Cordonul ombilical este unul dintre factorii de stres in timpul sarcinii. De el depinde, in mare parte, ca fatul sa fie corect hranit si oxigenat si tot el este responsabil de cele mai multe accidente in cazul nasterilor naturale. Iata ceva ce probabil nu stiai despre cordonul ombilcal.
Ce este cordonul ombilical?
Cordonul ombilical reprezinta legatura dintre mama si fat. Timp de 9 luni, cordonul ombilical transporta substante spre si dinspre mama si bebelus. Cordonul ombilical se formeaza incepand cu saptamana a cincea de dezvoltare fetala. El este conectat la placenta si transfera diverse substante de la si catre sangele mamei. Cordonul ombilicat creste odata cu bebelusul, avand mai mereu o lungime aproximativ egala cu lungimea fatului.
La nastere, cordonul ombilical are aproximativ 50cm lungime si un diametru de 2 cm. In structura cordonului ombilical intra o vena, care transporta sange bogat in oxigen si substante nutritive de la mama catre fat si doua artere, care transporta sangele „uzat” inapoi, de la bebelus catre mama. La 40 de saptamani de sarcina, prin cordonul ombilical circula aproximativ 240ml de sange in fiecare minut!
Ce se intampla cu cordonul ombilical dupa nastere?
Dupa nastere, bebelusul este inca atasat de placenta prin intermediul cordonului ombilical. Daca nasterea a avut lor pe cale naturala, eliminarea placentei survine de obicei in prima jumatate de ora dupa expulzie. Daca nasterea a avut loc prin cezariana, medicul obstetrician va curata interiorul uterului imediat dupa ce a scos bebelusul.
In ambele cazuri, cel mai frecvent cordonul ombilical este clampat imediat cu o pensa sau cu o agrafa speciala si sectionat. Un capat ramane atasat de placenta, iar celalalt, lung de 2-3cm, ramane la bebelus si se va usca si desprinde sigur in urmatoarele cateva zile. Sectionarea imediata a cordonului ombilical a fost introdusa in protocoalele medicale in anii 1950-1960 si avea ca scop limitarea pierderii de sange de catre mama, evitarea aparitiei unei hemoragii masive si scaderea accentuata a hemoglobinei mamei. Totusi, studiile recente au demonstrat ca amanarea sectionarii cordonului ombilical nu influenteaza in nici un fel acesti parametri.
De ce este bine sa fie amanata sectionarea cordonului ombilical la nastere?
Numeroase studii efectuate in cursul ultimului deceniu au demonstrat ca sectionarea cordonului ombilical ar trebui amanata 1-3 minute dupa nastere. Se pare ca aceasta amanare aduce mai multe beneficii beneficii:
- Un studiu publicat in anul 2013 demonstreaza ca intarzierea sectionarii se asociaza cu o greutate cu aproximativ 100g mai mare a nou – nascutului.
- Concentratia de hemoglobina este de asemenea crescuta in acest caz, riscul de anemie feripriva diagnosticata la 3 sau 6 luni fiind cu 50% mai mic.
- In schimb, se pare ca in cazul bebelusilor in care clamparea si sectionarea cordonului ombilical au fost amanate mai mult de 1 minut, incidenta icterului care necesita fototerapie este mai mare.
CITEȘTE ȘI: Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
La bebelusii nascuti prematur, amanarea sectionarii cordonului ombilical este cu atat mai importanta.
In anul 2012 Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a instituit un protocol conform caruia, in cazul copiilor nascuti prematur trebuie tinuti imediat dupa nastere timp de 30-60 de secunde la un nivel inferior celui la care se afla placenta. Acest protocol este explicat prin aceea ca aplicarea sa a redus cu 50% riscul aparitiei hemoragiilor craniene la copiii nascuti prematur.
Pe langa avantajele legate de cresterea cantitatii de sange circulant si a depozitelor de fier, sectionarea intarziata a cordonului ombilical are si consecinte negative. In cazul in care amanarea depaseste 2 minute, riscul de policitemie sau hiperbilirubinemie creste. Cu alte cuvinte, creste riscul ca nou-nascutul sa dezvolte icter care sa necesite fototerapie.
Punand in balanta riscurile si beneficiile, medicii obstetricieni inclina sa cada de acord ca un maxim de beneficiu ar fi atins daca cordonul ombilical ar fi lasat neclampat inca 1 minut dupa nastere. Beneficiul pe care il aduce o cantitate suplimentara de fier este urias si depaseste riscurile pe care le implica icterul neonatal, mai ales in tarile dezvoltate in care fototerapia este disponibila in maternitati.
Tu ai discutat cu medicul tau despre sectionarea cordonului ombilical la nastere?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.