Inca de la inceputul sarcinii, mamicile se informeaza in ce consta nasterea naturala, cum decurge cezariana si care sunt riscurile pentru ambele tipuri de nastere. Cu toate acestea, se pare ca cezariana electiva (programata) ramane inca o interventie preferata in Romania. Iata cateva dintre motivele pentru care femeile insarcinate opteaza sa nasca prin operatie cezariana.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de durere
Desi nasterea naturala poate decurge cu anestezie peridurala, multe viitoare mame se tem ca anestezia „nu va prinde”, ca anestezistul nu va fi disponibil atunci cand se va declansa travaliul sau pur si simplu ca vor depasi dilatatia la care este optim sa se administreze peridurala.
Trebuie sa recunoastem ca filmele si unele relatari contribuie din plin la crearea unei imagini de cosmar a nasterii naturale, imagine infirmata de numeroase femei care au nascut fara analgezice si care si-au controlat durerile prin tehnici de respiratie si relaxare.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de neprevazut
In cazul cezarienei, este destul de clar care sunt pasii de urmat. Exista un protocol operator clar urmat de medicul chirurg obstetrician.
In realitate, si in cazul nasterii naturale, medicul urmeaza protocoale bine puse la punct care includ orice situatie neasteptata ce ar putea interveni.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama ca medicul nu va veni la spital sa asiste nasterea
In Romania se obisnuieste ca nasterea sa aiba loc sub supravegherea medicului care a monitorizat sarcina. Este intr-un fel normal sa iti doresti asta, avand in vedere ca pe parcursul celor 9 luni ai cladit o relatie bazata pe incredere cu medicul tau.
Multe femei refuza posibilitatea de a naste natural deoarece se tem ca medicul nu va veni la spital in afara programului pentru a le asista la nastere.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama ca o nastere dificila i-ar putea face rau bebelusului
In realitate exista destul de putine nasteri naturale in care bebelusul sa aiba de suferit.
Un medic priceput evalueaza pozitia bebelusului, dimensiunile bazinului viitoarei mame si are in vedere eventualii parametri de care trebuie sa tina cont pentru ca nasterea sa decurga in conditii bune.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de epiziotomie
Este adevarat ca in Romania epiziotomia este o practica de rutina in cazul primei nasteri, insa exista un motiv clar pentru care se intampla aceasta.
O taietura controlata este mai usor vindecabila decat o rupere necontrolata a tesuturilor. Marea majoritate a epiziotomiilor se vindeca in decurs de 2-3 saptamani, iar dupa 2-3 luni de la nastere zona este perfect refacuta.
Complicatii apar mai frecvent in cazul in care epiziotomia nu a fost efectuata, desi ar fi fost necesara.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Teama de comportamentul nepoliticos al personalului medical
Nu de putine ori ai auzit relatari de cosmar despre lipsa de politete elementara a personalului medical din spitale.
Desi nu este o regula, daca intampini probleme in ceea ce priveste modul in care ti se adreseaza medicii sau asistentele, le poti atrage atentia ca nu este un comportament pe care sa il tolerezi.
Oricum, cu aceiasi oameni intri in contact indiferent de felul in care nasti. Nasterea intr-o maternitate privata te poate scuti de aceste neplaceri.
Motiv pentru care se opteaza pentru nasterea prin cezariana >> Rusinea
Idea de a sta dezbracata pe o masa ginecologica nu este una care sa faca nimanui placere. In plus, cu siguranta ai citit povesti neplacute despre diverse lucruri jenante care se pot intampla in faza de expulzie.
Te asiguram ca medicii, moasele si asistentele au vazut deja totul si nu vor fi impresionate de nimic. Rolul lor este ca tu si bebelusul sa treceti cu bine peste experienta nasterii.
Desi se sustine ca femeile ar trebui sa aiba dreptul de a alege cum sa nasca, realitatea este ca aceasta decizie trebuie luata doar in urma discutiei cu medicul obstetrician.
Este de preferat ca argumentele pro si contra nasterii naturale sau cezarienei sa fie mai degraba de ordin medical decat personal, iar decizia sa fie informata si obiectiva. Oricum ai alege sa nasti…nastere usoara si bebelus sanatos !