Obezitatea este una dintre cele mai des intalnite boli de nutritie din lume si din pacate, mai ales in ultimii ani, a devenit tot mai frecventa inclusiv in randurile copiilor mici.
Obezitatea este manifestata printr-o crestere excesiva a masei corporale datorata pe de o parte cresterii aportului energetic (mai ales hrana bogata in grasimi si zaharuri) si pe de alta parte sedentarismului, insuficientei activitati fizice.
Exista si boli care pot provoca obezitatea dar acest lucru se intampla rar, putine cazuri de obezitate la copii se datoreaza vreunui sindrom genetic sau unei boli.
In majoritatea cazurilor este vorba de doua lucruri asupra carora noi, parintii, putem si trebuie sa avem puterea de a le preveni sau schimba: o dieta nesanatoasa si lipsa exercitiului fizic.
Care sunt pericolele obezitatii la copii?
Multi parinti considera ca “asa trebuie sa fie un copil mic, gras, rotund!” sau “gras=sanatos, plezneste de sanatate” sau “nu-i nimic ca e acum gras, va slabi cand va fi mare”. Din pacate, studiile arata ca 50% din copiii obezi vor fi obezi si la maturitate iar riscurile cresc cu pana la 80% in cazul copiilor cu ambii parinti obezi.
Obezitatea la copil este un factor crescut de risc pentru boli ale aparatului cardiovascular, risc de apnee in timpul somnului, hipertensiune arteriala, depresie si unele forme de cancer. Deci nu doar ca este o boala in sine, cu toate neajunsurile ei, dar provoaca si alte boli, unele foarte grave.
Cum putem preveni obezitatea copilului?
Inca de la nastere putem face ceva: alaptarea copilului. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana de Pediatrie recomanda alimentatia naturala, la san, ca factor de protectie impotriva obezitatii in adolescenta, riscul de aparitie a obezitatii micsorandu-se direct proportional cu durata alaptari
Atentie si in cazul hranirii artificiale, sa se faca in mod corespunzator, deoarece excesul de proteina din lapte de vaca in primul an al copilului este factor de risc pentru aparitia ulterioara a obezitatii.
In caz ca intreaga familie este caracterizata de obezitate sau tendinta de ingrasare trebuie un plus de atentie, deoarece acolo copilul va avea deja predispozitia genetica. Pentru a nu permite aparitia si a altor factori agravanti parintii ar trebui sa inceapa prin a-si schimba stilul de viata si dieta.
Atentie inca de la inceperea diversificarii, caci de atunci se formeaza obiceiurile alimentare ale copilului. Nu incepeti diversificarea inainte de 5-6 luni. Nu fortati copilul sa manance, nu-l puneti in fata televizorului pentru a-l face sa accepte mancarea, nu-l santajati sau recompensati pentru ca sa manance.
In alimentatia unui copil de pana la 3 ani nu ar trebui sa-si aiba locul mancarea de fast-food, chipsurile, dulciurile, mancarea excesiv de grasa, mezelurile. Incercati sa oferiti alternative sanatoase dulciurilor din comert folosind miere, zahar brun sau fructoza la indulcirea celor facute in casa. Insa in niciun caz nu inlocuiti zaharul cu indulcitori artificiali!)
Fiti un model pentru copil si in ceea ce priveste alimentatia deoarece alimentatia voastra are mare influenta asupra alimentatiei copilului. Nu-l puteti convinge sa manance legume proaspete si fructe daca pe voi va vede mancand mezeluri, multa paine, dulciuri etc.
Incurajati exercitiul fizic la copii, activitatile in aer liber, jocul cu mingea, alergarea. Mobilizati-va si voi, ca parinti, deoarece de cele mai multe ori inactivitatea copilului este datorata inactivitatii parintilor.
Daca copilul a fost introdus in colectivitate, interesati-va de meniul de la cresa sau gradinita, alegeti o institutie care ofera hrana cat mai sanatoasa. Colectivitatea are un mare rol in formarea si insusirea unor comportamente alimentare.
In orice caz, diagnosticul de obezitate nu se pune “ochiometric” ci de catre medicul specialist, prin masurarea indicelui de masa corporala si efectuarea altor masuratori specifice.
Medicul poate stabili daca este vorba de un copil normoponderal, supraponderal sau obez, poate determina tipul de obezitate si eventualele cauze genetice sau endocrinologice. Un copil nu trebuie pus la diete stricte ci incet va fi redirectionat spre obiceiuri alimentare sanatoase, dieta echilibrata calitativ si cantitativ, interes pentru exercitiu fizic.
Tu ce consideri, copilul tau are o dieta alimentara echilibrata si suficiente activitati fizice? Cum i-ai incurajat formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase? Care sunt alimentele preferate de copilul tau?