Arsurile la stomac fac parte din peisajul sarcinii tuturor gravidelor. Putine sunt femeile care spun ca nu s-ar fi confruntat cu aceasta problema in perioada sarcinii, si inclinam sa credem ca pur si simplu au uitat-o.
Cu siguranta arsurile la stomac au devenit o problema destul de devreme in sarcina. Iata de ce apar ele si cum le poti ameliora!
De ce apar arsurile gastrice in sarcina?
Ca sa intelegi de ce te confrunti cu aceasta problema, iti prezentam o scurta lectie de anatomie. Atunci cand inghiti alimentele, ele trec prin esofag si patrund in stomac printr-un sfincter numit cardia. Acest sfincter este alcatuit dintr-un manunchi de fibre musculare, care se relaxeaza sau se contracta pentru a permite alimentelor sa patrunda in stomac si pentru a le impiedica sa urce inapoi in esofag.
Stomacul este captusit cu un strat care il protejeaza impotriva actiunii acidului clorhidric secretat pentru a usura digestia. Esofagul insa nu are acest strat protector. Prin urmare, atunci cand continutul stomacului urca inapoi in stomac, acesta este iritat si devine dureros. Iata de ce apare senzatia neplacuta descrisa ca arsura.
Care sunt cauzele arsurilor in sarcina?
Sarcina este o perioada particulara din viata oricarei femei. Se produc multe schimbari in aceasta perioada, care se rasfrang asupra intregului corp. In esenta, exista doua cauze majore ale aparitiei arsurilor in perioada sarcinii.
In primul rand, in sarcina se secreta hormoni care relaxeaza musculatura neteda. Fara acesti hormoni, nu ar fi posibila cresterea spectaculoasa la care este supus uterul.
Insa aceiasi hormoni actioneaza asupra musculaturii din peretii tuturor organelor, afectand si fibrele musculare despre care spuneam ca alcatuiesc sfincterul cardia. Asadar, aceasta „supapa” nu se va mai inchide eficient si va permite refularea de continut gastric inapoi in esofag.
Al doilea motiv universal valabil pentru care apar arsurile ins arcina este acela ca, in sarcina avansata, uterul ocupa atat de mult spatiu incat practic toate organele sunt impinse mult in sus si ingramadite. Nici stomacul nu face exceptie. Volumul sau devine mai mic, iar cand este supraincarcat, alimentele sunt efectiv impinse mecanic catre „in sus”, asadar, tot catre esofag. Supus mereu actiunii iritante a sucului gastric, esofagul reactioneaza si devine dureros.
Ce remedii exista impotriva arsurilor in sarcina?
Desi in sarcina administrarea de medicamente este contraindicata, exista o serie de remedii simple, „babesti”, care sa te ajute sa reduci disconfortul. Iata ce poti face:
Mananca des si putin. Cu cat incarci mai mult stomacul, cu atat mai mare probabilitatea ca o parte din continutul acestuia sa ajunga inapoi catre esofag. Inlocuieste mesele copioase cu gustari dese.
Mananca cu macar 3 ore inainte de a te culca. Astfel, stomacul tau va avea timp sa se goleasca, in asa fel incat, la culcare sa nu aiba ce anume sa iti provoace arsuri.
Ridica salteaua in unghi de 30 de grade sau foloseste o perna mare care sa iti tina trunchiul partial ridicat. Astfel, gravitatia va functiona in favoarea ta, impiedicand continutul stomacului sa „urce”.
Evita alimentele care iti fac rau. In general, bauturile acidulate, cafeaua, prajelile sunt incriminate in cazul aparitiei arsurilor gastrice. Daca le elimini din alimentatia ta pentru o perioada exista sanse mari sa te simti mult mai bine.
Laptele rece. In cazul in care s-au declansat deja arsurile, multe gravide sustin ca un pahar cu lapte rece le este de mare ajutor in a le potoli. Poti incerca sa apelezi si la acest remediu.
Banane si mar. Se pare ca ambele contin un atiacid natural, asa ca e o idee buna sa incerci sa le mananci cu ceva timp inainte de culcare.
Mustar si lamaie. Ambele sunt niste alimente alcalinizante minunate. Astfel ele pot neutraliza acidul din stomac, ameliorandu-ti simptomele.
Migdale. Se pare ca si migdalele consumate dupa fiecare masa sunt de ajutor. O mana de migdale este sanatoasa, asa ca, zicem noi, merita sa incerci si acest remediu.
Evita insa sa iei orice medicamente antiacide in perioada sarcinii! Multe dintre cele care sunt disponibile in farmacii ii pot face rau bebelusului!
Daca disconfortul cu care te confrunti este atat de intens, discuta cu medicul obstetrician care iti poate recomanda un tratament care nu ridica nici un risc pentru bebelus!
Stim ca si tu ai avut arsuri in sarcina. Cum le-ai tratat? Ce anume ti-a fost de ajutor?