Ai început sau urmează să începi diversificarea și te întrebi când se introduce glutenul? În urmă cu câțiva ani exista recomandarea pentru cerealele care conțin gluten să NU fie oferite înaintea vârstei de 8-10 luni. Și totusi, nu sunt rare cazurile în care bebeluși mai mici decât atât rod multumiți în cărucior câte un biscuite sau un covrig. Așadar, cum stau lucrurile cu glutenul? Este sau nu periculos glutenul pentru bebeluși? Când se introduce glutenul în alimentația bebelușilor? Răspunsul scurt este că poate fi, însă totul depinde de individ. În articolul următor, vom încerca să răspundem pe larg, la câteva întrebări importante legate de gluten: Tu știi să ai alergie la gluten? Ori, mai rău, intoleranță? Copilul tău are? Știi care sunt simptomele? Când se introduce glutenul în alimentația bebelușului? Ce recomandă în prezent asociațiile internaționale de pediatrie?
- Ce este glutenul și unde se găsește?
- Glutenul la bebeluși – Care sunt recomandările în prezent?
- Când glutenul devine o problemă – Glutenul și boala celiacă
Majoritatea persoanelor nu au o idee clară despre ce este glutenul, dar se simt bine atunci când îl evită. Alții nici nu știu de existența lui și nu au niciun simptom care să-i ducă cu gândul că ceva nu se întâmplă cum trebuie în corpul lor. Și mai e o a treia categorie, care are niște simptome ceva îi deranjează –, deci au o problemă după ce mănâncă, dar nu știu că acestea semnalează o alergie sau o intoleranță la gluten.
Deci, unele persoane au ceea ce se numește intoleranță la gluten. Persoanele cu intoleranță la gluten dezvoltă anticorpi împotriva acestei proteine, iar acest răspuns imun dezvoltă o serie de tulburări, cunoscute și sub denumirea de boala celiacă.
Glutenul la bebeluși. Ce este glutenul și în ce produse se găsește?
Cu siguranță ai citit măcar o dată pe eticheta unui produs: atenție, conține gluten! Iată ce este glutenul. Glutenul este un tip de proteină care se regăsește în mai multe cereale dar nu în toate. Proteina de gluten este cea care conferă textura de cocă produselor de panificație. Cerealele care conțin gluten în mod normal sunt: grâu (atât soiurile convenționale cât și spelta), orz și secară. Dar nu doar în acestea. În zilele noastre, glutenul se poate ascunde în multe alte produse, precum sosurile pentru salate, amestecurile de condimente, în vitamine, chiar și în rujul de buze. Ovăzul, deși nu are gluten în mod natural, conține adesea gluten provenit de la contaminarea încrucișată atunci când este cultivat în apropiere sau prelucrat în aceleași instalații cu grâul, orzul și secara. Surse mai puțin evidente de gluten vizează sosul de soia și amidonul alimentar modificat. Alte cereale care nu conțin gluten sunt: porumb, orez, mei, quinoa, amaranth, hrișcă, tapioca, semințele de susan, in, floarea soarelui, dovleac, chia. CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Glutenul la bebeluși – Care sunt recomandările în prezent?
Glutenul la bebelusi, când și cum se introduce în prezent. Cele mai multe dintre studiile efectuate au ajuns la concluzia ca declanșarea bolii celiace este influențată covarsitor de bagajul genetic al individului. Un bebeluș provenit dintr-o familie în care există intoleranță la gluten, are un risc crescut de a dezvolta această afețiune. În prezent mai multe asociații internaționale de pediatrie și Institutul de cercetare al Bolii Celiace nu mai recomandă cerealele cu gluten doar după vârsta de 8-10 luni sau chiar după 1 an deoarece nu s-a demonstrat ca amânarea introducerii glutenului în alimentație după această poate preveni riscul de boală celiacă.
Totuși, există un anumit grad de incertitudine cu privire la momentul, cum și în ce formă trebuie introdus glutenul în dieta sugarului care intră în lumea aleimentelor solide. De ani buni, recomandările Comitetului pentru nutriție ESPGHAN au recomandat evitarea introducerii precoce, înainte de 4 luni, și târziu, după 7 luni a glutenului, și introducerea treptată a acestuia în timp ce sugarul este alăptat, cu scopul de a reduce risc de boala celiacă, diabet și alergie la gluten.
Cu toate acestea, două studii independente publicate în The New England Journal of Medicine în octombrie 2014 au ajuns la concluzia că vârsta de introducere a glutenului nu modifică riscul de a dezvolta boala celiacă și că alăptarea la orice vârstă nu conferă protecție împotriva dezvoltării bolii celiace.
Când glutenul devine o problemă – Glutenul și boala celiacă, când și cum se introduce
Este din ce în ce mai evident că un bebeluș provenit dintr-o familie în care există intoleranță la gluten are un risc crescut de a dezvolta celiachie. Recomandările clasice legate de ceea ce poți face când trebuie să introduci glutenul pentru a scădea riscul de boală celiacă sunt:
- introducerea glutenului devreme în alimentație, de la vârsta de 6 luni sau când recomandă pediatrul;
- continuarea alăptării în perioada introducerii glutenului;
- consultarea medicul gastroenterolog pediatru, dacă în familie există cazuri de intoleranță la gluten sau de boală celiacă;
- consultarea medicul dacă după introducerea glutenului, copilul manifestă următoarele simptome: diaree, scădere în greutate, stagnare în greutate, apetit scăzut, balonare.
Boala celiacă va impune o serie de restricții în dieta celui mic, însă acestea nu îl vor împiedica să ducă o viață sănătoasă. Odată diagnosticat cu boala celiaca, cel mic va trebui să treacă pe o dietă lipsita de gluten. Poți cere sfatul unui dietetician pediatru, care te va ajuta cu sfaturi practice legate de alimentația celui mic.
BOALA CELIACĂ – INFOGRAFIC
Ca idee, însă, cerealele care conțin gluten pot fi înlocuite cu succes cu pseudocerealele. Există nenumărate rețete care permit prepararea de alimente similare celor cu gluten, dar pe care și cel mic are voie să le consume. Practic faină de grâu va fi înlocuită în rețete cu faină de orez sau de mei. Pseudocerealele nu conțin gluten și sunt bogate în substanțe nutritive. Apelează cu încredere la quinoa, amaranth, chia și hrișca.
Tu ce recomadări ai primit de la medicul pediatru privind vârsta introducerii glutenului în alimentația bebelușului? Cunoști rețete gustoase pentru copiii cu intoleranță la gluten?
Surse:
https://www.analesdepediatria.org/
https://insmc.ro/articol/Centrul-de-Management-pentru-Boala-Celiaca-intolerana-la-gluten/23
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.