Ligia Pop este raw food chef, consultant in nutritie, susţine demonstraţii si prezentari de sanatate şi organizează Raw Generation Expo, un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos. De asemenea, este gazda unor show-uri TV online si a câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef, fiind singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare.
Ligia Pop este autoarea a șase cărţi: „Paşi în lumea muzicii”, „Reţete vegane fără foc” , „Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie”, „Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi”, „Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos”, „Sfaturi pentru o viață sănătoasă” şi “Diversificarea raw și vegană: sfaturi și rețete pentru bebeluși și copii mai mari”. Aceste carti se pot gasi in orice librarie din tara si la magazine online mari.
Am invitat-o pe Ligia sa ne raspunda la cateva intrebari despre despre diversificare, alimentatie in sarcina si nutritie sanatoasa in general.
Clubul Bebelusilor: Lumea te cunoaste ca fiind o promotoare a unui stil de viata sanatos: Care este scopul tau referitor la cartile cu retete atat pentru adulti cat si pentru copii?
Ligia Pop: Dorinta mea nu este sa creez o tara de vegetarieni, vegani sau raw foodisti, ci sa ii indemn pe cei care au o alimentatie traditionala, bogata in produse animale, sa isi aduca aminte de cruditati si sa aiba curajul sa le introduca in alimentatia lor si a copiilor lor.
De aceea, am creat emisiunea „Ligia’s Kitchen”, unde toata lumea poate invata sa gateasca rapid retete sanatoase si foarte gustoase. Mi-as dori ca mamicile sa ofere in speciali copilasilor deserturi fara zahar, care nu ataca dintii si oasele si care din contra le intaresc imunitatea si ii ajuta sa creasca mari si puternici. Imi doresc mult ca prin intermediul retetelor mult sa beneficieze cat mai multi de o sanatate mai buna si sa profite de tot ce ne ofera natura!
Clubul Bebelusilor: Consideri ca principiile care se aplica la adulti in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa se aplica si la bebelusi/copii sau trebuie ajustate?
La bebelusi totul este mai special si fiecare parinte trebuie sa ia decizia care considera ca este ideala pentru copilas. Prin intermediul cartilor mele dedicate copilasilor, nu incerc sa conving pe nimeni sa adopte un altfel de stil de alimentatie, ci incerc sa vin in completarea meniului stabilit traditional, vegan sau ovo-lacto-vegetarian, cu scopul de a intari imunitatea copilasilor si de ai ajuta sa creasca frumos si echilibrat.
Din experienta mea, am invatat ca la bebelusi trebuie sa avem rabdare cu sistemul lor digestiv fragil. Un bebelus la 6 luni, pregatit pentru diversificare poate incerca legume si fructe, in masura in care este interesat de ele, fara sa fie fortat. Pe tot parcusul diversificarii si dupa aceea, varietatea in alimentatie este cheia si putem sa le oferim tot felul de preparate, raw sau gatite bland, aplicand regula diversificarii si tinand cont de nevoile lor.
De asemenea, bebelusilor nu le vom da mancaruri prea iuti, adica cu aceeasi cantitate pe care o consuma adultii de ghimbir, de usturoi sau ceapa. As putea intra in subiect mai mult, insa va recomand cartea mea proaspat scoasa de la tipar, “Diversificarea raw și vegană: sfaturi și rețete pentru bebeluși și copii mai mari”, in care povestesc detaliat cum se poate mentine acest echilibru, precizand acolo si sursele importante vegetale de nutrienti complecsi.
E bine de retinut ca trebuie sa se tina cont daca bebelusul este pregatit pentru diversificare sau nu, fiindca multi bebelusi pana la un an, inca nu au sistemul digestiv pregatit si refuza sa manance ci vor doar sa guste si sa experimenteze cu mancarea.
De asemenea, trebuie sa existe o baza buna, spre exemplu noi am folosit metoda autodiversificarii, care este dupa parerea mea, cea mai buna metoda recomandata international de medicii pediatrii, in care bebelusul gusta tot ce consuma si parintii.
In prima faza, bebelusul va incerca si experimenta totul iar alaturi de parinti, isi va crea obiceiuri sanatoase. Copilul nu este fortat sa manance cu lingurita si mananca doar ce mananca toata lumea, ceea ce il va ajuta enorm in viitor, adica se va forma un copil cu o pofta de mancare adecvata, care va manca din placere si nu fiindca este fortat.
