Dupa aparitia copiilor multe femei simt ca nu s-ar mai putea intoarce la job-ul anterior, care le-ar consuma prea mult timp si energie in detrimentul copiilor. Sau stand in concediul de crestere al copilului le vin idei de reorientare profesionala, se gandesc sa isi transforme un hobby intr-o profesie sau sa lucreze de acasa.
Exista chiar o organizatie internationala a mamelor care muncesc de acasa, “Work at home moms” pe scurt WAHM care are filiala si in Romania si mai nou in majoritatea oraselor din tara. Este o comunitate primitoare in care mamele pot schimba idei, se pot inspira si motiva una pe alta, pot initia proiecte, se intrajutoreaza, se cunosc si comunica atat pe platforme online cat si prin intalniri fata in fata.
In Baia Mare, un oras mic dar plin de viata, filiala WAHM este la inceput dar deja “se misca” si incearca sa puna in contact mamele care isi doresc sa imbine cresterea si educatia copiilor cu munca, sa faca schimb de idei, sa organizeze evenimente.
Clubul Bebelusilor a fost prezent la prima reuniune WAHM din Baia Mare unde un numar mare de mame cu copiii la purtator s-au intalnit sa isi prezinte munca, afacerile sau doar visele. Intr-o atmosfera non-formala fiecare a descris ce face in prezent si cum le-a venit ideea si chiar si-au dat la testare produsele, de la sapunuri naturale la carti pentru copii, de la carticele senzoriale la papione si alte accesorii, de la sucuri naturale de fructe si legume la paste de casa, dulceturi fara adaos de zahar si multe altele.
Am discutat mai detaliat cu cateva dintre ele pentru a vedea care sunt satisfactiile dar si greutatile muncii de acasa sau a afacerii proprii, cum au ajuns sa isi indeplineasca un vis, cum s-a schimbat viata lor.
Anamaria Budai, organizatoarea acestei prime intalniri reusite, este o femeie care inainte de a deveni mama avea un job satisfacator dar care ulterior nu se mai potrivea profilului de familista care isi doreste sa fie cat mai aproape de copil. Astfel incat a ajuns sa imbine utilul cu placutul si sa faca dintr-o pasiune, respectiv lectura, o afacere:”Citim cu drag”.
Nu i-a fost usor, cei din jur au considerat-o naiva, munca de acasa nefiind inca luata prea in serios la nivelul societatii noastre care inca nu are suficienta deschidere in acest domeniu. Dar dupa cum spune Anamaria: “imi doresc sa aratam ca SE POATE, putem fi si mame si antreprenori de succes sau free lanceri, si sa putem sa ne platim facturile din asta daca ne dam interesul si facem cu pasiune ceea ce facem. Caci despre asta e vorba, de multa pasiune si daruire.
Sunt si reprezentant local al Work at home moms Romania, ne-am propus sa realizam proiecte frumoase impreuna: traininguri pentru mame, consiliere, intalniri de networking, targuri, schimb de experienta, colaborari, pentru ca da, putem si vrem.
Sunt Team Lead la Usborne, am o echipa de 10 persoane. Echipa a crescut treptat, cum a crescut si portofoliu de clienti. Abordez cu profesionalism fiecare client in parte, ma bucura fiecare feed back primit, ma bucura si mai mult cand stiu ca datorita noua un copilas citeste, deneseaza, lipeste autocolante pe o carte de calitate”. Isi doreste ca fiecare copil sa aiba sansa sa tina in mana o carte si crede cu tarie in educatia timpurie, prin joaca, mai ales ca expunerea inca de la nastere la o limba straina este un beneficiu pentru copil iar cartile pe care le distribuie prin “Citim cu drag” faciliteaza invatarea limbii engleze de mici.
O alta mama prezenta la intalnire a fost Agnes Marchis. Prima data cand a abordat munca de acasa a fost dupa nasterea primului copil, o fetita care are acum 6 ani. Atunci s-a gandit ca i-ar fi mai usor sa ramana alaturi de copil si sa munceasca de acasa,ca traducator autorizat, în speranța că un job flexibil, bazat pe un contract de colaborare cu o agenție de traduceri renumită, o să-i ofere pe de o parte un venit decent iar pe de altă parte timp de calitate pentru familie.
Dar asteptarile nu i-au fost indeplinite, termenele de predare erau foarte scurte, munca pe care ajungea sa o faca noptile era epuizanta, remuneratia infima. In timpul concediului pentru cresterea celui de-al doilea copil s-a gandit sa se ocupe de un hobby si anume sa faca dulceturi “baby friendly”, fara adaos de zahar, fara conservanti.
