Bebelusul creste in primul an deosebit de repede. Daca in jurul varstei de 4-6 luni isi va dubla greutatea, la 1 an va cantari tripul greutatii avute la nastere. Fata de lungimea de la nastere, la 1 an va fi cu 50% mai mare, si de doua ori mai inalt cand va avea 4 ani. Si stomacul isi mareste capacitatea. Stomacul nou-nascutilor fiind mic, trebuie hraniti des. In timp ce la nastere capacitatea stomacului este de cel mult 1/8 cana, la varsta de 1 an stomacul ar putea suporta ¾ dintr-o cana.
Graficele de crestere ti-ar putea fi de folos in urmarirea evolutiei copilului tau, insa nu uita ca bebelusii se dezvolta diferit, in functie de mostenirea genetica si de ritmul individual de crestere. La varsta de 8 luni bebelusul ar trebui sa aiba cel putin 2 mese solide pe zi urmand ca pana la varsta de 1 an sa ajungi la 3 mese solide pe zi.
Este normal ca bebelusul sa manance mai mult la o masa si mai putin la alta. In felul acesta isi regleaza alimentatia. Rolul tau este sa ii oferi bebelusului mese in mod placut si la ore regulate iar a lui sa manance atunci cand ii este foame. Creaza o rutina a mesei pe care micutul va invata sa o recunoasca. Bebelusul participa in mod activ in procesul de hranire. Daca ii dai prea putina mancare va plange ca vrea mai mult, daca ii dai prea multa ar putea refuza sau chiar vomita. La 8 luni sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza si ii poti da din ce in ce mai multe alimente. Nu te grabi si nu ii da prea multe deodata. Continua sa respecti regula celor 4 zile.
La sfarsitul lunii a 8 a bebelusul ar putea avea urmatorul meniu:
Dimineata pentru bebelusii alaptati masa de san, pentru cei care primesc formula un biberon de 250 ml lapte.
Ora 10 – Masa de fructe
Pranzul – Supa de legume + piureul de legume la care se adauga carne (de 2-3 ori pe saptamana), ou (1-2 ori pe saptamana), ficat (o data pe saptamana). La o portie se aduga ½ lingurita ulei de masline sau un cubulet de unt (grăsime minim 82%). Daca bebelusul mananca o portie satisfacatoare nu se suplimenteaza cu lapte.
Dupa-amiaza – ar putea primi o portie de cereale sau ar putea incepe sa primeasca iaurt si o briosa de casa.
Seara – pentru bebelusii alaptati masa de san, pentru cei care primesc formula un biberon de 250 ml lapte in care ar putea fi adaugate cereale. Citește pe larg despre: Meniu complet pentru copii. 30 de idei diferite pentru o lună întreagă: mic dejun, prânz și cină
Diversificarea la bebelusi de 8-10 luni – Sugestii de alimente
CEREALE
La varsta de 8 luni bebe poate consuma o diversitate de cereale cu sau fara gluten: grau, grau spelta, kamut, orz, ovaz, secara. Alege cerealele imbogatite cu fier si evita-le pe cele cu adaos de zahar. Verifica pe spatele cutiilor de cereale pentru copii modul de preparare, acesta este uneori diferit de la o marca la alta. Glutenul din grau este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. Citește pe larg despre aceste cereale: GRAUL OVAZUL ORZUL SECARA PASTELE QUINOA PORUMBUL
FRUCTE
Incepand cu varsta de 8 luni ii poti da bebelusului toate fructele sub forma cruda, el fiind acum mult mai pregatit sa le digere sub aceasta forma. La 8 luni poti introduce fructe noi precum: pepenele galben, pepenele rosu, strugurii, ciresele, ananasul, kiwi. Dupa varsta de 8 luni si cantitatea de suc de fructe ar putea creste la 100 – 120 ml, dar ocazional. Citește pe larg despre aceste fructe: MANGO PRUNE PEPENE STRUGURII ANANAS CIRESE KIWI
LEGUME
Incepand cu varsta de 8 luni poti introduce in alimentatia copilului tau piureuri din cartof, broccoli, conopida, mazare, sfecla rosie. Tot de la 8 luni poti introduce lintea si nautul. Ai putea introduce spanacul si rosia dar sunt specialisti care recomanda sa astepti pana la 10 luni. Citește pe larg despre: CARTOFUL ALB BROCCOLI CONOPIDA MAZAREA SFECLA ROSIE
PROTEINE
Daca nu ai introdus pana acum oul si branza de vaci acesta ar putea fi un moment foarte bun. Proteinele sunt esentiale pentru crestere, rezistenta la boli si vindecarea ranilor. Este important ca din luna a 7–8 a, bebelusul sa primeasca carne, galbenus de ou, ficat pentru aportul de fier care il fereste de anemie. In mod normal, bebelusul are la nastere reserve de fier suficiente pentru primele 3-5 luni. Isi va suplimenta aceste reserve cu putin fier din fructe si legume. Deja la 6 luni rezervele sunt epuizate si este necesar un aport de fier.
Carnea se fierbe separat si se introduce in supa de legume pe care bebelusul a acceptat-o deja. Carnea este o sursa importanta de zinc. 30-60g de carne de curcan sau de vita pot oferi necesarul de zinc al unui copil mic. O cantitate insuficienta de zinc poate afecta ritmul de crestere si pofta de mancare aportul de zinc fiind extreme de important in cazul bebelusilor care au avut o cantitate mica la nastere. Zincul se mai regaseste in ceeale, linte, mazare, nuci, soia. Citește pe larg despre: CARNEA GALBENUSUL FICATUL DE PUI IAURTUL
La vârsta de 8-10 luni, bebelușul este gata pentru o varietate mai mare de alimente și texturi, în afară de laptele matern sau formula de lapte. Diversificarea alimentației este esențială pentru a asigura nutrienții necesari creșterii și dezvoltării. Iată câteva puncte cheie:
La această vârstă, bebelușii pot începe să consume alimente moi și bine gătite, care pot fi ușor mărunțite sau piure. Textura alimentelor poate fi treptat îmbunătățită de la piureuri fine la bucăți mai mici și moi, pentru a stimula abilitățile de mestecat ale bebelușului. Este important ca bucățile de alimente să fie suficient de mici și moi pentru a preveni riscul de sufocare.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase
Meniu bebelusi 9 luni – Recomandări diversificare
Alimente de evitat:
Se recomandă evitarea alimentelor care prezintă risc de sufocare, cum ar fi nucile întregi, strugurii întregi, morcovii cruzi, popcornul și bomboanele tari.
Mierea trebuie evitată până la vârsta de 1 an din cauza riscului de botulism.
Alimentele „degetel” (finger foods):
Alimentele „degetel” sunt bucăți mici de alimente pe care bebelușii le pot prinde și mânca singuri, stimulând astfel coordonarea mână-ochi și abilitățile de autoalimentare. Acestea sunt ideale pentru vârsta de 8-10 luni și pot include:
Fructe moi: bucăți mici de banană, avocado, pepene, mango sau piersici bine coapte.
Legume gătite: bucăți de morcovi, cartofi dulci, dovlecei, broccoli sau conopidă bine gătite și moi.
Proteine moi: bucățele de carne de pui, curcan sau pește bine gătit, ouă fierte tari tăiate în bucăți mici, tofu tăiat în cuburi mici.
Produse lactate: bucăți mici de brânză pasteurizată (de exemplu, cheddar sau mozzarella).
Cereale și pâine: bucăți mici de pâine integrală sau cereale moi (de exemplu, bucăți de pâine prăjită).
Este important să supraveghezi atent bebelușul în timpul mesei pentru a preveni riscul de sufocare și să introduci treptat alimente noi pentru a monitoriza eventualele reacții alergice. Diversificarea alimentației la această vârstă este un pas esențial în dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și în diversificarea gusturilor și texturilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Diversificarea – De ce nutritie adecvata ?
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
Introducerea alimentelor solide – Reguli de urmat
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
3 comportamente ale bebelusilor la masa
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?
Cand se introduce laptele de vaca in alimentatie copilului?