Excesele nu sunt bune, nici macar excesul de igiena! Afla de ce este important ca bebelusul sa ia contact cu germenii in mod controlat si de ce curatenia excesiva poate slabi imunitatea si declansa alergii.
Inca din timpul sarcinii, mamicile fac o datorie de onoare din a pastra o curatenie imaculata in locuinta. Gandul ca fiinta care vine pe lume este atat de fragila le sperie pe mamici, iar insistentele cadrelor medicale de la neonatologie de a-i tine pe nou-nascuti departe de restul familiei, de a spala sanul cu apa si sapun inainte de fiecare alaptare sau chiar de a purta masca atunci cand alapteaza nu fac decat sa intareasca convingerea ca bebelusii sunt niste fiinte extrem de vulnerabile. Dar excesul de igiena este la fel de daunator ca lipsa ei.
Atunci cand se nasc, bebelusii sunt sterili. Daca se nasc natural, intestinul si corpul lor sunt colonizate cu bacterii preluate din canalul nasterii. Studiile au aratat ca acest proces este unul extrem de favorabil deoarece previne grefarea bacteriilor patogene in intestinul inca imatur al nou-nascutului. Rolul microflorei intestinale inca din primele ore de viata ale bebelusului este extrem de important si exista lucrari stiintifice care evidentiaza diferentele intre copiii nascuti natural si cei nascuti prin cezariana, intre cei alaptati exclusiv si cei care au primit in maternitate suplimente de lapte praf.
In continuare, in zilele care urmeaza, bebelusul face cunostinta cu nenumarate specii de bacterii inofensive pentru noi, adultii. Sistemul imunitar al bebelusului este ca o carte cu paginile albe, fiecare intalnire a acestuia cu un nou microorganism mai inscriptioneaza o pagina. Corpul invata care sunt microorganismele inofensive, dar invata si sa dezvolte anticorpi impotrova celor care ar putea deveni patogene. In primele 6 luni de viata, bebelusul este protejat in principal de imunitatea mostenita de la mama in perioada intrauterina, si de anticorpii primiti prin intermediul laptelui matern. Dar tot in aceasta perioada, sistemul sau imunitar face primii pasi in maturizare, pentru ca incet incet, bebelusul sa se poata baza si pe propria imunitate.
Sistemul imunitar are nevoie sa fie antrenat
Antrenarea lui nu se poate face decat prin contactul cu antigenele, cu alte cuvinte cu microbii de care ne speriem atat. Ei se afla peste tot in jurul nostru, iar eforturile mamelor trebuie sa se orienteze nu catre a crea un mediu steril, ci inspre a limita contactul bebelusului cu microbii periculosi. E preferabil sa nu il lasi pe micut sa linga papucii cu care mergi afara, dar este perfect normal sa il lasi sa isi bage propriile jucarii in gura, fara a sta permanent cu flaconul de dezinfectant sau cu pachetul de servetele umede langa ele.
Pe masura ce copilul creste, el devine din ce in ce mai mobil, incepe sa se deplaseze din ce in ce mai mult, sa atinga tot mai multe obiecte si, desigur, sa le bage in gura. Sau, sa bage in gura mainile murdare. Medicii sunt de acord ca extremele nu sunt bune: nu il vei lasa sa bage in gura pietrisul din parc, insa este in regula sa il lasi sa patruleze de-a busilea prin casa.
Sistemul imunitar si alergiile
Un sistem imunitar care intra in contact cu tot felul de substante si microorganisme va invata sa le tolereze pe cele inofensive si va reactiona doar impotriva celor cu potential patogen. Contactul precoce al bebelusului cu diversi alergeni, atunci cand sistemul sau imunitar este inca imatur si nu stie sa reactioneze foarte violent, va face ca alergenul sa fie mai usor acceptat de catre organism. Pe de alta parte, contactul tarziu cu alergenul, atunci cand sistemul imunitar este deja puternic si reactiv, va face ca raspunsul acestuia sa fie mult mai violent.
Exista studii care arata ca introducerea tarzie a glutenului, de exemplu, nu este un mod eficient de a preveni boala celiaca, de asemenea, amanarea introducerii pestelui in alimentatie, in unele culturi, este lipsita de temei, deoarece in tarile nordice pestele este de multe ori primul tip de carne oferit bebelusului, iar incidenta alergiilor este mult mai mica. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Glutenul la bebelusi
Curatenia si produsele de curatenie
Unul dintre motivele pentru care excesul de curatenie se poate dovedi nociv este acela ca toate produsele de curatenie traditionala contin tot felul de substante chimice care nu sunt deloc prietenoase, nici cu mediul, nici cu pielea sau caile respiratorii. Servetelele umede, detergentul de rufe, solutiile de curatat mobila, gresia, faianta, parchetul, baia si bucataria sunt doar cateva dintre produsele cu care intram in contact zi de zi. Iar studiile medicilor demonstreaza ca toate acestea au un important potential alergen. Opteaza pentru produse de curatenie si detergenti prietenoase cu mediul din ingrediente naturale.
Așadar, este posibil ca excesul de curățenie să ducă la scăderea imunității și la apariția alergiilor în unele cazuri. Aceasta este cunoscută sub numele de „teoria igienei”, care sugerează că expunerea la anumiți microbi și alți patogeni în mediul înconjurător poate ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar mai robust.
Cercetările arată că expunerea la anumite bacterii și alergeni în mediul înconjurător poate antrena sistemul imunitar să reacționeze adecvat și să evite reacțiile alergice excesive. Astfel, un mediu prea steril poate împiedica acest proces de dezvoltare a imunității. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să renunțăm complet la igienă sau la curățenie. Este important să menținem un echilibru sănătos între igienă și expunerea la microbi și alergeni.
Practici precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea regulată a casei și a obiectelor personale sunt importante pentru prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Totuși, nu este necesar să încercăm să eliminăm complet toți germeni din mediul nostru, deoarece acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra sistemului nostru imunitar.
Concluzia specialistilor este clara: supraprotejarea copilului nu este niciodata un lucru bun. Moderatia in toate este cheia pentru o viata sanatoasa. CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul