Alaptarea reprezinta, daca putem folosi o figura de stil, o continuare a legaturii dintre mama si bebelus din perioada intrauterina. Ce facem insa atunci cand mama este bolnava, cand urmeaza un tratament medicamentos, trebuie sa faca unele analize sau pur si simplu trebuie sa faca o vizita stomatologului?
Se stie ca multe dintre substantele cu care intra in contact mama ajung si in laptele matern. Unele dintre ele sunt inofensive, in timp ce altele pot ridica probleme bebelusului. Iata cateva dintre cele mai frecvente situatii cu care se poate confrunta o mama care alapteaza si afla daca ele reprezinta o contraindicatie pentru alaptare.
Alaptarea cand mama este bolnava:
Febra. Febra semnaleaza existenta unei infectii in corpul mamei, insa ea nu afecteaza in nici un fel alaptarea. Multi medici recomanda continuarea alaptarii chiar si in cazul mastitelor, de exemplu, deci al infectiilor localizate la san!
Exista de fapt foarte putine cauze care sa determine febra si sa impuna intreruperea alaptarii, una dintre acestea fiind septicemia. Ea este, din fericire, extrem de rar intalnita la adulti sanatosi.
Gastroenterita. O toxiinfectie alimentara poate fi extrem de neplacuta pentru mama, insa ea nu are nici un fel de consecinte asupra laptelui matern. Desi nu se recomanda intreruperea alaptarii, mama trebuie insa sa acorde o atentie sporita masurilor de igiena pentru a evita sa ii transmita si celui mic acelasi microb.
Antibioticele. Exista numeroase antibiotice care sunt perfect compatibile cu alaptarea. In cele mai multe cazuri, medicul va sti si va putea sa aleaga un antibiotic care nu se transmite in laptele matern, sau unul care se administreaza fara probleme si sugarilor, cantitatea de substanta activa din lapte fiind oricum infima.
Alte medicamente. Exista putine medicamente care sunt cu adevarat incompatibile cu alaptarea. Din motive care tin de etica cercetarii medicale, in cazul multor medicamente nu s-au putut efectua studii satisfacatoare legate de cantitatea de substanta activa care se transmite in laptele matern.
Trebuie sa eviti sau sa soliciti alternative de tratament in cazul medicamentelor care au precizata in prospect incompatibilitatea cu alaptarea.
In cazul celorlalte, consulta medicul sau verifica site-ul e-lactancia.org pentru a obtine informatii satisfacatoare. In orice caz, este important ca, impreuna cu medicul specialist, sa stabilesti care este raportul risc beneficiu in cazul urmarii sau amanarii tratamentului respectiv.
Exista tratamente care pot fi usor amanate, fara urmari nefaste pentru sanatate, dar si tratamente de care depinde viata sau calitatea vietii mamei, caz in care se prefera intreruperea temporara sau definitiva a alaptarii.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte?
Probleme stomatologice. Desi in perioada alaptarii problemele stomatologice nu reprezinta acelasi nivel de risc ca in sarcina, nu este bine sau comod (!) sa le ignori. Vizita la dentist este binevenita ori de cate ori este necesara. Un dentist bine informat va sti sa aleaga metode de tratament inofensive pentru bebelus, care nu influenteaza in nici un fel calitatea laptelui matern.
Interventii chirurgicale. Orice interventie chirurgicala presupune administrarea unui anestezic si, cel mai probabil, a unui antibiotic pe cale generala.
Discuta cu medicul anestezist si cu medicul chirurg si vezi daca acestea impun pauza de alaptare. Este oricum putin probabil sa poti alapta in primele ore dupa interventia chirurgicala, asadar pentru cele cateva zile de pauza poti folosi cu succes o pompa de san.
Ecografii. Ecografiile sunt perfect sigure si nu trebuie sa iti faci nici un fel de griji in privinta compatibilitatii lor cu alaptarea.
Radiografii. Poti face fara grija orice radiografie simpla, chiar daca este vorba de una toracica. Bebelusul nu va fi expus la radiatii din cauza ca tu ai facut o radiografie. In general, este perfect sigur pentru bebelus si sa faci o radiografie cu substanta de contrast, deoarece moleculele acesteia sunt in general prea mari ca sa treaca in lapte.
RMN. Rezonanta magnetica nucleara este o alta investigatie pe care o poti face fara griji in perioada in care alaptezi. Ea nu afecteaza in nici un fel calitatea laptelui matern.
Analizele care implica injectarea de izotopi radioactivi reprezinta insa o contraindicatie serioasa pentru alaptare.
Cea mai frecventa utilizare a acestora este in vederea evaluarii functiei tiroidei. Este o analiza importanta, pe care trebuie sa o efectuezi daca medicul a considerat-o necesara, insa se recomanda ca dupa aceea sa mulgi laptele si sa il arunci. Medicul imagist este cel in masura sa iti spuna in cat timp se elimina din corpul tau substanta injectata.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul refuză brusc sânul – Cum gestionezi greva suptului?
Tu ce „aventuri” medicale ai avut in perioada in care alaptai? Care au fost masurile care s-au impus a fi luate pentru a evita afectarea bebelusului? Cu cine te-ai consultat?