Alaturi de scutece, biberoane si suzete, racelile fac intrucatva parte dintr-o copilarie normala. Cei mai multi copii racesc de cateva ori pe an. Majoritatea acestor raceli sunt viroze si de obicei trec in cateva zile, doar cu tratament simptomatic. In unele cazuri insa, o raceala banala se poate complica, ducand la afectiuni mai serioase si care necesita o interventie medicala mai agresiva. Cele mai intalnite complicatii ale racelile sunt: otita, sinuzita, bronsita, traheobronsita si pneumonia.
De ce racesc copiii?
In peste 90% din cazuri, vinovatul este cate un virus care gaseste teren prielnic si isi face de cap. Contrar opiniei bunicelor grijulii, curentul, ploaia, aerul rece, inghetata, iaurtul din frigider sau limonada cu gheata de la terasa nu sunt direct responsabile de producerea racelii. Uneori, pot juca si ele un mic rol, ajutand virusul despre care vorbeam sa se cuibareasca in organism, dar este nedrept sa le invinuiesti pentru rosul in gat al celui mic.
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
Cum tratam racelile?
Nu, nu cu indiferenta. In cazul copiilor mai mici de un an este recomandat sa consulti medicul de la primele simptome, sa urmaresti bebelusul cu atentie si sa ii raportezi medicului orice schimbare a starii acestuia. In cazul copiilor mai mari, poti fi un pic mai relaxata, desi nevoia de a fi urmariti cu atentie se pastreaza.
In prezent, se recomanda ca in prima faza racelile sa fie tratate simptomatic. Se vor administra antitermice la nevoie, se va curata nasul cu ser fiziologic si daca e necesar se va aspira cu batista bebelusului. La sfatul medicului se pot administra diverse tratamente cu aerosoli sau homeopate disponibile in farmacie, sau suplimente de vitamina C, D si zinc. In caz de „rosu in gat” se pot administra diverse sprayuri locale si siropuri cu efect antiinflamator, calmant si eventual antiseptic.
CITEȘTE ȘI:
ZINCUL: eroul principal în luptă cu infecțiile | Cele mai bune surse alimentare
Sinuzita la copii: cauze, simptome, tratament
Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
De ce apar complicatii in cazul unora dintre raceli?
In mod normal, simptomele unei simple raceli se amelioreaza dupa 3 zile de tratament simptomatic. In caz contrar, probabil ca, profitand de vulnerabilitatea de moment a organismului, peste infectia virala s-a suprapus una bacteriana, care este posibil sa necesite inceperea tratamentului cu antibiotice.
Cele mai frecvente complicatii ale racelilor sunt otitele, sinuzitele, traheobronsitele si pneumoniile. Asta inseamna ca infectia s-a extins la ureche, sinusuri, bronhii sau plamani. In aceste cazuri, diagnosticul corect este deosebit de important, iar medicul va recomanda admnistrarea unui antibiotic.
Ideal ar fi ca antibioticul sa se administreze doar dupa efectuarea unel culturi si a unei antibiograme, pentru identificarea corecta a agentului patogen si a medicamentelor active impotriva acestuia. In unele cazuri, daca starea generala a copilului este proasta, medicul nu va astepta 3-4 zile cat dureaza sa primeasca rezultatul analizelor, ci va recomanda inceperea unui tratament imediat.
Otitele evolueaza in general acut, cu febra moderata sau mare. In toate cazurile, durerea de ureche este prezenta si intensa. Chiar daca bebelusul nu poate spune ce il doare, poti observa ca duce mana la ureche sau ca il doare cand il atingi in zona urechii afectate. Suptul poate sa accentueze sau sa diminueze durerea; s-ar putea sa observi ca cel mic plange cand i se ofera sanul sau biberonul sau ca, din contra, cere mult mai des la san. Noaptea, durerea este mai intensa, asadar noptile pot deveni foarte agitate. Citeste mai multe despre otita la copii.
Sinuzitele evolueaza de multe ori afebril. Chiar daca temperatura corporala se mentine normala, copilul acuza dureri de cap si are adesea secretii nazale urate, vascoase, de culoare galben verzuie. Otitele si sinuzitele trebuie evaluate si tratate de medicul specialist ORL.
Bronsitele, bronhopneumoniile si pneumoniile au simptome asemanatoare, cel mai comun indiciu fiind tusea. In functie de faza bolii, tusea poate fi seaca, iritativa, sau plina, productiva. Medicul va asculta copilul si in functie de ce aude la auscultatie si de caracteristicile tusei, va recomanda un anumit tip de tratament.
Pe langa tratamentul cu antibiotic, copilului ii vor fi prescrise medicamente care sa dilate bronhiile, sa ii fluidifice secretiile, sa il ajute sa le expectoreze, sau din contra, sa opreasca tusea seaca, iritativa.
Nu se recomanda sa administrezi medicamente de tuse fara recomandarea medicului, caci doar el isi poate da seama in ce faza a bolii se afla copilul si cum este corect sa intervina. Oprirea tusei in momentul in care bronhiile sunt pline de secretii poate fi periculoasa.
Inhalatiile traditionale pot fi de mare ajutor. Aerosolii facuti cu ajutorul nebulizatorului sunt de multe ori parte a tratamentului. Medicul va prescrie exact ce substante si in ce doza trebuie adaugate in serul fiziologic folosit in nebulizator. Faptul ca aceste medicamente sunt inhalate si ajung exact la locul in care exista problema, face ca aerosolii sa fie foarte eficienti.
CITEȘTE ȘI: STOP aerosoli cu dexametazona si adrenalina la copii
Diagnosticul de pneumonie nu se pune de obicei decat pe baza unei radiografii.
De multe ori tratamentul este asemanator, asa ca medicul nu va iradia copilul la orice raceala insotita de tuse. In zilele noastre datorita evolutiei tehnologiei radiografia prezinta un risc minim de iradiere.
Este important ca tratamentul sa fie continuat dupa ameliorarea simptomelor, respectandu-se indicatiile medicului. Un tratament intrerupt prea repede duce la selectarea unor tulpini rezistente, iar recidivele nu sunt deloc rare in asemenea cazuri.
La fel de important este ca la terminarea tratamentului, copilul sa fie reevaluat de catre medic, care va spune daca il considera perfect sanatos sau daca este necesara continuarea sau schimbarea tratamentului.
De asemenea, este bine sa tii legatura cu medicul si sa il anunti daca dupa 2-3 zile de administrare a tratamentului recomandat, starea copilului nu se amelioreaza, in acest caz, poate fi nevoie de ajustarea dozelor sau de schimbarea formulei terapeutice.
De multe ori, in cazul racelilor complicate, organismul copilului ramane usor sensibilizat dupa lupta cu boala. In aceste cazuri, medicul va recomanda, probabil, o scurta perioada de convalescenta petrecuta acasa, deoarece in colectivitate riscul sa se reimbolnaveasca repede este mare. In masura posibilitatilor, este bine sa respecti aceasta recomandare.
CITEȘTE ȘI: Pneumonia la copii
Tu ce probleme de sanatate ai avut cu micutul tau? Cum trece el peste virozele de sezon? Cu ce complicatii ale racelii v-ati confruntat?