La 10 luni sistemul digestiv al bebelusului este apoape la fel de matur ca cel al unui adult. La aceasta varsta bebelusul ar trebui sa mestece bine asa ca ii poti da alimente pe care sa le muste, sa le rupa, sa le tina in mana.
Ofera-i bucati de fructe moi precum: banana, pere, piersici, caise, bucati de branzeturi sau de paine sau chiar bucatele de broccoli gatit. Continua sa respecti regula celor 4 zile atunci cand introduci alimente noi.
Pe masura ce bebelusul isi va dezvolta abilitatea de a mesteca si piureurile ar trebui sa fie mai ingrosate. Ai putea incepe sa adaugi in piureuri un aliment tocat marunt.
Cand bebelusul scuipa mancarea ar putea insemna ca ai facut-o prea groasa sau prea lipicioasa. Daca vei amana sa modifici consistenta piureului se poate intampla ca bebelusul sa refuze ulterior alte texturi fiind nevoita sa ii pasezi apoape toate mancarurile.
Tot in jurul acestei varste bebelusul iti va arata ca are anumite preferinte in ceea ce priveste mancarea si este bine sa i le respecti. Atata vreme cat copilul va avea un regim bogat in fructe, multe legume si proteine nu ai de ce sa iti faci prea multe probleme.
Diversificarea alimentatiei – Sugestii de alimente pe care ai putea sa le introduci dupa varsta de 10 luni a bebelusului
CEREALE
De la 10 luni poti da bebelusului toata varietatea de cereale:orez, porumb, tapioca, roscove, grau, grau spelta, kamut, orz, ovaz, secara, kus-kus, quinoa. Alege cerealele imbogatite cu fier si evita-le pe cele cu adaos de zahar.
Verifica pe spatele cutiilor de cereale pentru copii modul de preparare, acesta este uneori diferit de la o marca la alta.
Glutenul din grau este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. Unii pediatric recomanda sa astepti pana ce bebelusul va implini varsta de 1 an inainte de a introduce cerealele cu gluten, mai ales daca aveti in familie cazuri cu alergie la gluten.
Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa
FRUCTE
La 10 luni bebelusul are introduse in alimentatie cele mai multe fructe. Cantitatea de suc de fructe oferita ar putea varia intre 100-150 ml.
In ceea ce priveste citricele si capsunile este recomandat sa mai astepti putin si sa le introduci dupa varsta de 1 an.
PEPENII STRUGURII ANANAS AFINE CIRESE KIWI
LEGUME
Varsta 10-12 luni este un moment foarte potrivit sa introduci in alimentatia bebelusului rosia, vinetele si spanacul.
PROTEINE
Proteinele sunt esentiale pentru crestere, rezistenta la boli si vindecarea ranilor.
Este important ca la varsta de 10 luni, bebelusul sa aibe introduse deja in alimentatie carnea, galbenusul de ou, ficatul pentru aportul de fier care il fereste de anemie precum si lactate reprezentate de iaurturi si branzeturi. Fierul este necesar pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos si pentru rezistenta la boli. Carnea este si o sursa importanta de zinc care este implicat in asigurarea unui sistem imunitar puternic.
Laptele de vaca este recomandat sa fie introdus abia dupa varsta de 1 an sau chiar mai tarziu deoarece este foarte bogat in proteine, contine multa sare si este foarte sarac in fier.
Tot dupa varsta de 1 an vei introduce albusul de ou si pestele deoarece au risc crescut de alegii. Majoritatea copiilor care dezvolta o alergie la albusul de ou o depasesc in jurul varstei de 5 ani. In ceea ce priveste pestele poti opta pentru pestele alb:salau, pastrav, dorada.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Afla cand se introduc in alimentatia copilului:
FICATUL DE PUI IAURTUL BRANZA DE VACI PESTELE
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Alimentatia copiilor dupa varsta de 1 an
Cum sa-l inveti obiceiuri sanatoase ?