Desi mult timp nebagate in seama, semintele sunt o sursa excelenta de nutrienti. Se spune ca semintele concentreaza tot ce e mai bun si mai nutritiv in plante. Contrar asteptarilor, ele pot fi incluse in retele pentru copii destul de devreme, cu beneficii importante pentru sanatate. Iata principalele tipuri de seminte si beneficiile pe care le ofera.
Afla cand si cum se introduc semintele de in, canepa, floarea soarealui, chia, dovleac, susan in alimentatia copilului.
SEMINTELE DE IN
Semintele de in sunt foarte bogate in acizi grasi Omega-3. Faptul ca nu contin gluten, le face accesibile si copiilor cu intoleranta la gluten.
In plus, semintele de in contin fibre, mangan, acid folic, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru.
Cantitatea mare de fibre si grasimi rezolva problema constipatiei, iar acizii grasi Omega-3 pot suplini consumul de peste in cazul in care bebelusului tau nu ii place.
Cum pastrezi semintele de in?
In comert semintele sunt disponibile fie ca atare, fie macinate. Avand in vedere continutul mare de grasimi, semintele de in rancezesc repede, astfel ca iti recomandam sa cumperi seminte intregi, ambalate in vid si cu ambalaj opac.
Cand si cum pot oferi copilului seminte de in?
Semintele de in i se ofera copilului undeva dupa varsta de un an, cand deja alimentatia sa include o gama destul de variata de alimente. Ele vor fi incluse in mancaruri sub forma de faina, obtinuta usor prin macinare cu ajutorul unei rasnite de cafea.
Semintele sau faina de seminte pot fi incluse in piureurile de fructe si legume, carora le ofera o savoare aparte datorita gustului putin dulceag.
Ele mai pot fi amestecate in branza sau iaurt sau in smoothie-uri de fructe. Faina de seminte de in poate inlocui cu succes oul ca agent de legare, in diferite retete. Uleiul folosit la gatit poate fi inlocuit cu succes cu o santitate de aproximativ 3 ori mai mare de seminte.
SEMINTELE DE CANEPA
Desi in prezent canepa este asociata mental mai degraba cu marijuana decat cu alimentatia unui copil, ea prezinta numeroase calitati incontestabile care o fac un aliment ce ar trebui sa faca parte din dieta oricui.
Nutritional, semintele de canepa sunt mai valoroase decat cele de in, dovleac, susan sau soia.
Semintele de canepa sunt mai bogate in proteine decat acestea si au de asemenea o cantitate mare de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Semintele de canepa sunt de asemenea bogate in fier, zinc, calciu, sulf, fosfor, potasiu si magneziu. Continutul de lecitina si colina este de asemenea ridicat.
Ele sunt o sursa excelenta de vitamina E si de asemenea au avantajul de a stimula lactatia, deci sunt recomandate proaspetelor mame.
Cand si cum ofer seminte de canepa copilului?
Ca si in cazul celorlalte seminte, introducerea semintelor de canepa se face dupa varsta de un an. Semintele de canepa au un potential alergen ridicat, astfel ca in unele cazuri oferirea lor se va amana dupa varsta de 2 ani.
Semintele de canepa pot fi puse in paine. Ele pot fi adaugate in salatele de fructe si legume sau in musli.
De asemenea se poate prepara lapte de canepa. Uleiul de canepa seamana la gust cu uleiul de nuca. Faina de canepa poate inlocui in procent de pana la 20% alte fainuri traditional utilizate pentru biscuiti sau prajituri.
SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Semintele de floarea soarelui sunt foarte bogate in proteine, triptofan si fitosteroli.
Ele contin grasimi vegetale bune, fiind capabile chiar sa scada cantitatea de colesterol rau din sange. Ele contin de asemenea seleniu, magneziu, zinc, fosfor, fier, cupru, vitaminele complexului B, vitaminele E si D.
Cand si cum pot oferi seminte de floarea soarelui copilului?
Ca si in cazul altor seminte, se recomanda oferirea lor dupa varsta de un an.
Semintele se vor consuma crude, nesarate si neprajite. Continutul mare de ulei le face susceptibile la rancezire, asa ca se recomanda folosirea lor rapida si pastrarea la frigider. Ele se pot adauga in salate sau se pot macina si adauga in omlete, terciuri, sosuri sau in pate.
SEMINTELE DE DOVLEAC
Semintele de dovleac au un continut mare de minerale dintre care enumeram zincul, magneziul, fierul, fosforul, calciul si potasiul.
Ele sunt de asemenea bogate in grasimi sanatoase si vitamine. Se pare ca semintele de dovleac au un puternic efect vermifug, putand fi o alegere in combaterea parazitilor intestinali.
Cand si cum pot oferi copilului seminte de dovleac?
In general semintele se recomanda a fi introduse in alimentatie dupa varsta de un an. Daca se are in vedere efectul vermifug, semintele trebuie oferite crude, nesarate, pe stomacul gol.
Ele pot fi macinate si combinate cu alte seminte sau cu fructe suacte, introduse in smoothie-uri sau in dulciuri sau paine de casa.
SEMINTELE DE CHIA
Semintele de chia se consuma de relativ scurt timp in Romania.
Ele insa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente din lume. Ele sunt foarte bogate in acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care pot absorbi un volum de apa de 12 ori mai mare, formand un gel ce va elibera treptat carbohidratii, stabilizand nivelul de glucoza din sange.
Semintele de chia sunt de aproape 2 ori mai bogate in proteine decat majoritatea cerealelor si contin toti aminoacizii esentiali. Sunt foarte bogate in antioxidanti si vitamine si minerale.
Ca idee, semintele de chia au de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 15 ori mai mult magneiu decat broccoli si de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
Cand si cum pot oferi bebelusului seminte de chia?
Ca si in cazul celorlalte seminte, ele se vor introduce in alimentatie dupa varsta de un an. Gustul lor neutru permite adaugarea lor in orice aliment. Ele pot fi adaugate in lactare, sucuri de fructe, paine, salate.
Nutritionistii recomanda consumul a ½ lingurite la copii, de cel mult 3 ori pe saptamana.
SEMINTELE DE SUSAN
Susanul este o sursa minunata de minerale si, mai ales, de calciu. De asemenea, el este bogat in acizi grasi nesaturati. El combate eficient constipatia, rahitismul si protejeaza sistemul cardiovascular.
Cand si cum ii ofer susan copilului?
Unii medici spun ca susanul poate fi oferit inca de la varsta de 8 luni, dar majoritatea sunt de acord ca ar trebui asteptat pana la macar un an, din cauza riscului de alergii. In lume, susanul este pe locul 9 in topul alergenilor.
Avand in vedere ca poate declansa reactii alergice severe, el va fi evitat in cazul copiilor cu dermatita atopica sau cu cazuri de alergie la susan in familie.
Semintele de susan pot fi folosite in numeroase produse de panificatie, in salate sau smoothie-uri. Pasta de susan (tahini) este un ingredient al humusului.
Puteti prepara ciocanele de pui invelite in crusta de susan si gatite la cuptor. Laptele de susan este o sursa buna de calciu.
Tu ce seminte ai introdus in alimentatia bebelusului tau si incepand cu ce varsta? Care este reteta sa preferata?