Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelus.Compozitia laptelui de mama se modifica atat in timpul unei alaptari (unei mese) cat si de-a lungul intregii perioade de alaptare fiind perfect adaptat cerintelor nutritionale ale bebelusului.
Primul lapte al mamei, colostrul, secretat doar in primele zile dupa nastere este perfect adaptat nevoilor copilului din primele zile ale vietii extrauterine. Nu doar din punct de vedere al substantelor nutritive ce le contine.
Colostrul are un efect laxativ ce ajuta la eliminarea meconiului, primul scaun al bebelusului, contribuind la stabilirea unei flore intestinale bune. Deoarece este foarte bogat in anticorpi asigura bebelusului o bariera naturala impotriva infectiilor. Dupa ce colostrul s-a terminat, sanii produc un lapte cu o nuanta usor galbuie, de o consistenta mai apoasa, mult mai bogat in grasimi si calorii decat colostrul, insa mai sarac in proteine. Acesta este laptele tranzitional si este un amestec de colostru si lapte matur.
Spre sfarsitul primei saptamani, uneori chiar celei de a doua sau a treia saptamani de alaptare se instaleaza laptele matur ce are o culoare alb-albastruie ce va deveni alba pe masura ce continutul de grasimi creste.
Aspectul diferit al laptelui matur indica faptul ca este alcatuit din doua tipuri de lapte:
- Lapele de inceput ce se secreta la inceputul mesei. Este mai apos si contine mai putine calorii si grasimi.
- Laptele de sfarsit ce se elibereaza pe masura ce copilul suge. Acesta este mai bogat in calorii, proteine si grasimi si asigura o proportie mai mare de substante nutritive de care are nevoie bebelusul pentru a se dezvolta. Laptele de sfarsit poate aparea dupa cateva minute sau chiar 30-40 de secunde.
Laptele matern este un aliment complet, perfect adaptat nevoilor nutritionale ale copilului, continand atat proteine, glucide, grasimi cat si apa. Prin lapte mama transmite copilului anticorpi care ii sporesc rezistenta la diferite infectii.
Laptele matern contine apa in proportie de 87 %. Nu trebuie sa dai apa suplimentara bebelusului. Apa ajuta nou-nascutul sa-si mentina temperatura corporala. Chiar si in perioadele cu temperature ridicate, laptele de mama contine toata apa de care bebelusul are nevoie.
Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltarea ochilor si a sistemului nervos, inclusiv a creierului . Grasimile reprezinta o mare parte din caloriile laptelui de mama. Acizii grasi prezenti in laptele matern sunt:
- Acizi grasi polinesaturati Omega 6 – acidul linoleic si acidul arahidonic;
- Acizi grasi polinesaturati Omega 3 – acidul linolenic si acidul decosahexaenoic DHA;
- Acizi grasi monosaturati – acidul oleic;
- Acizi saturati – acidul palmitic;
Proteinele intra in alcatuirea oricarei celule. Principala proteina din lapte este albumina, care odata ajunsa in stomac devine un cheag moale fiind foarte usor digerabila. In laptele de vaca principala proteina este cazeina, mult mai greu de digerat si fata de care unii copii au alergii, organismul lor considerand-o straina. Si laptele de mama contine cazeina dar nu intr-o proportie atat de mare ca in laptele de vaca.
Glucidele reprezinta principala sursa de energie. Lactoza este prezenta in cantitati mai mari in lapele de mama decat in cel de vaca. Lactoza ajuta bebelusul sa absoarba calciul si odata ajunsa in intestine formeaza un acid cu rol in pastrarea echilibrului acido-bazic.
Laptele matern contine toate vitaminele si minerale necesare copilului. Cu toate acestea o vitamina pe care laptele matern nu o asigura in cantitati suficiente este vitamina D.
Vitamina D este o vitamina esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor fiind necesara pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase. Vitamina D alaturi de vitaminele A si C stimuleaza si intaresc sistemul imunitar.
Atat bebelusii alaptati natural cat si cei hraniti cu lapte formula primesc suplimente de vitamina D. In functie de evolutia copilului tau, medicul pediatru iti va prescrie dozele si formele de vitamina D pe care sa i le administrezi zilnic. Bebelusii sunt capabili sa produca ei singuri vitamina D daca sunt expusi la lumina soarelui in mod constant.
Desi fierul se gaseste in cantitati mici in laptele matern acesta se prezinta intr-o forma foarte usor de absorbit. Majoritatea bebelusilor nascuti la termen nu au nevoie de suplimente de fier inainte de varsta de 6 luni. Dupa aceasta varsta cand rezervele copilului de fier s-au terminat majoritatea specialistilor in ingrijirea copiilor mici recomanda suplimente de fier sau o formula de lapte imbogatita cu fier pentru bebelusii nealaptati.
Componenta laptelui este influentata si de anotimp. Vara laptele matern este mai putin gras si mai apos, nevoia de hidratare a copilului fiind mai mare. Pe timpul iernii atunci cand se pierde mai multa energie pentru producerea caldurii, laptele este mai gras.
Citeste mai multe aici despre laptele matern versus laptele praf
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.