Se aude tot mai des discutandu-se despre sistemul imunitar al copilului si despre diverse potiuni magice de a creste imunitatea micutilor. La gradinita, in parc, la coltul strazii, fiecare mama, bunica, bona, matusa are o parere bine formata despre cat de buna e imunitatea copilului pe care il ingrijeste. Sa vedem insa ce trebuie sa stim despre sistemul imunitar la copii.
Sistemul imunitar face parte din categoria celor care muncesc continuu, dar a caror munca nu este observata decat atunci cand inceteaza. Intr-adevar, sistemul imunitar lucreaza fara incetare pentru a proteja organismul impotriva agresiunilor.
Cine face parte din sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este alcatuit dintr-o retea de celule, tesuturi si organe care colaboreaza, avand ca scop protejarea organismului. In sange exista asa-numitele globule albe, sau leucocite. Ele se impart in doua categorii. Unele leucocite, denumite fagocite, efectiv „inghit” microbii si ii anihileaza. Alte leucocite, numite limfocite, sunt un fel de memorie a organismului. Ele recunosc microbii care au mai atacat organismul in trecut. Leucocitele se gasesc raspandite in intregul organism.
Sistemul limfatic este „casa” acestor celule. Leucocitele sunt aglomerate in limfonodurile care fac parte din sistemul limatic. Aceste limfonoduri nu sunt altceva decat ganglioni. Pe unii dintre ei i-ai palpat singura la gat atunci cand ai avut o raceala puternica. Altii se afla la subrat, in spatele genunchilor si in multe alte zone ale corpului, majoritatea neputand fi palpati niciodata.
Cea mai evidenta componenta a sistemului imunitar e reprezentata de piele. In piele exista formatiuni bine puse la punct care impiedica patrunderea bacteriilor. Mai mult, la nivelul pielii se secreta substante antibacteriene.
Lacrimile, mucusul si saliva contin enzime capabile sa distruga peretele celular a numeroase bacterii. Asadar, organismul tau are acest sistem bine pus la punct. Totusi, cu totii ne imbolnavim din cand in cand, insa sistemul imunitar ne ajuta sa ne insanatosim.
Exista trei metode principale prin care sistemul imunitar ne protejeaza impotriva imbolnavirilor
In primul rand, el creeaza o bariera care impiedica microorganismele sa patrunda in corp. Daca totusi o bacterie sau un virus depaseste aceasta bariera si patrunde in organism, sistemul imunitar incearca sa le detecteze si sa le distruga inainte de a se inmulti. Iar daca totusi microorganismele patogene incep sa se inmulteasca si sa creeze probleme, sistemul imunitar este responsabil sa le elimine. In acelasi timp, sistemul imunitar indeplineste si alte functii. De exemplu, el poate detecta fazele incipiente de cancer si le poate elimina.
Ce sunt anticorpii?
Anticorpii sunt denumiti imuno- sau gamaglobuline si sunt produsi de leucocite. Ei sunt proteine specifice unui anumit factor agresor, fie el bacterie sau virus. Anticorpii de ataseaza pe suprafata virusului sau a bacteriei si o impiedica sa se deplaseze prin peretii celulelor. Astfel, microorganismul este cumva imobilizat, iar leucocitele pot veni sa il „inghita’. De altfel, leucocitele sunt o categorie aparte de celule, capabile sa se depaseze si sa ingere microorganisme. Ele nu se pot inmulti singure, dar sunt produse la nivelul maduvei osoase. Exista mai multe tipuri de leucocite, cu aspecte si functii particulare.
Cum functioneaza antibioticele?
Uneori sistemul imunitar nu reuseste sa elimine un factor agresor, din multe motive. Antibioticele actioneaza numai asupra bacteriilor, carora le distruge peretele celular. In functie de modul in care afecteaza invelisul bacteriilor, exista mai multe tipuri de antibiotice, eficiente pentru tipuri diferite de bacterii. Problema este ca in timp, antibioticele isi pierd eficienta. In mod normal, antibioticul distruge toate bacteriile care reprezinta tinta sa. Uneori insa, exista bacterii care au suferit o mutatie si au devenit rezistente la respectivul antibiotic, care se vor inmulti si care vor da un nou curs bolii. Rezistenta la antibiotice a devenit o problema din ce in ce mai mare in ultimii ani.
Cum functioneaza vaccinurile?
Exista destul de multe boli pe care le faci o singura data in viata. Atunci cand microorganismul care le produce patrunde a doua oara in organism, el este recunoscut le catre limfocite, care incep sa produca anticorpii specifici. Vaccinurile reprezinta, pentru sistemul imunitar, echivalentul unei forme foarte blande de boala. El poate contine microorganismele omorate, sau intr-o forma nepatogena. Odata intrate in organism, ele declanseaza acelasi raspuns din partea sistemului imunitar ca in cazul in care acesta ar intra in contact cu boala, insa acest lucru se petrece in absenta oricaror simptome.
Asadar, vaccinul antreneaza limfocitele sa produca anticorpii necesari impotriva unei anumite boli, in asa fel incat organismul sa poata raspunde prompt si ficient atunci cand intra in contact cu respectivul agresor. Citeste mai multe despre curentul antivaccinare
Suprastimularea sistemului imunitar declanseaza probleme de sanatate
Este vorba despre alergii si despre bolile autoimune. In cazul bolilor autoimune, organismul reactioneaza violent asupra propriilor structuri, distrugandu-le ca si cum ar fi agresori externi. Cel mai comun exemplu este cel al diabetului juvenil, in care sistemul imunitar ataca celulele producatoare de insulina din pancreas.
In cazul alergiilor, sistemul imunitar reactionaza violent in prezenta unor factori care ar trebui sa treaca neobservati. Simptomele sunt foarte variabile ca intensitate, pornind de la simplul stranut sau de la o usoara urticarie, pana la violentul soc anafilactic.
Stimularea sistemului imunitar se poate face pe cai naturale. Alimentatia sanatoasa, bazata pe fructe si legume proaspete, carne slaba si peste, miscarea in aer liber, odihna suficienta ar trebui sa fie destul pentru a mentine sistemul imunitar in functiune la parametri optimi. Parintii trebuie sa aiba rabdare in primii ani de viata ai copiilor deoarece in aceasta perioada sistemul imunitar este antrenat sa recunoasca multii agenti patogeni cu care copilul intra in contact.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.