Clubul Bebelusilor: Sunt parinti vegetarieni si vegani care cred in acest stil de viata dar le este frica sa il aplice copiilor, fiind multa presiune pe ei de genul: “fara carne/grasime animala nu se dezvolta creierul copilului”.
Ligia Pop: Asa cum am spus, decizia apartine fiecaruia. Cand trebuie sa hranesti un copil, care are nevoie nutritionale speciale, trebuie sa fii foarte bine informat si multi parinti care mananca traditional, cei vegani si cei vegetarieni, au temeri fiindca la randul lor simt ca nu detin destule informatii pentru a evita carentele. De aceea am tot subliniat mereu ca informatia este sfanta si trebuie sa ne documentam suficient ca sa fim stapani pe situatie.
Un lucru care trebuie mentionat este ca aceeasi regula este si la o alimentatie traditionala, unde foarte multi adulti si copii au carente majore. Problema cu toata lumea este ca au o alimentatie bazata doar pe cateva ingrediente si se abat foarte rar de la meniul lor obisnuit, care nu le implineste toate nevoile nutritive.
O alimentatie bogata in preparate animale nu ne asigura proteine, fiindca asa cum se stie, produsele animale din ziua de astazi sunt slabe in proteine de calitate pe care corpul uman nu le identifica ca si pe proteine necesare pentru corp. De aceea, foarte multe persoane care consuma produse animale au carente de proteine sau de vitamina B12. Cum am spus, in toate felurile de alimentatie, diversitatea in alimentatie este cheia si acest lucru ofera un echilibru.
Clubul Bebelusilor: Care crezi ca sunt greselile cele mai mari si de evitat pe care le pot face parintii in legatura cu alimentatia copilului?
Ligia Pop: Asa cum am zis, lipsa diversitatii in alimentatie, iar in aceasta capcana cad din pacate multi parinti ocupati si obositi dupa o zi de lucru. Si nu ii invinovatesc pe de o parte, fiindca stiu cum este sa fii stors de puteri si sa fii nevoita sa faci fata si altor provocari, cum ar fi meniul zilnic. Dar, trebuie sa ne fortam din toata puterile sa avem varietate in alcatuirea meniului pentru intreaga familiei, fiindca dupa aceea tot noi si cei dragi noua vor avea de suferit.
Clubul Bebelusilor: Ne poti impartasi din experienta ta in ceea ce priveste diversificarea propriei fetite? Cum si cand ai inceput-o, ce principii ai aplicat, ce obiceiuri alimentare are la varsta de acum si in ce fel crezi ca se reflecta alegerile tale, ca mama, in sanatatea ei?
Ligia Pop: Noi am inceput la 6 luni cu lichidele, fiindca mi s-a parut normal ca dupa o alimentatie bazata pe lapte matern si doar pe lichide, sa obisnuim sistemul ei digestiv cu sucuri verzi, nu dulci, ci combinate cu un mar si cateva frunze verzi, sau cu suc de rodie usoare pentru ea si totodata pline de nutrienti complecsi.
Au urmat bucatile de legume si fructe si tot ce am mancat noi. A experimentat cu tot ce ii ofeream de la 6 luni si pana la aproape 1 an, cand dintr-o data a inceput sa manance tot mai mult. Nu am fortat-o niciodata si n-am incercat sa o ademenesc sa manance.
Am stiut ca daca urmez cea mai simpla si naturala metoda, cea pe care mi-as fi dorit-o eu cand eram copil, totul va fi bine.
Instinctul de mama este cel mai puternic si s-a dovedit de folos si de data aceasta. A fost extraordinar, fiindca din punct de vedere al poftei de mancare, nu se poate compara cu nici un copil de varsta ei care face nazuri la mancare. Adora sa manance din tot ce ii dam si pune foarte mare pret pe ingredientele naturale, in special cele proaspat culese.
Cele 165 de retetele pe care le-am impartasit in cartea mea, chiar daca nu sunt mentionate toate care le-am incercat, arata ca a avut o diversitate mare si ca s-a bucurat de o bogatie de preparate interesante pe care le-a apreciat foarte mult.
La 2.5 ani, ea are multe obiceiuri alimentare sanatoase, printre care: adora frunzele verzi pe care si le rupe singura din gradina si pe care le mesteca cu o foarte mare pofta, fiind norocoasa fiindca mestecarea zilnica de frunze verzi la copilasi, previne cariile, intareste dantura si gingiile.
Pe langa acest lucru, bea sucuri verzi fara probleme si adora smoothie-urile din fructe cu superalimente, atat de esentiale pentru mentinerea unui echilibru nutritional. Ii plac foarte mult preparatele care in general nu sunt preferate de catre copilasi, cum ar fi mancarea de spanac, de urzici, supa de rosii si de ciuperci (variantele raw dar si vegane gatite), adora toate supele de legume si ghivecele de legume, mananca foarte multe legume crude, adora in special ardeii rosii, morcovii, guliile, telina, rosiile si castravetii proaspat rupti din gradina, adora toate fructele de padure pe care de asemenea si le-a cules toata vara din gradina, este innebunita dupa mazarea verde, pe care o mananca aproape cu totul, plus multe altele.
Clubul Bebelusilor: Daca le dam sa guste tot ce mancam adultii, nu exista pericolul inecarii la bebelusii de 6 luni?
Ligia Pop: E interesant ca pediatrii confirma faptul ca bebelusii care au probleme cu inecarea, sunt tocmai aceia care au fost fortati sa manance doar preparate sub forma de piure, fiindca ei nu stiu ce sa faca cu ingredientele care nu sunt pasta, si se ineaca cu ele.
Bebelusii care sunt hraniti doar cu piureuri se ineaca mult mai des, fiindca nu stiu sa isi foloseasca limba si miscarile gurii pentru a mesteca ceva. Daca la 6 luni bebelusii incep sa aiba dinti in gurita si tocmai acesta este motivul aparitiei lor, fiindca sunt gata pentru a mesteca lucruri, pe cand mancarea sub forma de piure, este inghitita de multe ori fara sa fie mestecata, ceea ce ulterior atrage si probleme digestive, fiindca nu este amestecata cu saliva si enzimele prezente in ea, care ajuta ulterior la digerarea alimentelor.
Clubul Bebelusilor: Din punctul tau de vedere ce alimente minune nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copilului mic?
Ligia Pop: Voi lista o parte din cele mai importante si asa cum am spus, varietatea cat mai mare saptamanala este cheia:
- Legumele si fructele, coapte natural si cat mai proaspete si de diverse culori si forme.
- Frunzele verzi si vlastarii (cititi mai multe despre ei aici), pregatite in blender sub forma de smoothies, preferate de copilasi si in storcatorul prin presare la rece sub forma de sucuri verzi amestecate suc de mereu sau de rodie.
- Semintele in prima instanta, bogate in proteine complexe, acizi grasi esentiali, calciu, magneziu, fier si alte minerale importante cum ar fi canepa, semintele de chia, de susan integral, de floarea soarelu, de dovleac, urmate pe parcursul diversificarii de varietatea mare de nuci. La nuci si seminte nu se face excese si totul se consuma cu masura. Spre exemplu, copilul poate sa bea azi un lapte raw de canepa foarte bine strecurat, maine poate bea un lapte de orez, in alta zi un lapte de migdale, in alta zi poate consuma un baton din seminte si fructe, o budinca de chia.
- Algele marine, precum spirulina, chlorella si dulse bogate in: proteine cuprinzand toti dei 18 aminoacizi esentiali, iod atat de necesar in crestere, peste 20 de vitamine si o bogatie foarte mare de minerale, ajuta la cresterea florei microbiene, plus multe altele pe care le puteti citi aici
- Superalimentele, introduse in cantitati foarte mici in alimentatia bebelusului trecut de 6 luni, cum ar fi pudra de catina, pudra de macese, pudra de afine, pudra de roscove, pudra de alge marine, pudra de samburi de struguri.
- Probioticele naturale, cum ar fi diversele retete de socata, de gingerata fermentata putin, limonadele combinate cu socata, iaurturile din nuca de cocos si alte feluri de nuci, kefirul de apa din care iese o limonada de vis.
- Leguminoasele si aici ma refer la cele din familia fasolei, precum lintea, nautul, fasolea, toate fierte lent si preparate in modul cel mai delicios posibil cum ar fi un hummus delicios, o mancare de linte cu multe legume facute la aburi sau la slow cooker (crock-pot), o mancare de fasole cu carnati din castane.
Clubul Bebelusilor: De ce seminte si nuci? Nu sunt considerate ingrediente alergene?
Ligia Pop: Ei bine daca ar fi asa, ar trebuie sa fie eliminat complet laptele praf din alimentatia bebelusilor deoarece este un aliment cu un potential alergen mult mai mare decat al nucilor si semintelor, urmat de cereale care au foarte mare potential alergen si urmate de branza proaspata si ousorul fiert, care la fel sunt la randul lor alergene, si care dupa parerea specialistilor, sunt extrem de greoaie pentru sistemul digestiv al copilasilor de 6 luni sau chiar si mai mari.
Pediatrii celebrii din lumea intreaga spun ca motivul pentru care nu se recomanda nuci si seminte la bebelusi, este unul simplu, si nu neaparat ca sunt considerate ingrediente alergene fiindca daca sunt consumate in cantitati mici nu pot sa creeze alergii, ci doar daca sunt consumate in cantitati mari. Motivul pentru care nu sunt recomandate este urmatorul: pentru faptul ca multe mamici nu stiu sa le pregateasca si la bebelusii de 6 luni exista pericolul inecarii.
Oricum daca li se ofera la bebelusi, trebuie observata reactia fiindca nu se stie daca sunt alergici din nastere sau nu. Se intampla sa fie alergici din nastere doar daca mama in timpul sarcinii a facut excese de nuci si seminte.
Si intorcandu-ma la bebelusii fara alergii, asa cum spuneau si medicii, ele devin un ingredient alergen atunci cand se face exces, cand bebelusul consuma cate 500-700 g de nuci pe zi, ceea ce nu cred ca este cazul. Ceea ce mi s-a spus, este ca pentru multi bebelusi care au intoleranta la lactate sau soia, li se ofera inca de la 1-2 luni de viata pe langa laptele matern si lapte de canepa sau de migdale si reactioneaza multi foarte bine.
Sunt atat de multe informatii noi, care ajung foarte greu la doctorii ocupati. Medicii pediatrii care sunt la curent cu noutatile si participa la congrese internationale, stiu foarte clar ce este bine si ce este rau. Din pacate in Romania, exista doar un numar restrans de medici foarte documentati, care se tin la curent cu sfintenie, referitor la toate noutatile internationale.
Clubul Bebelusilor: Fetita ta are o reteta preferata? O poti impartasi mamelor din Clubul Bebelusilor?
Fetita mea adora toate retetele si nu pot sa spun ca are o reteta preferata. As putea sa spun ca ii place Salata de ceapa verde, mult marar si linte fiarta la aburi. Iata reteta video:
Clubul Bebelusilor: Ce sfaturi poti sa le oferi mamelor care se confrunta cu “mofturi la masa”, cu refuzul alimentelor?
Ligia Pop: Trebuie sa existe un bun start, fiindca daca bebelusul va fi fortat de la 6 luni sa manance cu lingurita, in felul acesta se pregateste un copilas mofturos si care va face multe nazuri la masa. Uitati-va la generatiile noastre si la cele de acum. Toti avem aceeasi caracteristici, toti am facut nazuri cand venea vorba de mancare mai sanatoasa si asta in mare parte, fiindca mereu am fost fortati sa mancam tot sau sa mancam ce ne puneau parintii in fata, fara discutie.
Copilasii au stomacelele mici si trebuie sa manance mai des insa in cantitati mici. Noi intotdeauna i-am oferit ceea ce am mancat si noi, adica 1-2 feluri si alegea ce ii placea ei. Niciodata nu am fortat-o sa manance tot si mereu i-am spus sa manance fix cat ii intra in burtica si ca nu mancatul tot o va face sa creasca mare ci mult mai multe din viata cotidiana, cum ar fi consumul de apa, din ora in ora, somnul bun, respiratiile adanci, joaca in aer liber.
Clubul Bebelusilor: Ce parere ai de suplimentarea cu vitamine si minerale in primii ani de viata ai copilului?
Ligia Pop: Sunt necesare si acestea insa nu inlocuiesc alimentatia sanatoasa. E altceva cand nutrientii sunt preluati direct din natura si altceva cand sunt luati din vitamine si minerale de sinteza. De aceea tot insist ca atat bebelusii dar si intreaga familie trebuie sa isi aduca aminte de preparatele delicioase pregatite usor, la aburi, la slow cooker, oale de lut cat si retetele fara preparare termica, care sunt extrem de speciale si foarte satioase.
Clubul Bebelusilor: Cate ceva si despre alimentatia sanatoasa a mamei: ai niste recomandari deosebite pentru femeia insarcinata, femeia care alapteaza, femeia care vrea sa scape de kilogramele in plus de dupa nastere?
Ligia Pop: Wow, un subiect foarte vast pe care nu putem sa-l acoperim in cateva fraze. Eu am scris o carte de peste 320 de pagini, si tot nu am reusit sa povestesc tot ce tine de aceste intrebari. Cartea in care veti gasi raspunsul complex la toate intrebarile se numeste, “Jurnal de sarcina: sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos”. Pana gasiti cartea, am sa va povestesc pe scurt din experienta mea.
Stiu ca ma repet, insa diversitatea in alimentatia, indiferent care este ea, reprezinta totul si in felul acesta se pot evita carentele in special in sarcina. In sarcina, femeile sunt foarte tentate sa isi axeze alimentatia zilnica pe preparate mai putin sanatoase, punandu-le pe seama poftelor.
Stiu cum este fiindca si eu am simtit dorinta aceea disperata de a manca tone intregi de produse de panificatie, insa m-am abtinut si totul a fost mai mult decat bine. Preferam sa consum ceva sanatos in loc, cum ar fi un mango, o banana, o portocala sau un smoothie super delicios din fructe de padure imbogatit cu superalimente. Se spune ca multe pofte tradeaza carente din corp, si pofta de dulce si de produse de panificatie tradeaza o lipsa mare de nitrogen, de minerale si de vitamine.
Femaia care alapteaza trebuie sa nu uite de cruditati, chiar daca multe guri spune ca trebuie sa le ingnore pentru o perioada.
Proaspata mamica poate manca orice in cantitati mici, cu conditia sa urmareasca reactia bebelusului. Spre exemplu unii bebelusi nu reactioneaza de loc la usturoi, la ceapa, la fasole sau broccoli, lactate, ciocolata, pe cand altii se simt foarte rau si au dureri ingrozitoare de burtica.
Proaspata mamica trebuie sa nu uite de sucurile verzi, care trebuie sa fie delicioase, nu rele la gust, facute din mere sau rodii si diverse frunze de la zi la zi si vlastari gasiti in supermarket-uri sau pregatiti acasa, despre care se stie ca sunt cu 30% mai bogati in nutrienti decat plantele mature), trebuie sa consume alge marine care sunt extrem de recomandate in sarcina si alaptare, pentru complexitatea lor de nutrienti dar si pentru imbunatatirea calitatii laptelui.
Iar dupa nastere, pentru a scapa de kilogramele in plus, proaspata mamica trebuie sa uite pentru o perioada de lactate cel putin, fiindca in primul rand ca dau dureri de burtica la bebelus dar pe deasupra nici nu lasa corpul sa elimine kilogramele in plus. Alaturi de ele se afla produsele de panificatie dar si painea, indiferent daca este alba sau integrala. Sunt multe de spus, insa ma opresc aici si va las sa studiati cartea mea, “Jurnal de sarcina”.
Clubul Bebelusilor: Ne poti oferi cateva sfaturi pentru un meniu diversificat pentru toata familia?
Ligia Pop: Saptamanal trebuie sa incercam sa intocmim un meniu diferit, in care sa avem o diversitate mare de preparate presarate cu multe ingrediente sanatoase si in stare cat mai cruda. Un meniu saptamanal se poate gasi pe site-ul meu, unde am imbinat preparatele raw cu cele vegane gatite.
De asemenea, pentru cei care nu aveti cele 6 carti ale mele, va recomand cartea de bucate online, unde veti gasi peste 160 de retete sanatoase si foarte usor de preparat.
Ligia Pop este raw food chef, consultant in nutritie, susţine demonstraţii si prezentari de sanatate şi organizează Raw Generation Expo, un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos. De asemenea, este gazda unor show-uri TV online si a câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef, fiind singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare. In 2014 cartea ei, „Reţete vegane fără foc” a castigat premiul national la Gourmand World CookBook Awards. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase distinctii din domeniul culinar, putand fi comparate ca importanta cu Premiile Oscar din cinematografie. Ligia Pop este licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi e profesoară de pian. Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul ei oficial: http://ligiapop.com