Imunitatea copilului este o chestiune care-i preocupa pe toti parintii. Diferentele in ceea ce priveste sistemul imunitar la copii sunt vizibile: unii copii sunt foarte rezistenti, se imbolnavesc rar si fac forme usoare ale bolii, altii, dimpotriva, par a fi raciti continuu, fac complicatii ale bolilor, in colectivitate aduna toti virusii de la alti copii.
Aceste diferente intre sanatatea copiilor depind de multi factori dar este important de stiut ca si atunci cand copilul are o sanatate mai precara noi putem contribui la cresterea imunitatii lui printr-o alimentatie corecta.
Cum se formeaza imunitatea copilului?
In primii doi ani de viata sau chiar mai mult unul dintre principalii factori ce formeaza si sporesc imunitatea este alaptarea, de aceea este important ca femeile sa se pregateasca de acest lucru inca de cand sunt insarcinate pentru a se asigura ca aceasta va debuta cu dreptul.
Un copil care beneficiaza de lapte matern pe o perioada cat mai indelungata va beneficia de o imunitate sporita, de un organism mai rezistent. In caz ca alaptarea nu a fost posibila sau a durat prea putin exista totusi posibilitatea de a creste rezistenta organismului prin alte alimente, odata cu inceperea diversificarii, desigur.
De fapt problema imunitatii este pusa mai ales incepand cu 1-3 ani cand parintii incep sa fie nevoiti sa-si lase copilul in colectivitate, in crese sau gradinite, si atunci sporirea rezistentei copilului devine o preocupare majora.
Prima tentatie a parintilor cand vine vorba de cresterea imunitatii este sa ofere copilului tot felul de siropele, suplimente alimentare prezentate drept “imunostimulatoare” dar acest lucru trebuie facut cu precautie si doar la sfatul medicului deoarece:
- Multe dintre aceste siropuri contin mult zahar sau inlocuitori, care se stie ca au ca efect scaderea imunitatii organismului;
- Multe dintre suplimentele alimentare, chiar daca sunt perezentate drept “naturale”, contin chimicale si vitamine sintetice;
- Suprastimularea sistemului imunitar poate avea efecte adverse exitand o legatura intre aceasta practica si bolile autoimune.
Cum poate ajuta alimentatia imunitatea?
O alimentatie corecta poate contribui la formarea unui organism sanatos si bine dezvoltat fara “pericole ascunse”. Imunitatea copilului ar trebui sa fie intarita prin alimentatie tot timpul anului, prin consumul de fructe si legume de sezon, a unor grasimi bune, alimentelor minune.
Insa pentru multi alimentatia corecta devine o preocupare abia cu inceperea toamnei cand copilul intra in colectivitate si cand incep racelile “de sezon”. Sa vedem in acest caz ce optiuni avem in sezonul toamna-iarna.
Imunitatea copilului – Ce alimente minune sa ii dai
Iata cateva alimente care pot fi oferite copilului si care cu siguranta ii vor creste rezistenta la boli:
Alimentele ce contin vitamina C
Deoarece vitamina C este un excelent antioxidant, asigura rezistenta organismului in fata infectiilor, previne aparitia astmului si a alergiilor, ajuta absorbia fierului la nivelul intestinului si are multe alte proprietati benefice.
De aceea in aceasta perioada este bine sa-i oferim copilului diverse citrice ca atare sau sub forma de sucuri proaspete, dar si patrunjel, ardei rosu, macese sub diverse forme cum ar fi ceai. Dintre produsele autohtone cu un nivel ridicat de vitamina C foarte apreciata este catina, cunoscuta ca imunostimulatoare si foarte eficienta atat ca atare cat si in combinatie cu mierea.
Alimente ce contin vitamina A
Deoarece vitamina A are un rol major in protectia pielii si a mucoaselor, are un rol important in asigurarea rezistentei organismului la infectii, asigura buna functionare a sistemului osos si nervos. Sursele naturale prin care pot beneficia copiii de vitamina A sunt iaurturile, laptele batut, galbenusul de ou, pestele gras, ficatul.
Fermentii vii din iaurturi cresc raspunsul imun in fata unor bacterii si virusi, acizii grasi esentiali din pestele gras precum somonul, tonul, reduc inflamatiile acute iar ouale sunt o sursa de proteine de cea mai inalta calitate mai ales daca sunt dintre cele in mod real ecologice, nu doar cu numele. Oul de prepelita este de asemenea foarte cunoscut si apreciat pentru proprietatile sale si beneficiile asupra organismului. Afla cand si cum se introduce oul de prepelita la copii
Alimentele ce contin betacaroten
Deoarece acesta este convertit de catre corp in vitamina A, despre ale carei beneficii am vorbit anterior. Alimentele care contin betacaroten si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor sunt morcovii, cartofii dulci, rosiile, dovleacul precum si fructele precum mango, papaya, piersici.
Alimente care contin vitamina E
O vitamina foarte importanta pentru sanatatea pielii, a ochilor si care ajuta si la cresterea imunitatii. Copiii pot beneficia de aceasta vitamina consumand legume cu frunze verzi (spanac, salata verde, patrunjel), alune, nuci si diverse seminte.
Alimente care contin seleniu
De mare ajutor in lupta cu bolile este seleniu. Se gaseste in cereale integrale, orez integral, branzeturi de casa, seminte de floarea soarelui.
Acestea sunt grupele principale de alimente de care trebuie sa ne asiguram ca nu este lipsit copilul, caci o lipsa a acestor vitamine enumerate mai sus poate duce la grave carente si o sanatate si imunitate precare. Daca sunt acceptate de copii, caci nu toti le accepta, este bine sa oferim copiilor si usturoi si ceapa, pe drept cuvant considerate “antibiotice naturale”.
De asemenea incearca sa-l feresti pe cat poti de dulciuri din comert si bauturi carbogazoase, pline de zahar si chimicale care slabesc rezistenta organismului si capacitatea lui de a face fata imbolnavirilor. Daca copilul este mai mare de 3 ani poti sa-i dai cate o bucatica mica de ciocolata neagra, 100% naturala, deoarece pudra de cacao este un puternic antioxidant.
Propuneti sa-i creezi copilului obiceiuri alimentare corecte inca de cand incepe diversificarea si nu abandona dupa ce implineste 1 an. Sanatatea lui nu va avea decat de castigat!