaza aceste semne inainte de 6 luni deci recomandarea OMS este de minimum 6 luni.
De ce avem nevoie pentru a putea practica autodiversificarea (BLW)?
In primul rand de incredere in sine si in copil. O mama panicarda, anxioasa, care se apuca de blw dar nu are informatii suficiente si nici nu e sigura ca e metoda cea mai buna dar “merge cu valul” ca asa a auzit ca “e moda” poate pune copilul in situatii periculoase, ca de exemplu sa sara sa bata copilul pe spate cand are un gag, ceea ce chiar ar putea duce la inec. Citeste mai multe aici despre reflexul de gag la bebelusi.
De multa rabdare, caci a practica blw inseamna a lasa copilul sa manance in ritmul lui, in felul lui, cu mancare storcita in pumni, imprastiata pe masuta si pe jos. Ca “ustensile” ar fi bine sa aveti un scaun de masa cat mai simplu si mai stabil, mai sigur, care poate fi curatat rapid si bavete.
Care sunt alimentele interzise in autodiversificare?
Desi blw inseamna diversificare “condusa de copil” nu inseamna ca-i putem oferi orice ci hrana sanatoasa preparata adecvat conform varstei. Restrictia generala e ca in cazul diversificarii clasice: fara sare, zahar si miere pana la cel putin 1 an. Nu se ofera nici:
- Nuci, alune, migdale, arahide intregi, avand pericol mare de inec. Ele se ofera rasnite in diverse preparate iar intregi doar dupa 3 ani.
- In primele luni nu se ofera cirese sau alte fructe/legume mici cum ar fi rosii cherry, struguri, prune- decat curatate de samburi si taiate in doua.
- De asemenea la inceput nu se ofera mar crud, avand risc de inec, ci mar copt.
- Nu se recomanda peste cu oase, carne cu zgarci, scoici, fructe de mare.
E o problema ca alimentele apar in scutec nedigerate?
Nu este o problema, alimentele vor aparea asa in scutec pana cand copilul va invata sa mestece. Nici la diversificarea clasica nu se digera la inceput doar ca e mai greu de observat acest lucru in scutec. Oricum pentru primele 2-3 luni alimentele solide sunt doar surse de invatare si laptele matern e baza alimentatiei pana spre 1 an. Pe masura ce cresc si se dezvolta abilitatile lor de a se descurca cu alimentele va spori.
Este necesar ca bebelusul sa aiba dinti pentru a putea practica blw?
Nu, aparitia dintilor nu este o conditie nici in diversificarea clasica nici in blw. Unii copii nu au nici macar un dinte pana spre un an, cu toate astea sunt perfect capabili sa gestioneze mancarea. Bebelusii rup alimentele, le musca si le rontaie foarte bine cu ajutorul gingiilor.
Exista categorii de bebelusi carora nu le este recomandata autodiverisifcarea (blw)?
Acest tip de diversificare este perfect pentru orice bebelus cu dezvoltare normala. Posibil ca acei bebelusi cu intarzieri in dezvoltare, atrofie musculara, diverse boli genetice sa se descurce mai bine daca sunt hraniti cu lingurita sau mixt, atat cu piureuri cat si cu finger food. De asemenea in cazul bebelusilor nascuti prematur trebuie sa astepte mai mult pana la inceperea diversificarii, indiferent de tipul ei iar daca au probleme medicale sa se mearga pe sfatul specialistului inclusiv in cee ace priveste nutritia. In rest, orice bebelus in parametri normali poate fi incurajat sa experimenteze blw.
Care sunt, pe scurt, beneficiile autodiversificarii?
Prin aceasta metoda mesele sunt mai atractive si mai distractive pentru copil, invata mai multe despre mancare, invata sa manance in siguranta, castiga incredere in sine, nu vor fi mofturosi la mancare mai tarziu, au control al apetitului, deprind o atitudine sanatoasa fata de mancare.
Citeste mai multe aici despre avantajele autodiversificarii.
Diversificare clasica sau autodiversificare diferente