Sistemul imunitar slabit la copii poate afecta starea lor de sanatate. Invata cum il poti intari si proteja impotriva racelilor frecvente! Te-ai intrebat de multe ori de ce copilul tau raceste mereu? De ce este atat de sensibil? De ce este suficient putin vant, sau un copil care sa stranute langa el, pentru ca sa raceasca? Poate ca sistemul sau imunitar nu functioneaza la cei mai buni parametri! Afla ce poate determina o functionare deficitara a sistemului imunitar.
Cauze ale unui sistem imunitar slabit
Un sistem imunitar slabit poate avea numeroase cauze minore si usor de indepartat. Descopera-le si asigura-i micutului tau un sistem imunitar de invidiat! Sistemul imunitar este alcatuit din celule, proteine, tesuturi si organe care protejeaza individul impotriva agresorilor din mediu. In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar functioneaza la cote normale, insa uneori eficienta lui este limitata. Sistemul imunitar actioneaza printr-o succesiune de reactii, denumita raspuns imun. Atunci cand antigenul (substanta straina sau microorganismul) patrunde in corp, mai multe tipuri de celule colaboreaza pentru a-l identifica si anihila. Aceste celule determina limfocitele de tip B sa produca anticorpi. Anticorpii sunt proteine specializate, eficiente impotriva unui anume antigen.
Odata produsi acesti anticorpi, organismul ii „memoreaza” si va fi capabil sa actioneze prompt si eficient ori de cate ori se reintalneste cu antigenul respectiv. Insa acesti anticorpi au nevoie de ajutor ca sa anihileze complet antigenul. Aici intervin limfocitele T, activate de catre anticorpi. Anticorpii au de asemenea capacitatea de a neutraliza unele toxine si de a activa un grup de proteine denumit complement, care fac si ele parte din sistemul imunitar. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea sistemului imunitar la copii
Oamenii au 3 tipuri de imunitate:
Imunitatea innascuta reprezinta un fel de protectie de ordin general. Ea actioneaza impotriva microorganismelor care nu sunt patogene pentru om, dar care, intr-un organism imunosupresat, ar putea cauza neplaceri majore.
Imunitatea pasiva este „imprumutata” si e de scurta durata. In aceast acategorie intra anticorpii transmisi prin laptele matern
Imunitatea adaptativa este cea care se dezvolta pe toata durata vietii. Ea este determinata de actiunea limfocitelor si se dezvolta pe masura ce individul este expus la diversi agenti patogeni fie natural, prin imbolnavire, fie prin vaccinare.
Imunodeficientele apar cand o parte a sistemului imunitar nu functioneaza normal. Unele persoane se nasc cu imunodeficienta, chiar daca simptomele se pot manifesta mai tarziu in cursul vietii. Alteori, imunodeficienta este dobandita, fie consecutiv unei infectii, fie ca urmare a unui tratament medicamentos. Din fericire, de cele mai multe ori, ceea ce mamele numesc o „imunitate slaba” are cauze mult mai simple, mai usor de depistat si de tratat decat este cazul bolilor severe enumerate mai sus.
De unde stiu daca sistemul imunitar al copilului este slabit?
Daca raspunsul la una dintre intrebarile urmatoare este DA, atunci putem discuta despre un sistem imunitar slabit:
- Copilul tau raceste usor?
- Copilul sufera de vreo infectie cronica?
- Copilul face herpes des?
- Copilul are ganglioni durerori sau umflati?
Ce determina un sistem imunitar slabit?
Exista multe cauze care tin de stilul de viata si care pot determina functionarea nesatisfacatoare a sistemului imunitar. Starea emotionala, stresul, obiceiurile alimentare, stilul de viata, oboseala, lipsa de somn, infectii recurente si lipsa unei convalescente satisfacatoare sunt doar cativa factori care pot determina slabirea sistemului imunitar. Numeroase studii au demonstrat fara umbra de indoiala ca dezechilibrul unui singur mineral din organism poate avea consecinte puternice asupra sistemului imunitar.
Sistemul imunitar si alimentatia
O alimentatie sanatoasa este bazata pe fructe, legume, cereale integrale, seminte si nuci, saraca in grasimi saturate si dulciuri rafinate, si contine cantitati adecvate de proteine. Consumul adecvat de apa este de asemenea esential. Alimentul cel mai devastator pentru sistemul imunitar este zaharul. 100g de glucoza, fructoza, sucroza, miere sau suc de portocale pasteurizat scade semnificativ capacitatea neutrofilelor de a distruge bacteriile, cu peste 50%, iar efectul persista pana la 5 ore dupa ingestie. Carotenii pe de alta parte, au o capacitate fantastica de a activa sistemul imunitar, dupa cum are si iaurtul, mai ales cel bogat in culturi de Bifidobacterium lactis.
CITEȘTE ȘI DESPRE: ZINCUL: eroul principal în luptă cu infecțiile
Ce poti face pentru ca cel mic sa aiba un sistem imunitar puternic?
Alapteaza-l! Alaptarea prelungita este cruciala pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Bebelusii alaptati sufera, statistic vorbind, de mult mai putine infectii.
Asigura-i o nutritie echilibrata. Stim cat de mofturosi pot fi copiii cand vine vorba de mancare, cum pot face fixatii pentru anumite alimente, cum pot refuza o gama larga de alimente pe motiv de culoare sau textura. Exista insa mereu alternative pentru a-i asigura copilului o alimentatie completa. Nu e nici o tragedie ca cel mic refuza lactatele, exista legume care sunt o sursa mai buna de calciu. Pe de alta parte, sucurile din comert, dulciurile rafinate, alimenele de tip fast food nu au ce cauta in alimentatia copilului.
CITEȘTE: Cele 3 VITAMINE care susțin și influențează sistemul imunitar
Asigura-i un mediu de viata netoxic. Este dificil sa faci asta intr-o lume atat de poluata, dar nu e niciodata tarziu sa eviti fumul de tigara, solutiile de curatare, deodorantele de camera, vopseaua pe baza de plumb, vasele de gatit din aluminiu si asa mai departe.
Evita excesul de antibiotice. Mai ales in Romania, antibioticele sunt administrate din belsug copiilor, fapt ce determina scaderea eficientei sistemului imunitar.
Acorda o atentie deosebita starii psihice a copilului tau. Un copil stresat, timorat, agresat, certat, judecat, criticat, nesigur pe el, neinteles, trist, va avea un sistem imunitar ineficient.
Masajul, tinutul in brate, alaptatul prelungit, zambetele, bucuria de a trai, distractia, somnul suficient si mult timp petrecut in aer liber vor face diferenta in ceea ce priveste sanatatea copilului tau. Nu ignora acest aspect al vietii sale! CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși