Joaca este cea mai importantă activitate din viețile copiilor. Dar când pui la un loc o mână de copii plini de energie și cu un foarte redus simț al pericolului, un spațiu relativ limitat și o mulțime de instalații de legănat, cățărat și alunecat, riscul de accidente este semnificativ. În acest articol ne propunem să discutăm despre cum poți preveni cele mai frecvente accidente la locul de joacă.
#1 Leagănele și copiii
Unul dintre cele mai frecvente accidente la locurile de joacă au legătură cu juniorii – de obicei de vârstă mică sau foarte mică – ce aleargă necontrolat în preajma leagănelor pe care se dau alți copii. Este și unul dintre cele mai periculoase accidente deoarece, chiar și în cazul modelelor ușoare din plastic, greutatea copilului, plus viteza leagănului, fac ca impactul să fie unul puternic.
Pentru prevenirea acestui tip de accident, copiii trebuie supravegheați permanent: atât cei din leagăn, cât și cei aflați jos. Foarte bine ar fi să existe un fel de delimitare a zonei de leagăne, care să nu fie încălcată de către copiii care se joacă în parc.
#2 Trambulinele și copiii
Toți copiii iubesc trambulinele; și noi, adulții, le îndrăgim. Puțină lume a auzit, însă, de fractura de trambulină, o leziune care poate apărea atunci când mai mulți copii, de greutăți diferite, sar simultan. Reculul pe care îl provoacă trambulina atunci când o persoană cu o greutate mai mare – eventual un adult – sare pe ea, poate fi suficient pentru a determina fractură (cel mai adesea fractură de tasare) la nivelul membrelor inferioare. În intervalul de vârstă 5 – 10 ani, copiii sunt în mod special predispuși la astfel de fracturi.
Citește pe larg despre: Plimbarea bebelușului și vremea – Când NU ieșim afară!
#3 Toboganul și copiii
Toboganul este una dintre cele mai îndrăgite instalații de la locul de joacă. După ce alunecă de câteva ori pe el, orice copil dorește să îl escaladeze și să îl descopere și…invers. Oricât de modern și de sigur ar fi conceput toboganul, atunci când doi sau mai mulți copii se împing în vârful lui, lucrurile nu se pot termina cu bine. Având în vedere înălțimea acestor accesorii, e important ca micuții să fie învățați, încurajați și supravegheați să își aștepte rândul. De asemenea, în ciuda dezbaterilor nesfârșite de pe grupurile de mame, despre urcatul invers pe tobogan, atenția părinților trebuie orientată nu către interzicerea acestei activități, ci mai degrabă către evitarea intersectării copiilor care coboară cu cei care urcă. Din aceste ciocniri pot rezulta accidente serioase.
#4 Loviturile la ochi
Din păcate, ochii sunt organe extrem de sensibile și orice accidentare în zona lor poate avea consecințe grave, până la pierderea vederii. Copiii nu trebuie încurajați să alerge și să se joace cu bețe sau alte obiecte lungi și ascuțite.
Chiar dacă accidentele se petrec într-o fracțiune de secundă, copiii suficient de mici încât șă își bage degetele în ochi unii altora ar trebui să fie supravegheați îndeaproape, astfel încât aceste gen de incident să poată fi evitat.
Orice lovitură la ochi trebuie evaluată și tratată de către un medic specialist în cel mai scurt timp posibil după ce s-a petrecut.
CITEȘTE ȘI DESRE: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
#5 Juliturile
Cele mai multe locuri de joacă au zone cu diferite substraturi: iarbă, pietriș, cauciuc, nisip. În fugă, copiii se pot împiedica sau pot aluneca, așa că juliturile nu sunt tocmai rare. Chiar dacă ustură și sunt dureroase, ele se pot curăța și dezinfecta rapid cu apă, săpun și rivanol, după care joaca poate continua.
În cazul în care julitura nu poate fi curățată adecvat sau dacă discutăm despre o rană prin înțepare, o vizită la medic e o idee foarte potrivită.
Incălțămintea sport adecvată, cu o bună aderență, poate preveni cel puțin o parte dintre căzături.
Citește pe larg despre: Traumatismul cranian la bebeluș. Cum se definește o leziune minoră și una gravă, când ne facem griji
Accidentele la locul de joacă sunt frecvente în rândul copiilor și nu ar trebui să reprezinte un mare motiv de îngrijorare. Dar există și situații potențial periculoase, care trebuie prevenite cu atenție. CITEȘTE ȘI: Plânsul care duce la leșin | Spasmul hohotului de plâns un eveniment în care copilul NU respiră