Vara trebuie să însemne distracţie şi timp petrecut în natura, dar există şi unele pericole de care e bine să fii conştient, ca să nu îţi strici distracţia şi să nu rişti o eventuală vizită la camera de gardă. În continuare, te punem în gardă în legătură cu cele mai des întâlnite dintre ele.
Trambulina – Cum îți protejezi copilul
O trambulină care nu este prevăzută cu plasă de siguranţă, sau una pe care se joaca mulţi copii simultan, ii expune pe aceştia la o mulţime de accidente. Lovituri la coloană, fracturi, coaste rupte şi o mulţime de contuzii sunt doar câteva dintre incidentele legate de folosirea trambulinelor.
Academia Americană de Pediatrie se exprimă vehement împotriva folosirii trambulinelor în locuinţele proprii – mai bine zis în curţile proprii – citând un total de nu mai puţin de 98.000 accidente anuale care li se datorează. Iar statisticile lor susţin că plasa de siguranţă şi marginile căptuşite nu par să fie prea eficiente din punctul de vedere al protecţiei oferite.
Toboganul fierbinte – Cum îți protejezi copilul
Din fericire, toboganele fierbinți au rămas o amintire în cele mai multe zone ale ţării, dar să ştii că şi modelele făcute din plastic se pot înfierbânta suficient de tare încât să producă arsuri, mai ales când copiii se dau pe ele îmbrăcaţi în pantaloni scurţi. Întotdeauna verifică temperatura toboganului înainte de a-l lăsa pe copil să alunece.
Insolaţia şi supraîncălzirea – Cum îți protejezi copilul
Ambele sunt foarte periculoase pentru ca pot determina inflamarea ţesutului cerebral. Protejează copiii de soare şi de căldura excesivă în orele amiezii şi ai grijă să fie şi bine hidrataţi.
CITEȘTE SI: Nu-uri în caz de INSOLAȚIE și Bebelușii și canicula
Arsurile solare – Cum îți protejezi copilul
Expunerea prelungită la soare sau expunerea la soare fără cremă de protecţie solară afectează epiderma, determinând înroşirea acesteia şi, în cazuri grave, apariţia de vezicule cu lichid. Pielea copiilor este în mod special sensibilă, motiv pentru care medicii interzic expunerea la soare fără cremă de protecţie solară. Nu uita că fiecare episod de arsură solară creşte semnificativ riscul de apariţie a cancerului de piele mai târziu în viaţă.
Căptuşeala din mesh a costumelor de baie – Cum îți protejezi copilul
Oricât de incredibil ar părea, se pare că au fost destul de multe cazuri în care organele genitale ale băieţilor s-au blocat în ochiurile căptuşelii din mesh a costumelor de baie, aşa că poate că ar fi mai bine să o îndepărtezi.
Furtunul de grădină cu apă fierbinte – Cum îți protejezi copilul
Ce e mai frumos decât joaca cu apă în timpul verii? Ei bine, nu prea multe. Fii atent şi învaţă-i şi pe copii să fie atenţi la un aspect: apa rămasă în furtunul de grădină expus la soare poate atinge temperaturi ridicate şi poate genera arsuri de gradul II sau III dacă este împroşcată direct pe piele. Aşadar lasă întotdeauna să curgă destulă apă prin furtun încât să nu mai fie fierbinte şi abia apoi apucaţi-vă de joacă.
Peria pentru grătar – Cum îți protejezi copilul
Majoritatea părinţilor sunt destul de prudenţi încât să îi ţină pe copii la distanţă de grătarul aprins, dar peria pentru grătar este privită ca un accesoriu inofensiv, cu care oricum copiii nu au ce căuta. Greşit, copiii sunt curioşi şi umblă cu tot ceea ce le pică în mână, iar perii metalici îi pot răni. Dar asta nu e tot: se pare că sârmuliţele fine se pot răsuci în jurul elementelor metalice, ajungând apoi în mâncare şi putând produce o mulţime de neplăceri, care culminează cu vizite la camera de gardă.
Pălăria de soare a bebeluşilor – Cum îți protejezi copilul
Pentru că bebeluşii sunt ispitiţi să scoată orice au pe cap, multe dintre pălăriuţele lor de soare sunt prevăzute cu barete care se leagă sub bărbie. Unele dintre ele reprezintă un risc serios de strangulare, aşadar e preferabil să fii extra-atent.
Pătura pusă pe cărucior – Cum îți protejezi copilul
Chiar dacă nu e chiar o pătură, ci mai degrabă o bucată de bumbac, aceasta contribuie la crearea unui mediu închis şi neventilat, în care bebeluşul se încălzeşte ca şi cum l-ai lăsa închis în maşina parcată la soare. Chiar dacă intenţia e bună, să îl ferească de soare, rezultatul poate fi dezastruos.
Hot dog, bezele şi cuburi de gheaţă – Cum îți protejezi copilul
Sunt gustări cu atât mai populare pe timp de vară, dar e bine să fii atent la cel mic atunci când le consuma. În general, ele au exact dimensiunea potrivită pentru a rămâne blocate în trahee. Dacă ai copii încă mici, o idee foarte bună este să îi tăi întâi pe lungime şi apoi în feliuţe. Ai grijă ca juniorul să muşte bucăţi mici din bezelele coapte la foc şi să le mestece bine. Cât despre cuburile de gheaţă, fie le eviţi, fie le aştepţi să se topească bine de tot.
Îngheţata pe băţ – Cum îți protejezi copilul
Delicioase şi, uneori, naturale, îngheţatele pe băţ ar trebui mâncate numai în pauzele de joacă, atunci când copilul stă într-un loc, nu când aleargă şi când se poate răni. Băţul ar trebui recuperat de la copil cât de curând pentru evitarea accidentelor.
Înecul secundar – Cum îți protejezi copilul
Ştim cu toţii despre pericolul de înec, dar puţini părinţi îşi dau seama că chiar şi o cantitate mică de apă pătrunsă în căile respiratorii poate determina o iritare puternică a acestora, caz în care sângele nu se mai oxigenează eficient. Oboseală, respiraţie dificilă sau superficială, tusea sau durerile de piept care apar la 24 de ore după un incident în apă sunt semnale de alarmă.
Omizile veninoase – Cum îți protejezi copilul
Omizile sunt mici, pufoase, colorate și absolut superbe. E greu sa te abtii de la a le atinge şi de la a le ţine în mână. Din păcate, însă, există şi unele specii ai căror perişori sunt iritanţi şi care pot determina apariţia unor reacţii pe piele: roşeaţă, usturime, mâncărimi sau senzaţie de arsură. Ca să eviţi asemenea probleme e mai bine să îl înveţi pe cel mic să fie prudent când vine vorba despre insecte, pe care mai bine le urmăreşte în loc să le atingă.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături de insecte la copii
Insectele nesuferite – Cum îți protejezi copilul
Fie că e vorba despre ţânţarii care transmit o mulţime de boli, despre temutele căpuşe sau despre tot felul de insecte care ne pot pişca, e bine să te protejezi pe timp de vară, cu soluţii specifice. Fie că te protejezi cu îmbrăcăminte adecvată, că foloseşti repelente naturale sau produse chimice, ţine la distanţă insectele nesuferite!