Este nevoie de mai mult de 5 ani pentru ca sistemul imunitar al copilului să fie pe deplin funcțional. Apărările sale se construiesc și devin mai puternice în fiecare zi. Când se naște bebelusul, anticorpii sunt transferați de la mama constituind o adaptare rapidă la noul mediu bacterian din jur. Nu vă faceți griji, bebelușul este mai mult decât pregătit. De fapt, el are mai multe limfocite decât un adult dar totuși are un sistem imunitar imatur care uneori este prea receptiv la anumite bacterii. Din acest motiv, bebelusul are adesea episoade de febră. Aceasta înseamnă că sistemul său imunitar funcționează corect.
Protecția începe deja în uter! În uter, bebelușul se formează și crește înconjurat de lichidul amniotic, deoarece este un mediu steril, lipsit de orice germeni, cel mic este protejat în mod natural de infecții. De asemenea, lichidul amniotic este si nutritiv, in plus stimulează dezvoltarea plămânilor și a tractului digestiv.
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este un mecanism complex, al cărui rol este acela de a proteja organismul împotriva agenților patogeni (ciuperci, viruși, bacterii, paraziți, microbi etc.). Fără sistemul imunitar, corpul nostru nu s-ar putea proteja împotriva acestor infecții. Începând cu a 14-a săptămână de viață in utero, bebelușul are deja un sistem imunitar pre-format.
Cele doua limfocite care distrug toate celulele necunoscute și care produc anticorpi specifici, sunt limfocitele T și B, care formează o imunitate specifica, implică și celulele care prezintă antigen patogen (un antigen este o macromoleculă naturală sau sintetică care, recunoscută de anticorpi sau celule ale sistemului imunitar al unui organism, fiind capabilă să declanșeze un răspuns imun). Aceasta se dezvoltă treptat în timpul vieții intrauterine, incepand din jurul săptămânii a 12-a, limfocitele T mature sunt detectabile în organele limfoide (organele limfoide primare sunt măduva osoasă roșie si timusul în care sângele și celulele imune se dezvolta). Maturizarea limfocitelor si răspunsul imunitar specific pare, așadar, posibil de la sfârșitul primului trimestru de sarcină.
Pentru a proteja împotriva pătrunderii acestor agenți patogeni în corp, există linii de apărare. Prima linie de apărare: piele și mucoase pielea și membranele mucoase formează prima linie de apărare, pentru a preveni pătrunderea substanțelor străine în organism.
Membranele mucoase nu se găsesc numai în căile respiratorii, ci și în intestine. Iar alăptarea favorizează transferul IGa ( Imunoglobulina A este un anticorp care joacă un rol crucial în funcția imună a membranelor mucoase) si cu ajutorul anticorpilor din colostru (factori imuni) pot inhiba o gamă largă de boli respiratorii și chiar protejează nou nascutii cu imunodeficiență împotriva infecțiilor virale.
În cazul unei infecții virale, factorii imunitari conținuți în colostru pot preveni deja intrarea în căile respiratorii. Compoziția colostrului este complet diferită de cea a laptelui matur. Are proprietăți nutriționale și antiinfecțioase care satisfac perfect nevoile specifice nou-născuților. Acest aur lichid este într-adevăr excepțional de bogat în vitamine, săruri minerale, proteine, beta-caroten, dovadă fiind colorarea galbenă.
Mai presus de toate, colostrul este înzestrat cu imunoglobuline capabile să asigure apărarea imună de la naștere jucând un rol antiinfecțios puternic. Slab în lipide, colostrul se adaptează nevoilor bebelușului. Nou-născutul bea puțin la începutul vieții sale, ceea ce explică de ce lichidul nu este foarte abundent la început. Pe de altă parte, colostrul este implicat în funcționarea sistemului digestiv imatur al copilului mic. În cele din urmă, conține lactobacillus bifidus care nu numai că ajută la dezvoltarea florei intestinale, ci și la evacuarea ultimelor urme de meconiu acumulate în timpul vieții intrauterine în intestin, cu alte cuvinte primele scaune ale bebelușului.
CITEȘTE: Cele 3 VITAMINE care susțin și influențează sistemul imunitar
A doua linie de apărare: imunitatea înnăscută
Când, în ciuda acestei bariere cutanate mucoase, acești agenți pătrund în organism, atunci sistemul imunitar începe să fie a doua linie de apărare. Prin maturizare, creșterea performanței sistemului imunitar și dezvoltarea memoriei imune, va permite dobândirea progresivă a unei protecții împotriva viitoarelor boli virale fiind capabile să neutralizeze toxinele și să faciliteze captarea tuturor agenților infecțioși de către celulele fagocitare, pe care le vor distruge. Acest răspuns imun celular implică celulele care au capacitatea de a distruge celulele corpului văzute ca străine atunci când adăpostesc agenți infecțioși (viruși, bacterii etc). Distrugand imediat invadatorii ce trec bariera exterioară, deci, odată ce bacteriile intră prin piele, celulele albe din sânge numite macrofage vor intra și vor ataca invadatorii.
CITEȘTE ȘI DESPRE: ZINCUL: eroul principal în luptă cu infecțiile | Cele mai bune surse alimentare
A treia linie de apărare: imunitatea dobândită
Acest sistem este dublu: este compus din imunitate înnăscută și dobândită. A treia linie de apărare imunitatea dobândită de catre anticorpii transmiși prin placentă. Acești anticorpi vor proteja bebelușul de agenții patogeni cu care ați intrat în contact înainte și în timpul sarcinii. Dar această protecție este temporară.
După 4 până la 6 luni, acești primi anticorpi nu sunt suficienți și sunt necesari mai mulți anticorpi. Sistemul imunitar începe sa învețe să producă proprii anticorpi iar in acest fel, când bariera cutaneo-mucoasa este distrusă și sistemul imunitar înnăscut nu reușește să contracareze invadatorii, începe a treia linie de apărare prin producerea unor anticorpi specifici, care neutralizează agentul patogen.
Sistemul imunitar are o memorie proprie
Este nevoie de un timp pentru ca sistemul imunitar să învețe cum să producă anticorpi și, prin urmare, să dezvolte imunitate împotriva bolilor. Între timp, copilul dumneavoastră poate avea varicela, de exemplu. Prin urmare, boala nu este un semn de rezistență scăzută! Dimpotrivă, indică faptul că sistemul imunitar învață pe deplin cum să se protejeze împotriva agentului patogen pentru data viitoare!
De asemenea, este recomandata vaccinarea bebelușului (împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, tusei, infecției cu Haemophilus influenzae b, hepatitei B, meningococului C, pneumococului, rujeolei, oreionului și rubeolei fiind obligatorii la sugarii nou-născuți). Vaccinarea nu slăbește sistemul imunitar dimpotrivă, își propune să-l stimuleze.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Faceți o cură regulată cu produse pe baza de miere (recomandare pentru copii mai mari de 18 luni!). Produsele apicole (lăptișor de matcă, polen, propolis, miere etc.) se dovedesc a fi surse incredibile de vitalitate pentru copii. Într-adevăr, renumiți pentru numeroasele lor virtuți stimulante și fortifiante pentru sistemul imunitar, ele reprezintă un adevărat aliat de integrat în dieta copiilor.
CITEȘTE ȘI: Soluția naturală pentru calmarea tusei la copii și funcționarea normală a sistemului imunitar