Desi multe mame considera ca odata cu inceperea diversificarii alaptarea trece pe locul doi, de fapt pana la cel putin 1 an laptele matern ramane principala sursa de nutrienti pentru copil. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exlusiva a bebelusului timp de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta. OMS recomanda, de asemnea, alaptarea la cerere cat mai mult posibil.
Copilul hranit mixt (lapte matern + supliment de lapte praf) la ce varsta incepe diversificarea?
Tot de la 6 luni. Este recomandat ca toti bebelusii sa inceapa diversificarea de la 6 luni. Doar in cazurile in care este evident in beneficiul copilului si numai la recomandarea pediatrului se poate incepe introducerea alimentelor solide mai devreme, inaintea varstei de 6 luni.
Diversificarea alimentatiei inceputa inaintea varstei de 4 luni a dus in ultimele decade la dezvoltarea unor patologii digestive la varsta adulta datorita suprasolicitarii unor functii care nu erau destul de pregatite pentru alimente solide.
Cateva sfaturi pentru ca alaptarea sa mearga bine in paralel cu diversificarea:
Continuati sa alaptati la cerere, fara sa instituiti un program de supt copilului chiar daca a inceput sa manance si altceva. Nu incercati sa inlocuiti o masa de lapte matern cu altfel de alimente deoarece majoritatea copiilor alaptati se vor simti frustrati si vor asocia diversificarea cu ceva neplacut si anume indepartarea lui de la sanul mamei.
Sa nu credeti ca e gresit sau sa va mirati ca bebelusul vrea sa suga si dupa o masa diversificata, deoarece el o poate face si de sete (ceaiurile si sucurile de fructe nefiind recomandate in alimentatia unui copil atat de mic iar unii sugari refuza si apa pana pe la 8-9 luni). Alteori bebelusul vrea sa suga pentru ca laptele matern poate sa-i fie mai consistent si mai hranitor decat cateva lingurite de fructe sau legume, de aceea nu trebuie sa refuzati a-l pune la san.
Pana la varsta un an, in cazul unor copii chiar mai mult, majoritatea copiilor vor prefera tot laptele matern, alimentele solide fiind de fapt o completare a alimentatiei si nu invers.
Nu faceti din diversificare un stres cantarind obsesiv ratiile, masurand cat a mancat copilul, incercand sa-i impuneti o anumita cantitate la o masa sau o anumita cantitate/ zi. Diversificarea trebuie sa fie placuta atat pentru mama cat si pentru copil caruia ii ofera ocazia sa se familiarizeze cu diferite gusturi si texturi, sa-si manifeste preferinte.
Majoritatea copiilor alaptati sunt multa vreme reticenti fata de diversificare si mofturosi tocmai fiindca laptele matern este alimentul complet pentru ei, de aceea cata vreme copilul este alaptat nu trebuie sa va faceti probleme de genul:”oare mananca suficient?”,”oare are suficiente mese diversificate pe zi?”, “oare isi ia toate vitaminele necesare?” chiar daca diversificarea decurge mai greu, nu asa cum ati sperat sau ati auzit din experienta altor mame.
Tineti cont ca la majoritatea copiilor dentitia de lapte apare si se definitiveaza intre 6 si 24 de luni, de aceea in perioada eruptiei cei mai multi bebelusi vor refuza alt aliment in afara de laptele matern, chiar daca anterior eruptiei acceptasera cu drag diversificarea. In momentele in care un dinte erupe este normal un aparent regres al diversificatiei, copilul refuzand alimentele solide chiar si una pana la 3 saptamani, dar isi vor reveni ulterior, acest lucru nefiind un motiv de ingrijorare.
In ClubulBebelusilor.ro gasesti un Ghid complet de Diversificare a alimentatiei bebelusului. Descopera recomandari actualizate zilelor noastre despre introducerea fructelor, legumelor, cerealelor, tuturor alimentelor solide la bebelusi, retete sanatoase adaptate varstei.
CITESTE CELE MAI ACTUALIZATE ARTICOLE DESPRE DIVERSIFICARE
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Alimente cu risc mare de înec pentru copii înainte de 5 ani
Afla cand se introduc toate grupele alimentare:
FRUCTELE LEGUMELE CEREALELE PROTEINELE