Toată lumea vrea un sistem imunitar puternic pentru a face față răcelilor care apar odată cu instalarea sezonului rece sau odată cu intrarea în comunitate, grădiniță sau școală. Reclamele cu suplimente apar imediat la TV, medicul ne sfătuiește să apelăm la ele, internetul e plin de oferte… Ideea este că nu ne ajută nici suplimentele, nici uleiurile esențiale, nici pastilele naturiste. Există totuși ceva ce ne ajută? Da!
- Imunitatea naturală si cea dobândită
- Cum știm că sistemul imunitar este afectat?
- Cum putem ajuta copilul care merge la grădiniță
- Planul nostru pentru sănătatea copilului
Nu se poate întări imunitatea nimănui cu suplimente, nici cu uleiuri esențiale, nici cu plante sau alte asemenea. Dar ca să înțelegem ce vrem să „întărim“, trebuie să știm cum arată imunitatea asta pe care toți o vrem fără cusur. Imunitatea (din latină immunitas = scutire) este însușirea organismelor de a opune rezistență în fața microbilor și a substanțelor toxice, adică se referă la capacitatea lui de a-și păstra sănătatea.
Imunitatea naturală si cea dobândită
Organismul posedă mai multe mijloace de apărare împotriva infecțiilor. De exemplu, pielea sănătoasă împiedică pătrunderea microbilor, glandele elimină secreții cu proprietăți bactericide, sângele știe să distrugă microbii ajunși în țesuturi prin fagocitoză, secrețiile umezesc mucoasele făcându-le bariere de netrecut în fața microbilor. Secrețiile acestea și limfa conțin substanțe protectoare specifice, numite anticorpi. Omul posedă o imunitate naturală față de majoritatea microbilor din mediul ambiant. Până acum am vorbit despre imunitatea naturală.
Imunitatea dobândită apare în urma îmbolnăvirilor, când corpul răspunde, în caz de tuse convulsivă, rujeolă, varicelă etc., prin producerea de antitoxine, care au rolul de a neutraliza substanțele toxice prin producerea lizinelor, care dizolvă corpii bacterieni, a glutininelor, care lipesc și adună laolaltă microbii, și a precipitinelor, care dizolvă substanțele bacterogene. Această imunitate dobândită se… dobândește de la vârsta de 5 ani până la vârsta de 25 de ani.
Imunitatea pe care vrem noi toți să o „întărim“ se referă la starea de echilibru a organismelor multicelulare care știu să răspundă adecvat în funcție de infecție sau de boală. Atunci când acest echilibru funcționează cum trebuie, organismul știe ce trebuie făcut pentru a identifica și apoi ataca virusurile, bacteriile, paraziții sau orice alte corpuri străine.
Cum știm că sistemul imunitar este afectat?
Da, există semne care ne spun că echilibrul de care vorbeam mai sus a fost afectat. Acestea arată așa:
Când praful, mucegaiul sau polenul (substanțe inofensive) intră în contact cu o persoană alergică, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ataca acea substanță. Așa apare strănutul, congestia nazală, lăcrimarea și alte simptome neplăcute. În acest caz, vorbim despre reacția unui sistem imunitar a unor persoane alergice care confundă agenții inofensivi cu unii care pot pune sănătatea în pericol. Dar aceasta înseamnă că sistemul imunitar funcționează și ne dă semne.
Afecțiunile autoimune. Apar atunci când sistemul imunitar își atacă, în mod eronat, propriile țesuturi. Deși, în mod normal, el ar trebui să poată face diferența între celulele străine și cele ale propriului organism, la persoanele cu afecțiuni autoimune el nu mai face diferența. Atacă celulele sănătoase.
Afecțiunile imunodeficitare. În acest caz, sistemul imunitar reacționează foarte slab la agenții patogeni. Afecțiunile imunodeficitare sunt genetice sau pot să apară în urma unei boli sau a unui tratament medicamentos foarte puternic.
Cancerul sistemului imunitar se dezvoltă la nivelul limfocitelor (globulele albe) și este o formă de cancer limfatic a cărui cauză nu se cunoaște încă.
Ce vreau să înțelegem însă din aceste lucruri este că răcelile, chiar și repetate la intrarea în comunitate sau în sezonul rece, nu sunt semne care arată că sistemul imunitar este slăbit. Din contră, avem voie și este chiar normal să trecem prin cel puțin 8 răceli pe an, sistemul imunitar funcționează când facem febră (pentru că febra este exact semnalul că organismul luptă împotriva unei infecții), iar tusea este tot o reacție normală și benefică. Îmbolnăvindu-ne creăm, de fapt, o imunitate solidă.
