Icterul postnatal este frecvent intalnit la nou-nascuti. El este considerat fiziologic, atata timp cat nu este foarte pronuntat si nu il impiedica pe bebelus sa se hraneasca, sau cat nu dureaza prea mult timp. Icterul nou-nascutului este detectabil atunci cand nivelul de bilirubina serica depaseste o anumita limita (fractia indirecta de bilirubina este marita). Icterul apare la 60% dintre bebelusii nascuti la termen si la 80% dintre bebelusii prematuri.
Care sunt cauzele icterului?
Icterul fiziologic apare la nou-nascuti dupa 2-3 zile, incepe sa se diminueze spre varsta de 7 zile si dispare complet sau aproape complet la varsta de aproximativ 10 zile. Icterul prelungit este cel care persista mai mult de 14 zile la bebelusii nascuti la termen, respectiv mai mult de 21 de zile la bebelusii nascuti prematur. Icterul apare in mod fiziologic din cauza imaturitatii ficatului si a functiei hepatice, si ca urmare a lizei eritrocitelor.
Printre cauzele icterului prelungit se numara diverse infectii, mai ales infectiile tractului urinar, hipotiroidismul, hipopituitarismul, galactozemia si, in cazuri mai grave, hepatita neonatala, chistul de coledoc sau atrezia canalului biliar.
Care sunt valorile normale si patologice ale bilirubinei la nou-nascuti?
In mod normal, bilirubina la bebelusi este intre 0.3 si 1.9 mg/dL. Totusi, la nou-nascuti se considera ca stresul nasterii poate determina o crestere a bilirubinei, care poate atinge valori de pana la 5 mg/dL. In cazul in care nivelul bilirubinei depaseste aceasta valoare, se considera ca bebelusul are icter.
Care sunt factorii de risc pentru icterul prelungit?
Unii bebelusi sunt mai predispusi decat altii sa dezvolte icter prelungit. Este cazul copiilor nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere, sau al bebelusilor ai caror mame sufera de diabet. Baieteii se pare ca sunt mai predispusi sa dezvolte icter decat fetitele. Daca icterul apare in primele 24 de ore, exista posibilitatea ca el sa se prelungeasca mai mult de cele 14 zile considerate normale. De asemenea, daca ai avut deja un prim copil care a dezvoltat icter neonatal, e destul de probabil ca si urmatorii sa o faca.
Cum recunosti icterul?
Personalul medical si parintii trebuie sa fie atenti la eventuale simptome ale icterului. Bebelusul trebuie observat atunci cand este dezbracat, preferabil la lumina naturala. Daca exista simptome clinice de icter, este obligatorie determinarea nivelului de bilirubina din sange. In general, icterul neonatal se observa mai intai pe fata si frunte, apoi se extinde la trunchi si membre.
La majoritatea copiilor, singurul semn observat este culoarea galbena a pielii, a sclerei ochiului si a gingiilor, insa unii bebelusi devin si foarte somnolenti daca au icter. Acestia nu sug cum si cat trebuie, caci adorm la san, ca urmare, exista un risc mare sa se deshidrateze, deshidratrea fiind extrem de periculoasa la nou-nascuti. De aceea, parintii trebuie sa fie atenti ca bebelusul lor sa ude suficiente scutece pe zi.
Care este protocolul medical in cazul bebelusilor cu icter?
Cei mai multi dintre bebelusi depasesc faza icterului fiziologic fara probleme in primele 10-14 zile de viata. In unele cazuri particulare insa, este nevoie de interventia medicala pentru ca nou-nascutul sa depaseasca cat mai repede aceasta problema.
Fototerapia este prima masura luata de catre medici. In plus, neonatologul va insista ca bebelusul sa primeasca o cantitate cat mai mare de fluide, alaptarea frecventa si eforturile de a tine bebelusul treaz ca sa suga cat mai mult sunt recomandate. In cazuri mai grave, se vor administra lichide si intravenos, iar cazurile extrem de severe pot necesita chiar transfuzii de sange. Acestea sunt insa cazuri rare si particulare.
In cazul icterului prelungit, parintii trebuie sa fie atenti la aspectul fecalelor si a urinei bebelusului si sa contacteze imediat medicul daca scaunul are aspect alb, cretaceu, sau daca urina este inchisa la culoare. De asemenea, medicul va recomanda masurarea periodica a nivelului de bilirubina serica si o serie de alte analize pentru a determina care este cauza persistentei icterului. In cazuri exceptionale, poate fi vorba despre o boala hepatica serioasa care necesita tratament corespunzator sau chiar interventie chirurgicala pentru remediere.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Care sunt riscurile la care sunt expusi bebelusii cu icter?
Nou-nascutii cu forme usoare de icter sunt mai somnolenti si exista un risc semnificatv ca ei sa nu suga suficient din cauza ca tot adorm la san. Avand in vedere ca nou-nascutii sunt foarte sensibili la deshidratare, mamele trebuie sa fie atente la numarul de scutece pe care le uda micutul in 24 de ore si sa contacteze medicul daca bebelusul nu urineaza suficient.
In cazul copiilor cu niveluri foarte mari ale bilirubinei, exista riscul de aparitie a tulburarilor de tip nervos, asadar medicii vor prefera sa ii tina internati in sectia de neonatologie pana la normalizarea situatiei.
Uneori, icterul prelungit sau foarte sever poate fi semnul unei afectiuni mai grave, de tipul unei malformatii care nu permite eliberarea bilei in intestin. In aceste cazuri medicii vor efectua investigatii suplimentare amanuntite pentru a identifica problema exacta si vor lua masuri pentru a o remedia.
Icterul si alaptarea
Exista o forma de icter care este corelata cu laptele matern. Acest tip de icter persista o perioada indelungata, chiar daca bebelusii sunt nascuti la termen si par in rest complet sanatosi. Cauzele acestui tip de icter nu sunt cunoscute, desi exista o teorie care sustine ca se datoreaza unei substante din laptele matern, care impiedica metabolizarea bilirubinei. Argumentul care sustine aceasta teorie este acela ca acest icter prelungit al bebelusilor alaptati pare sa aiba un determinism genetic, intalnindu-se mai multe cazuri in aceeasi familie.
Medicii recomanda continuarea alaptarii. Majoritatea bebelusilor care se confrunta cu aceasta problema au o noua crestere a nivelului bilirubinei in jurul zilei a 14-a de viata, dupa care bilirubina serica va scadea lent. Acest tip de icter poate persista pana la 12 saptamani dupa nastere, dar cat timp bebelusul se alimenteaza corespunzator iar valorile bilirubinei sunt monitorizate, nu ar trebui sa apara nici o problema.
Bebelusul tau a avut icter postnatal? In cat timp s-a remediat situatia?