Si-a testat produsele pe rude si prieteni si a constat ca are mare succes:”s-a dus vestea că eu fac dulceaţă baby friendly, fără conservanţi, fără gelifianţi sau alte bazaconii. A urmat sirop cu conţinut redus de zahăr, nectar. Am încercat să fac câte puţin din fiecare sortiment de fruct de sezon : coacăze negre, coacăze roşii, vişine, afine, mure, piersici, prune. Iar feed-back-ul nu a întârziat să apară. Cei mai încântaţi sunt cei mici, ei neavând încă gustul alterat de atâta zahăr. Ador când văd cum mănâncă al meu tapioca cu dulceaţă de afine, fără zahăr.
Aşa că aş vrea să duc hobby-ul meu la nivelul următor, şi să îl transform în business. Satisfacţia e de nedescris. Ideea că din mâinile mele ies produse pe care cei mici le adoră, produse sănătoase, din fructe cumpărate de la producători locali sau de la oameni cu mâinile negre de la atâta cules.
Dacă e greu ? Cu siguranţă e. Cu un copil de 6 ani, dornic de cunoaştere, care nu ştie ce e aia tabletă, calculator şi unul de 1 an şi 4 luni, alăptat (day and night), uneori e mai mult decât greu, e epuizant. Dar, cu toate astea, prefer să le spun copiilor mei că ” mama e ocupată, vine în 5 minute”, decât „mama pleacă, ne vedem diseară”.
Nu am vise mari, am vise măreţe. Îmi doresc să am locşorul meu micuţ şi cochet, în care să prepar dulcegării sănătoase, să experimentez combinaţii noi. Să am rafturile pline, cu etichete frumoase, aranjate cum îmi place mie.”
Miruna Blotor Iuhos este o alta mama talentata si creativa din mainile carei ies lucrusoare minunate sub numele de “Liayn Creations by Miruna B. Iuhos”: papioane, esarfe, posete-plic, ceasuri, gulerase, bentite, rochii si fuste. Pentru ea este o relaxare sa gandeasca modelele, sa combine materialele, sa croiasca, sa coasa.
A inceput acum 4 ani si in timp a progresat tot mai mult, bucurandu-se si de sustinerea si admiratia sotului si copiilor:” oricate greutati am intampinat si uneori descurajari… am mers mai departe cu gandul ca nimic nu vine usor si atunci cand ai un vis trebuie sa ti-l urmezi. Asa ca azi, dupa 4 ani de suisuri si coborasuri, sunt mandra de progresele facute si nu incetez sa invat si sa cresc in acest domeniu. Sotul meu si cei doi copii ai nostri mi-au fost cei mai mari sustinatori si cei care m-au incurajat si inspirat la fiecare pas.”
Alta mama intreprinzatoare si cunoscuta deja pe plan local este Ria Ninacs, care a deschis un club de copii deosebit, unde copiii nu doar sar pe trambuline ci participa la ateliere de creatie, cursuri diverse, de la pian la chitara, se fac decoratiuni vesele, se invata limbi straine, se tin petreceri si multe altele. Tot din experienta de mama a pornit aceasta idee:” Clubul de copii Hoppá a luat naștere din necesitate.
A fost un mare vis de-al meu, nascut din propria-mi problema de a nu avea bunicii prin preajma, fiindu-mi greu sa gasesc ajutor pentru ingrijirea copiilor mei. Vesnic eram in cautarea unei dadace de incredere, care sa aiba timp pentru noi exact cand aveam nevoie, sa-i fie simpatica fiului meu, să fie suficient de sanatoasa pentru a putea ingriji un copil energic, sa putem plati pretul, să fie aproape de casa…si lista poate continua. Clar ca intotdeauna cel puțin unul din aceste ingrediente lipsea…
Daca aveti cunostințe in aceeasi situatie sau chiar voi sunteti parinti și ati uitat cum e sa mergeti singuri si pe indelete la cumparaturi sau la coafor, să petreceți câteva ore liniștite sau romantice cu partenerul/partenera de viata, apelați cu încredere la Clubul de Copii Hoppá! E locul ideal pentru copii fericiți și parinți mulțumiți.” Faptul ca Ria Ninacs este de profesie invatatoare si are reale abilitati pedagogice a fost un atu in organizarea acestui club care dispune de cadre didactice, ofera activitati educative adaptate varstei, abilitatilor si intereselor fiecarui copil, organizeaza tabere de vacanta pentru copii dar si cursuri de dezvoltare personala pentru parinti si alti adulti interesati.
Speram ca povestile de succes ale acestor mame care au reusit sa imbine viata de familie cu satisfactia banului castigat prin propriile puteri sa inspire si sa motiveze si alte femei!