Sistemul imunitar ne apara zi de zi, in fiecare secunda sanatatea, respingand amenintari de ordinul milioanelor. Pentru a-si indeplini functia de bariera impotriva multitudinii de agenti patogeni cu care intram in contact sistemul imunitar trebuie mentinut intr-o stare optima de functionare. Cel mai simplu mod prin care putem realiza acest lucru este alimentatia.
Alimentele bogate in antioxidanti, proteinele de inalta calitate, probioticele introduse constant in meniul zilnic ne ajuta sa ne mentinem sanatatea la cote inalte. Desi suna simplu, deseori cadem in diverse capcane alimentare care din nefericire ajung sa ne subrezeasca sanatatea: alimente prea dulci sau prea grase, intens prelucrate sau gatite gresit.
Atunci cand spunem alimente bogate in antioxidanti avem in vedere sursele naturale de:
- Betacaroten pe care il putem asigura prin consumul de: morcovi, rosii, cartofi dulci, mango, dovleac, ardei gras, broccoli, grapfrut roz.
- Vitamina C o putem lua in sezonul rece din: patrunjel, citrice, usturoi, mango, rosii, kiwi, ananas, ardei gras.
- Vitamina E din uleiuri, nuci, dovleac, ardeii rosii, papaya, legume verzi, galbenus de ou, ficat, unt.
- Zincul din: carnea de pui si de curcan, usturoi, fasole, lactate, cereale integrale, seminte.
- Seleniu din: nucile de Brazilia, usturoi, carne, ou, ton, cereale integrale.
Avem nevoie de proteine pentru o imunitate buna?
Alimentele bogate in proteine de inalta calitate biologica asigura caramizile din care este construit organismul uman. Proteinele intra in alcatuirea tuturor tesuturilor si celulelor corpului.
De aceea proteinele de calitate I din carne de pui sau curcan, ou, peste nu trebuie sa lipsesca din alimentatia copiilor si adultilor pentru o imunitate puternica.
Carnea de peste aduce un plus de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 implicati si ei in modularea sistemului imunitar. Citeste mai multe despre cate proteine are nevoie copilul in alimentatia zilnica
Probioticele sunt si ele esentiale pentru o imunitate puternica
Probioticele sunt bacterii bune cu care organismal traieste in armonie si care lupta cu bacteriile rele. Atunci cand se produce un dezechilibru la nivelul florei intestinale intre bacteriile bune si cele rele sistemul imunitar nu mai functioneaza la capacitatea sa obisnuita, ba chiar poate sa se “prabuseasca”.
Cauzele cele mai frecvente ale acestui dezechilibru al florei intestinale sunt: antibioticele, alimentele cu adaos de conservanti si coloranti, dulciurile, alimentele intens prelucrate chimic. Alimente probiotice sunt: iaurtul, kefirul, muraturi, suplimente de probiotice.
Consumul de probiotice trebuie sustinut de prebiotice din: ceapa si usturoi, praz, banane, sparanghel, grau integral.
Hidratarea este la fel de importanta pentru imunitate
Apa este vitala pentru orice proces, inclusiv pentru functionarea sistemului imunitar. Poate ca avem un obicei gresit cel putin in lunile de iarna sa consumam lichide intr-o cantitate mai mica decat in lunile de vara. Este adevarat ca pe canicula nevoile de apa sunt mai mari insa este gresit sa bei apa doar atunci cand ti se face sete.
Setea este primul semnal ca organismal incepe sa se deshidrateze. De aceea trebuie sa ne amintim sa bem un pahar de apa din ora in ora chiar daca nu simtim senzatia de sete. Ceiul verde sau negru stimuleaza imunitatea prin continutul bogat de antioxidanti insa nu poate fi oferit copiilor!
Top alimente renumite ca pot creste imunitatea:
Ceapa si usturoiul contin substante cu puternic afect antimicrobian. Alaturi de lamaie si grepfrut contin cele mai bune antibiotice naturale.
Iaurtul, kefirul, branzica de vaci cresc imunitatea continand lacrobacili si bifidobacterii, probiotice care cresc raspunsul imun prin anticorpi si productia de interferon gamma.
Cerealele integrale pe baza de ovaz deoarece sunt o sursa buna de seleniu si vitaminele B cu efect antioxidant.
Supa de pui, de preferat de tara, este bogata in aminoacidul cisteina esential pentru sanatate. In timpul gatirii cisteina se elibereaza din carne in zeama. Consumati cat mai des supa de pui pentru a tine la distanta racelile sau atunci cand deja o aveti pentru fluidificarea secretiilor bronsice.
Ciupercile prin substantele pe care le contin cresc numarul si activitatea celulelor albe. Acest tip de oligoelemente – germaniu care se gaseste si in usturoi, are proprietati antivirale si antitumorale putenice.
Mierea, in special cea de Manuka, intareste imunitatea daca este consumata zilnic.
Sa nu uitam ca mainile curate = risc scazut de imbolnavire, spalatul pe maini fiind chiar mai important decat luarea vitaminelor sau siropurilor pentru cresterea imunitatii. Nu uitati de asemenea ca rasul nu este doar o senzatie placuta ci imbunatateste de asemenea imunitatea!
Tu la ce metode recurgi pentru o imunitate puternica a familiei tale?