Nicio viitoare mamica nu vrea sa fie anuntata ca i se va face o cezariana de urgenta, dupa cum nici un medic nu ar vrea sa ajunga sa fie pus in situatia de a recurge la aceasta metoda pentru a aduce bebelusul pe lume. Intr-o lume care in sfarsit incepe sa recunoasca importanta nasterii naturale si pentru sanatatea mamei si a bebelusului, si pentru alte beneficii pe care le implica, ideea de cezariana de urgenta poate fi inspaimantatoare. Iata tot ce trebuie sa stii despre asta.
Ce este si cand se efectueaza cezariana de urgenta?
Cezariana de urgenta se efectueaza daca viata mamei sau a bebelusului sunt puse in pericol, dintr-un motiv sau altul. Protocolul medical sustine ca cezariana de urgenta ar trebui sa inceapa in cel mult 30 de minute de la luarea deciziei de a apela la aceasta metode de a scoate bebelusul. Exista motive legate de sanatatea mamei care recomanda efectuarea cezarienei de urgenta, dupa cum exista motive care tin de bebelus care il pot determina pe medic sa declare necesara o asemenea interventie. Printre ele se numara:
Probleme legate de placenta sau de cordonul ombilical.
Placenta previa sau decolarea de placenta pot pune in pericol atat viata mamei cat si pe cea a bebelusului prin hemoragia puternica ce se poate declansa si prin lipsa de oxigenare care il poate afecta pe bebelus. Prolapsul cordonului ombilical prin orificiul cervical este o alta indicatie de cezariana de urgenta, caci presiunea la care este supus cordonul ombilical poate pur si simplu sa il lase pe bebelus fara oxigen.
O schimbare notabila a ritmului cardiac al bebelusului.
In cazul in care deodata inima bebelusului isi schimba frecventa, este semn clar de stres fetal.
In acest caz este important sa se intervina cat mai repede pentru a-i salva viata. CITEȘTE ȘI: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească? Cum putem beneficia în maternitățile de stat de ora magică
Disproportia intre dimensiunile bebelusului si dimensiunea pelvisului este o alta indicatie de cezariana.
In mod normal un medic obstetrician cu experienta poate evalua situatia inainte de declansarea travaliului si poate recomanda efectuarea unei cezariene, insa in cazul in care nasterea se declanseaza, bebelusul se poate bloca in pelvis, devenind necesara remedierea situatiei printr-o cezariana de urgenta.
Daca travaliul nu progreseaza deloc.
In acest caz medicul poate decide ca este cazul sa efectueze o cezariana de urgenta. In ciuda contractiilor puternice, cervixul unor viitoare mamici refuza sa se dilate, iar interventia devine necesara.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Preeclampsia, sindromul HELLP sau alte afectiuni materne.
Acestea sunt conditii care ii pot pune viata in pericol pot fi indicatii de efectuare a cezarienei de urgenta. CITEȘTE ȘI: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
Ce se intampla inainte, in timpul si dupa cezariana de urgenta?
Uneori cezariana de urgenta se poate efectua cu anestezie rahidiana sau epidurala, insa daca este necesar sa se intervina rapid, se va opta pentru anestezia generala, care se instaleaza mult mai repede si scurteaza timpul de asteptare.
Ti se va monta o sonda urinara, ti se va monta o perfuzie si probabil ca iti va fi pusa masca de oxigen, iar burtica ta va fi stearsa cu o solutie antiseptica. Citește și despre: Anestezia Epidurala la Nastere: Avantaje si Dezavantaje
In functie de motivul care a determinat efectuarea cezarienei de urgenta, medicul va opta fie pentru incizia orizontala, joasa, fie in situatii de maxima urgenta pentru incizia verticala. Odata bebelusul nascut si placenta curatata, medicul va rezolva eventuale alte probleme locale, dupa care vei fi cusuta si mutata in salonul de terapie intensiva.
Exista riscuri legate de cezariana de urgenta?
In cazul oricarei interventii chirurgicale exista o serie de riscuri: hemoragii puternice, infectii, alergii la medicamente, lezarea organelor mamei sau a bebelusului, formarea de cheaguri de sange care sa determine aparitia de tromboze. In plus, indicatia de cezariana de urgenta inseamna deja ca ceva nu merge asa cum ar trebui! CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Cum e perioada de recuperare dupa cezariana de urgenta?
In general, odata de mama este stabilizata, recuperarea dupa cezariana de urgenta nu difera de cea de dupa o cezariana electiva. Alte probleme de sanatate pe care mama le poate avea pot ingreuna recuperarea, insa nu interventia in sine. Din punct de vedere psihic insa, mamicile care ajung sa nasca prin cezariana de urgenta sufera in general o trauma. Este vorba despre frica pe care au trait-o ca si-ar putea pierde bebelusul sau ca propria viata le poate fi pusa in pericol. In plus, ele se pot simti dezamagite, inselate, pot simti ca au ratat nasterea, ca nu au fost destul de pregatite pentru a-si aduce bebelusul pe lume si asa mai departe. CITEȘTE ȘI: Alege să naști în siguranță
Desigur ca nimic din toate acestea nu este adevarat, insa aceste sentimente pot declansa o severa depresie postnatala, de aceea este bine ca mamica sa ia legatura cu un psiholog pentru consiliere daca gandeste astfel. Mama trebuie sa inteleaga ca cel mai important lucru este ca ea si bebelusul sunt sanatosi, si ca felul in care s-a nascut cel mic este pana la urma mai putin important.
Tu cunosti mamici care au ajuns sa li se faca cezariana de urgenta?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NĂSCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!