Cum ne păstrăm sănătatea si putem ajuta copilul care merge la grădiniță
Poate că așa ar trebui de fapt, să sune întrebarea care ar trebui pusă atunci când vrem să ne protejăm noi și familia de îmbolnăviri. Însă teamă mi-e că dacă vom continua să vorbim despre ceea ce într-adevăr poți face pentru a fi mai sănătos, mulți vom găsi planul greu de pus în practică, vom căuta motive să ne explicăm lipsurile și așa mai departe.
Pentru cei care vor să asculte în continuare, trebuie să spun din capul locului că cele mai importante arme pentru o sănătate mai bună sunt odihna, mâncarea variată și sănătos preparată, mișcarea în aer liber și liniștea sufletească. Reacțiile imunologice ale organismului, adică răspunsul corpului nostru la toate bolile, se află sub controlul sistemului nervos central. Un fel de cabinet central, sursa tuturor lucrurilor bune pe care le putem experimenta, dar, din păcate, și a celor rele.
Excesul de medicamente, tratamentele aplicate „după ureche“, bolile netratate la timp, lipsa mișcării zilnice în aer liber, orele insuficiente de somn, mâncarea nepotrivită și nu în ultimul rând stresul nostru, al părinților, care se revarsă fără să fim conștienți asupra copiilor – toate acestea biciuiesc sistemul imunitar și nu-i mai lasă loc să-și facă treaba care de drept îi revine, aceea de a ne apăra de boli. Pe lângă un stil de viață sănătos, explicat în paragraful de mai sus, putem să apelăm și la ajutoarele din natură pentru a ne menține sănătoși. Prefer oricând un ceai de plante sau un suc natural proaspăt stors ori câteva picături de ulei esențial, decât un pumn de suplimente, fie ele și naturale (căci pe lângă plante, suplimentele pot conține o mulți de substanțe chimice, citește eticheta dacă nu mă crezi!).
Planul nostru pentru sănătatea copilului este simplu:
Respectă cu sfințenie orele de somn. Atât la copii, cât și la adulți. Somnul este esențial vieții. Animalele de laborator care au fost private de somn au murit. Nici oamenii nu par să fie imuni la efectele lipsei de somn. Un sondaj condus de American Cancer Societyconcluzionează faptul că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7-8 ore.
Cercetătorii spun că în timpul somnului corpul se restaurează. Neurotoxinele sunt neutralizate în timpul somnului, celulele se divid, țesuturile se sintetizează și hormonii de creștere sunt eliberați. Cu alte cuvinte, somnul este la fel de important precum apa și mâncarea.
Mișcare în aer liber. Este, dacă îmi este permis să spun astfel, cel mai bun medicament antidepresie. Indiferent că este vorba doar despre plimbare sau forme de sport, mișcarea în aer liber ne dă vitalitate, energie și ne ajută să gândim pozitiv. Expunerea la soare stimulează producția de serotonină, dopamină și endorfine, hormonii fericirii. Cu atât mai mult atunci când ai copii! Obișnuiește-i să-i scoți zilnic să se joace afară, rămâneți în casă doar dacă e foarte frig, plouă sau bate vântul tare. În restul, ieșitul afară nu are contraindicații. Organizați expediții și jocuri în aer liber, participă și tu la jocurile lor sau stai alături de ei și supraveghează-i. Mișcarea în aer liber e gratis, distractivă, liniștitoare și ajută foarte mult la liniștea minții.
Mâncați din toate, însă cu limită, și, mai ales, gătește sănătos! Bucurați-vă din plin de fructele și legumele de sezon: căpșuni, cireșe, leurdă, spanac – mai, iunie; caise, piersici, mere de vară, vinete, ardei, roșii – iulie; pepeni roșii, fructe de pădure, porumb dulce, varză, dovlecei – august, septembrie. Nu prăji ingredientele, folosește mai bine procedee precum fiertul la abur, în apă, prepararea la cuptor ori pe plită, fără adaos de grăsime. Vezi și articolul despre meniul antirăceală!
Încearcă să eviți tratamentele medicamentoase după ureche. Suntem pe primul loc la consumul de antibiotice în Europa. Cumpărăm suplimente care „întăresc“ imunitatea în urma reclamelor de la TV. Sau, și mai rău, nu ascultăm semnele organismului când ne avertizează că e bolnav și îl ignorăm până când nici medicamentele de sinteză nu-și mai pot face treaba.
Sănătate pentru pici și pentru mămici!