Haideti sa aflam cum putem crește imunitatea la copii pentru a-i proteja de răceli și alte afecțiuni. Aflați mai multe despre importanța unui sistem imunitar puternic. Sistemul imunitar este un mecanism foarte complex al carui rol este de a ne apara in fata diferitilor virusi, bacterii si alti factori care ne-ar putea afecta sanatatea. Imunitatea se dobandeste in timp, sistemul imunitar al copilului definitivandu-se in jurul varstei de 7 ani.
Ce inseamna un copil cu “imunitatea slaba”?
Parintii isi considera copiii ca avand imunitate scazuta atunci cand racesc foarte frecvent, adesea racelile se asociaza cu complicatii ca otite, amigdalite, laringite, pneumonii, timpul de refacere a copilului dupa cate o boala este mai indelungat ca in cazul altora, au reactii alergice frecvente, infectii repetate. Intr-adevar acestea sunt indicii ale unui sistem imunitar deficitar iar pentru a se stabili clar acest diagnostic se poate face copilului o imunograma, un test specific care arata nivelul de anticorpi din organism.
La ce metode de crestere a imunitatii putem apela?
Imunitatea depinde de multe variabile de aceea nu putem spune ca daca aplicam pas cu pas anumite metode succesul va fi sigur, copilul nostru va fi foarte rezistent si nu se va mai imbolnavi. Insa in mod cert practicand anumite obiceiuri sanatoase vom creste rezistenta copilului in fata bolilor si vom contribui la stimularea imunitatii in mod natural.
Cresterea imunitatii – Ce rol are alaptarea?
Primul lucru pe care-l poti face pentru imunitatea copilului tau este sa il alaptezi, prin alaptare transmitandu-i anticorpi care-l vor proteja impotriva infectiilor urechii, racelilor, deranjamentelor stomacale, alergiilor, infectiilor tractului urinar.
Alaptarea nu ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor doar in primele luni, asa cum circula un anumit mit, ci pe tot parcursul ei, chiar si dupa al 2 lea, al 3 lea an de viata, anticorpii produsi de mama transmitandu-se mereu copilului alaptat si ajutandu-l, daca nu sa fie ferit in totalitate de boli, ceea ce este imposibil, macar sa treaca mult mai usor peste ele si fara complicatii.
Cresterea imunitatii printr-o alimentatia corecta!
Dupa inceperea diversificarii alimentatie, un regim alimentar sanatos va contribui foarte mult si in mod natural la intarirea imunitatii copilului. Oferiti-i multe fructe si legume proaspete, sucuri naturale, toate acestea continand o multime de vitamine si nutrienti care cresc capacitatea corpului de a lupta cu infectiile.
O dieta adecvata, care sa cuprinda multa vitamina C, grasimi sanatoase ca Omega3 (care se gasesc mai ales in peste), si alti fitonutrienti va apara copilul nu doar in fata infectiilor virale ci ii vor proteja si de anumite boli cronice cand vor fi adulti. Si alimentele bogate in vitaminele A si D fortifica sistemul imunitar fiind esentiale pentru o crestere armonioasa.
Cresterea imunitatii – Atentia la igiena!
Igiena adecvata a avut un rol important chiar si in eradicarea multor boli de-a lungul timpului, deci trebuie sa-i acordam o atentie sporita. Copilul trebuie sa deprinda de mic sa se spele pe maini cu sapun pentru a preveni contaminarea cu virusi si raspandirea lor. Trebuie ca parinti sa fiti atenti si sa va asigurati ca s-au spalat pe maini mai ales dupa ce au folosit toaleta, inainte de masa, dupa ce s-au jucat cu animale de companie,la intoarcerea de afara sau de la cresa/gradinta.
Multa miscare in aer liber pentru o imunitate buna!
Copiii care sunt scosi la aer inca de cand sunt nou-nascuti, care petrec mult timp plimbandu-se si jucandu-se in aer curat, pe cat cu putinta de nepoluat, care sunt adecvat imbracati conform sezonului, nici desculti pe frig si ploaie dar nici infofoliti cand e vreme placuta, vor avea un sistem imunitar mai puternic.
Exercitiile fizice, miscarea, sportul, sunt cunoscute dintotdeauna ca bune mijloace de “calire” cum se mai spune cresterii imunitatii organismului. In anotimpul cald planifica o vacanta la mare de minim 7-10 zile pentru a profita de efectele benefice ale aerosolilor asupra sanatatii.
Cresterea imunitatii – Mentine copilul fericit!
Cu totii stim ca stresul ne slabeste imunitatea si ne lasa mult mai expusi in fata bolilor. Cand vine vorba de bebelusi sau copii insa nu ne ducem intotdeauna cu gandul la acest lucru, considerand in mod eronat ca un copil “nu are motive de stres”.
