În gama pregătirilor pentru naştere, specialiştii le încurajează pe mămici să conceapă şi să aştearnă pe hârtie un plan cât mai detaliat în legătură cu dorinţele pe care le au acestea pentru momentul în care bebeluşul lor se pregăteşte să vină pe lume. În continuare poţi găsi informaţii complete şi practice despre cum ar trebui să arate un plan de naştere şi care sunt etapele de redactare a versiunii finale a acestuia.
Expune-ţi dorinţele şi aşteptările
În primă fază, informează-te în legătură cu ce înseamnă naşterea, care sunt diversele practici legate de acest moment, care sunt opţiunile medicale în legătură cu care vei fi consultată la momentul respectiv. Gândeşte-te că în acele momente de emoţie, e posibil că nu mai fii foarte obiectivă şi să nu ai energia de a purta negocieri, vei fi concentrată cu totul la evenimentele şi senzaţiile care se succed şi care sunt noi pentru tine.
Cu alte cuvinte, sarcina ta, în primă fază, este să descrii cât mai amănunţit modul în care ţi-ai dori tu să decurgă naşterea copilului tău. Nu e cazul să ţii cont, în această etapă, de limitările sistemului sau de alte griji: prima ciornă a planului de naştere trebuie să descrie experienţa ideală.
Discută cu medicul care te va asista
Dacă ştii care este medicul care te va asista, programează o întâlnire cu el şi discutaţi deschis despre felul în care îţi doreşti tu să decurgă lucrurile. Chiar dacă nu ai nici o garanţie că el va fi acolo în momentul în care îţi aduci pe lume bebeluşul, cu siguranţă este familiarizat cu politicile spitalului în care lucrează, aşa că va putea să îţi prezinte, la rândul lui, o imagine destul e clară despre cât din planul tău de naştere poate fi pus în practică.
De pildă, ora magică este o realitate şi o posibilitate a multor maternităţi, în timp ce prezenţa tatălui în sala de naştere este un privilegiu rezervat doar unora dintre maternităţile private, în care expulzia se desfăşoară în încăperi private şi în care nu se pune problema intimităţii celorlalte gravide care sunt pe punctul de a naşte.
Un alt aspect de care trebuie să fii conştientă este acela că medicul care îţi cunoaşte istoricul medical, poate avea mai multe informaţii despre cum se aşteaptă să decurgă naşterea sau despre eventualele evenimente care ar putea surveni. E bine să îi asculţi punctul de vedere, fără idei preconcepute cum că ar încerca de fapt să te convingă să apelezi la varianta cezarienei.
Redactarea planului final
Ţinând cont de dorinţele tale iniţiale şi de discuţia pe care ai purtat-o cu medicul, este momentul să aşterni pe hârtie toate amănuntele care ţin de felul realist în care va decurge naşterea.
Pentru ca experienţa să fie una care să îţi lase amintiri plăcute, este important să fii pregătită pentru orice. De exemplu, pentru posibilitatea să ajungi la spital cu o dilataţie prea mare pentru a mai fi justificată instalarea epiduralei, sau din contra: să soliciţi epidurală deşi erai ferm hotărâtă să nu apelezi la această metodă de alinare a durerilor.
Există situaţii în care ora magică nu mai este posibilă, din motive care ţin de binele tău şi de al bebeluşului, după cum există mame care se pregătesc 9 luni pentru o naştere vaginală, după care ajung pe masa de operaţie din motive total independente de voinţa lor.
Indiferent cum va decurge, în final, venirea pe lume a bebeluşului tău, ţine minte că rezultatul final este cel care contează şi că totul se termină cu bine dacă tu şi sugarul sunteţi, în final, sănătoşi. Puţină flexibilitate, acceptarea variaţiilor de la planul iniţial, impuse de aspecte care ţin de siguranţa voastră, a mamei şi a copilului, nu trebuie să fie nici descurajante, nici sa te întristeze.
Oficializarea planului de naştere
Dacă în maternităţile de stat, planurile de naştere nu sunt deocamdată acceptate oficial, ci reprezintă mai degrabă un acord verbal şi o înţelegere pe care o faceţi tu şi medicul tău, în maternităţile private, în care presiunea satisfacţiei pacienţilor este mare, există în general mai multă deschidere şi înţelegere pentru doleanţele viitoarelor mame. Dacă oricum ai în plan o naştere la o maternitate privată, nu semna contractul până nu semnează şi reprezentanţii lor acordul privind planul tău de naştere, desigur, după discutarea acestuia cu echipa medicală.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Redactarea planului de naştere
Pentru ca planul tău să fie respectat şi să câştige atenţia personalului medical, el trebuie să denote o bună informare din partea ta şi să fie redactat scurt şi clar. Îţi sugerăm să îl organizezi pe puncte, fără să incluzi prea multe detalii, căci rareori asistentele au timp să citească mai mult de, să spunem, o pagină sau o pagină şi un pic.
Planul poate fi redactat în mai multe exemplare, astfel înât să poţi înmâna câte o copie diverselor asistente sau moaşe care se perindă prin sala de travaliu şi naştere, căci e posibil să prinzi, de pildă, o schimbare de tură, iar personalul nou venit să nu fi fost informat în legătură cu dorinţele tale. Parafa medicului care te va asista la naştere reprezintă o garanţie suplimentară şi va câştiga, cu siguranţă, atenţia şi bunăvoinţa asistentelor mai sceptice.
Ce să nu uiţi atunci când redactezi planul de naştere
Iată, în continuare, câteva dintre informaţiile pe care nu trebuie să uiţi să le menţionezi atunci când redactezi planul de naștere:
Partenerul de naştere şi nivelul de implicare pe care îl doreşti: dacă vrei să te însoţească numai pe durata travaliului, sau şi la expulzie. Există proceduri la care doreşti ca partenerul să părăsească încăperea?
Poziţiile preferate pentru naştere: cât de activă doreşti să fii şi până în ce etapă a travaliului?
Opţiuni de ameliorare a durerilor: doreşti să primeşti calmante? Vrei să faci epidurală? Doreşti anestezie epidurală pe durata travaliului şi reducerea dozelor până la dispariţia efectelor în faza de expulzie? Există calmante care nu vrei să fie folosite, sub nici o formă?
Accelerarea travaliului şi a contracţiilor: doreşti perfuzii cu oxitocină? Doreşti ca medicul sau moaşa să apeleze la manevre care ar putea intensifica frecvenţa si forţa contracţiilor?
Doreşti sau există posibilitatea de a apela la petrecerea travaliului în cada cu apă?
Monitorizarea frecvenţei cardiace a bebeluşului: doreşti să fie urmărită permanent, sau doar periodic?
Eliminarea placentei se va face natural, sau doreşti să se intervină pentru a se accelera procesul? Doreşti ca cineva anume să taie cordonul ombilical? E important pentru tine să fie amânată clamparea cordonului până după momentul în care încetează să pulseze?
Contactul piele pe piele cu bebeluşul, preferi să îţi fie dat imediat după expulzie, sau să fie întâi măsurat, cântărit, curăţat?
Alăptarea şi hrănirea bebeluşului: accepţi să i se ofere supliment de lapte praf, sau doreşti să fie alăptat exclusiv?
Situaţii neprevăzute: menţionează care este persoana care poate participa la decizii în ceea ce vă priveşte, sau dacă, în cazul în care este necesar un transfer la alt spital, doreşti să fii transferată împreună cu el.
Tu unde urmează să năști? Ai pregătit un plan de naştere?
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere