Sunt multe întrebări care își caută răspunsurile în această perioadă. Iată recomandările OMS la cele mai frecvente întrebări legate de sarcină, naștere și alăptare în contextul infecției cu noul coronavirus.
Sunt însărcinată. Cum mă pot proteja împotriva COVID-19?
Pornind de la premisa că femeile însărcinate trec, de-a lungul sarcinii, prin modificări imunologice și fiziologice care le face mai susceptibile la infecțiile respiratorii virale (inclusiv la COVID-19), recomandările pentru acestea sunt aceleași ca pentru restul populației:
- spălați-vă frecvent pe mâini cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun și apă;
- păstrați distanța dintre voi și ceilalți și evitați spațiile aglomerate;
- evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura;
- acoperiți-vă gura și nasul cu cotul sau cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați, apoi aruncați imediat șervețelul folosit;
- dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală din timp.
Prin urmare, este important ca acestea să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de COVID-19 și de a raporta eventualele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) medicului de familie sau medicului care le monitorizează sarcina.
În prezent, informațiile sunt în curs de cercetare pentru a înțelege impactul infecției cu COVID-19 asupra femeilor însărcinate. Datele sunt limitate, dar până acum nu există dovezi că acestea prezintă un risc mai mare de boală severă decât populația generală.
Ar trebui să fiu testată pentru COVID-19 dacă sunt însărcinată?
Protocoalele de testare variază în funcție de locul în care locuiți. Cu toate acestea, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt ca femeile însărcinate care au simptome de COVID-19 să fie testate cu prioritate. Dacă se dovedește în urma testului că sunt infectate, este posibil ca acestea să aibă nevoie de îngrijiri specializate.
Au femeile însărcinate, diagnosticate cu CODIS-19, risc crescut de complicații în sarcină?
Nu există încă informații legate de posibilele complicații ce pot să apară la femeile însărcinate infectate cu noul coronavirus. În infecțiile cu alte coronavirusuri – SARS-CoV și MERS-CoV – au fost observate pierderea sarcinii, avorturi spontane și decesul fătului. Febra înaltă, însă, din primul trimestru de sarcină poate crește riscul de malformații congenitale.
Poate o femeie însărcinată infectată cu noul coronavirus să-și infecteze bebelușul nenăscut sau să-l infecteze la naștere?
Încă nu știm dacă o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul fătului sau copilului în timpul sarcinii sau nașterii. Până în prezent, virusul nu a fost găsit în probe de lichid amniotic sau lapte matern.
Un studiu realizat de cercetării chinezi sugerează că boala COVID-19 nu se transmite de la femeile însărcinate la nou-născuți, informează Agerpres. Studiul a fost publicat în revista Frontiers în Pediatrics, iar autorii descriu faptul că 4 bebeluși născuți din mame infectate într-un spital din Wuhan (China) – epicentrul pandemiei de coronavirus –, nu au avut semne de infecție la naștere și au fost sănătoși. Acesta este al doilea studiu condus de cercetătorii chinezi în ultima lună care relevă că femeile care suferă de COVID-19 în timpul sarcinii nu-și infectează bebelușii.
Femeile însărcinate, suspecte sau infectate cu COVID-19, trebuie să nască prin cezariană?
Nu. Operațiile de cezariană sunt efectuate numai dacă există o justificare medicală. Modul de naștere rămâne în continuare individualizat și bazat pe preferințele fiecărei femei, alături de indicațiile medicale primite.
Femeile infectate cu noul coronavirus pot alăpta?
Transmiterea după naștere prin contactul cu secrețiile respiratorii este un motiv de îngrijorare. De aceea, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului de la mamă la nou-născut se recomandă separarea temporară (în camere diferite) de mama confirmată sau suspectă de infecție cu COVID-19 (care are simptome). Condițiile pentru întreruperea separării temporare sunt similare cu cele în cazul oricărui pacient internat cu COVID-19.
Testele efectuate până în prezent infirmă prezența noului coronavirus în lichidul amniotic, în sângele recoltat din cordonul ombilical, în laptele matern și în exsudatul de la nou-născuți.
Femeile care alăptează ar trebui să respecte următoarele reguli de igienă:
- purtați o mască ori de câte ori vă apropiați de nou-născut, dar țineți-l la piept în mod normal;
- spălați-vă mâinile înainte și după atingerea copilului;
- curățați și dezinfectați suprafețele pe care le-ați atins.
De asemenea, dacă nu dorești să-ți expui nou-născutul la simptomele infecției cu noul coronavirus sau a complicațiilor care pot să apară în urma infectării, poți să hrănești copilul cu laptele tău, cu ajutorul unei pompe de muls.
Surse:
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.