Copii prezinta infectii ale urechii (otita medie acuta) foarte frecvent, otita fiind a doua afectiune cel mai des diagnosticata, dupa banala raceala. Otita reprezinta acumularea de secretii in urechea medie, produse de obicei de o infectie virala sau bacteriana.
Aproximativ 80-90% din copii sufera de otita cel putin o data pana la varsta de 3 ani, iar unii mai nenorocosi dezvolta otite una dupa alta. De ce se intampla acest lucru?
In primul rand bebelusii si copii mici sunt predispusi la infectii ale urechii. Spatiul ingust din spatele timpanului este conectat cu gatul printr-un mic canal denumit trompa lui Eustachio. Orice poate impiedica buna functionare a trompei lui Eustachio sau bloca drenajul normal dinspre urechea medie, asa cum se intampla in cazul racelilor sau alergiilor. Astfel poate creste riscul de infectii.
Racelile repetate cauzeaza deseori inflamarea si inchiderea trompelor lui Eustachio, mai ales la sugari. Astfel, secretiile se acumuleaza in urechea medie, producand durere si uneori pierderea temporara a auzului.
Bebelusii dezvolta infectii ale urechii mai usor decat prescolarii pentru ca trompa lui Eustachio la ei este dreapta. Pe masura ce copilul creste, aceasta se inclina formand un unghi care permite o mai buna ventilatie a urechii mijlocii. Infectiile urechii pot aparea mai des la copiii expusi la fumul de tigara, la copiii care merg la gradinita sau la cei hraniti cu biberonul in timp ce stau in pozitie orizontala.
Simptomele unei otite pot fi:
- O schimbare brusca de comportament (plans si stare de iritare)
- Congestie, secretii nazale
- Copiii mai mari se pot scarpina sau trage de ureche.
- Frisoane si febra
- Supuratie sau secretie din ureche
- Incapacitate de a dormi
- Copilul plange la ora de masa
- Stare generala proasta, voma si cateodata diaree.
In urma consultului medical daca doctorul banuieste ca infectia a fost provocata de o bacterie va prescrie tratament cu antibiotic. Chiar daca simptomele par sa se diminueaza trebuie sa respectati cu strictete tratamentul pana in ultima zi. Dupa ce infectia urechii a trecut este necesar un nou examen medical pentru a fi eliminata orice suspiciune de aparitie a complicatiilor.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.