Insa si ei pot resimti mult stres: cand traiesc intr-o atmosfera tensionata, in care parintii se cearta mult in preajma lor, cand sunt presati sa renunte la scutec/biberon sau suzeta, cand sunt intarcati impotriva vointei lor, cand sunt dusi in colectivitate (cresa/ gradinita) inainte sa fie pregatiti. Sunt multe situatii in care copilul poate simti presiune, stres, acest lucru facandu-l mai vulnerabil in fata infectiilor. Un copil fericit, care primeste afectiune neconditionata, va fi mai rezistent si va trece mai usor peste boli.
Cresterea imunitatii cu ajutorul suplimentelor alimentare
Diversele stimulatoare sub forma de extracte de plante, siropuri, vitamine sintetice trebuiesc privite cu mult discernamant. Ele ar trebui sa fie ultimul lucru la care sa se apeleze, atunci cand se pare ca metodele naturale de stimulare a imunitatii nu sunt de ajutor.
Pentru unele dintre aceste produse nu exista studii stiintifice ca actioneaza conform prospectului. Un copil sanatos nu are nevoie de stimulatoare artificiale ale imunitatii, chiar daca pe multe scrie “100% natural”, iar decizia de a le folosi trebuie luata doar impreuna cu medical copilului, nu pe baza experientelor povestite de catre alti parinti.
Ce sa NU facem pentru a nu scadea imunitatea copiilor?
Asa cum exista metode pentru stimularea imunitatii exista si obiceiuri care pot duce la scaderea ei si pe care adesea parintii nu le constientizeaza. Sa vedem ce trebuie sa evitam daca nu dorim sa afectam imunitatea copiilor nostri.
Nu expuneti copilul in mediu de fumatori!
Niciun bebelus sau copil, nu ar trebui sa fie silit sa devina fumator pasiv. Evitati sa fumati daca sunteti parinti sau macar abtineti-va sa fumati in aceeasi casa, chiar daca vi se pare ca fumul nu trece dintr-o incapere in alta, nu duceti copiii in spatii unde se fumeaza, evitati intotdeauna sa-I expuneti fumului de tigara. Copiii expusi fumului de tigara sunt mult mai susceptibili de imbolnaviri, fac des bronsite si in general au o rezistenta mai scazuta.
Nu dati medicamente, in special antibiotice copilului, fara sa fie necesar!
Din pacate la noi in tara antibioticul inca se prescrie pe banda rulanta, chiar si atunci cand nu este nevoie, de multe ori la presiunile parintilor care sunt convinsi ca in lipsa acestuia copilul nu se va insanatosi. Nu doar ca antibioticul nu are efect in cazul infectiilor virale care predomina in proportie de pana la 80% dar ele scad si imunitatea copilului luate fara sa fie necesar, frecvent, pe perioade indelungate. Nu este o coincidenta ca acei copii care de mici au primit antibiotic la orice raceala in timp se vor imbolnavi din ce in ce mai des si vor avea tot mai multe reactii alergice.
Nu oferiti copilului zahar in exces
Studiile au dovedit ca zaharul slabeste imunitatea organismului de aceea ar trebui evitat pe cat de mult, operatiune dificila, desigur, stiindu-se predilectia copiilor pentru dulce o data ce au fost expusi la acest gust. Dar avand in vedere ca zaharul cauzeaza multe probleme de sanatate, inclusiv scaderea sistemului imunitar, ar trebui sa-l reducem in alimentatia copiilor nostri pe cat putem.
Nu tineti copilul intr-un “glob de sticla”!
Desi igiena este recomandata ca factor de crestere a imunitatii, aceasta nu inseamna ca trebuie sa facem exces de zel. O anumita expunere la germeni, microbi, este chiar buna si de dorit. Mamele care exagereaza cu sterilizatul obiectelor, folosirea a zeci de produse de curatare chimice, care sunt obsedate ca nu cumva copilul sa puna mana pe vreun animal/ pamant/ pietre etc nu fac prin aceasta decat sa-si transforme copilul intr-o “floare de sera” care va avea o imunitate scazuta si care se va imbolnavi de cate ori intra in contact cu viata de dincolo de “globul de sticla” in care a fost tinut.
In concluzieimunitatea copiilor este in formare pana pe la 7 ani si noi o putem ajuta dar sa nu uitam ca doar in timp si prin expunerea fireasca la germeni, luptand singuri cu bolile, copiii vor dobandi un sistem imunitar foarte bun. Trebuie sa fim insa siguri ca am facut tot ce tinea de noi, ca am creat/favorizat premisele unei imunitati ridicate.
Copilul tau are un sistem imunitar puternic? Cum ai reusit sa-l ajuti pe copilul tau sa dobandeasca o buna imunitate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.