Cezariana la cerere este o interventie a carei frecventa a crescut liber in ultimii ani in Romania. Ea are insa si dezavantaje importante, care pot fi minimizate daca operatia este efectuata „la cald”, dupa ce travaliul s-a declansat natural. Descopera de ce este acest aspect atat de important!
Chiar si in cazul in care copilul tau trebuie sa vina pe lume prin cezariana, este important ca momentul nasterii sa fi fost ales de catre el. Atunci cand bebelusul este suta la suta pregatit sa vina pe lume, surprizele legate de adaptarea la viata extrauterina sunt rare. Iata care sunt beneficiile cezarienei efectuate dupa declansarea travaliului.
Rata cezarienelor este de doua ori mai mare decat cea indicata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Se considera ca daca procentul de cezariene depaseste cu mai mult de 15% valoarea indicata de catre OMS, riscurile asociate acestui tip de nastere depasesc beneficiile. Nu este nici o indoiala ca cezariana a salvat de-a lungul timpului vietile multor mame si bebelusi, iar in unele cazuri este necesara efectuarea operatiei inainte de data probabila a nasterii.
Cezariana la cerere poate avea insa dezavantaje pentru mama si pentru nou-nascut, de aceea este important ca momentul operatiei sa fie cat mai atent calculat. In conditii ideale, cezariana ar trebui efectuata abia dupa ce s-a declansat natural travaliul. Iata care sunt beneficiile efectuarii cezarienei la cald:
Cezariana la cald – Mai putine probleme cu respiratia
Bebelusii nascuti prin cezariana sunt predispusi sa dezvolte o tahipnee tranzitorie din cauza faptului ca plamanii lor sunt inca plini cu lichid amniotic. In mod normal, nasterea naturala si trecerea prin canalul vaginal pune presiune pe corpul bebelusului, facandu-l sa elimine o buna parte din acest lichid. Bebelusii nascuti prin cezariana au adesea nevoie sa fie aspirati si eventual pusi la oxigen. In cazul in care apar complicatii, bebelusii pot fi pusi pe ventilare mecanica si chiar pe tratament cu antibiotice pentru cateva zile.
CITEȘTE ȘI: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
Cezariana la cald – Reduce riscul de nastere prematura
Cezariana electiva trebuie programata abia dupa saptamana 39 de sarcina. Avand in vedere ca data probabil a nasterii se calculeaza pur orientativ pe baza dimensiunii bebelusului la ecografii si pe baza datei ultimei menstruatii, pot exista erori de pana la 2 saptamani intre DPN si varsta reala a sarcinii.
Un studiu efectuat pe un total de 13.500 de cezariene la cerere a demonstrat ca 36% dintre bebelusi aveau mai putin de 39 de saptamani de sarcina. Acesti bebelusi sunt mai expusi la aparitia de probleme care nu se intalnesc in cazul nasterilor vaginale.
Bebelusii nascuti inainte de a fi pregatiti sa fie pe lume pot avea dificultati cu respiratia si cu mentinerea constanta a temperaturii corporale, pot suferi de hipoglicemie deoarece startul alaptarii poate fi ceva mai dificil, sunt mai predispusi la infectii si necesita mai adesea sa stea in unitatile de terapie pentru nou-nascuti.
Cezariana programata scade rata de succes a alaptarii
Un studiu pe 550.000 de mame a demonstrat ca cezariana programata afecteaza succesul alaptarii. Rata de succes a alaptarii dupa nasterea prin cezariana este mult mai redusa comparativ cu nasterea vaginala.
Totusi, femeile care au suferit interventia dupa ce s-a declansat natural travaliul au avut un succes mai mare in alaptare. Recuperarea dupa operatie limiteaza mult mobilitatea mamei, iar bebelusul poate fi internat in unitatea de terapie intensiva, niciuna dintre aceste realitati nu vine in sprijinul alaptarii. Si scaderea in greutate dupa nastere, considerata fiziologica, a fost mai mare in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana la rece decat a celor nascuti prin cezariana la cald.
Care sunt situatiile in care se poate astepta declansarea travaliului inainte de efectuarea cezarienei?
Nu toate operatiile de cezariana pot fi efectuate dupa ce s-a declansat deja travaliul. Exista situatii in care este important ca bebelusul sa fie scos cat mai repede, pentru a salva viata lui si a mamei. Uneori insa, se poate astepta:
- Daca bebelusul este pozitionat cu fundul inainte.
- Daca este o sarcina multipla si primul bebelus nu este in pozitia corespunzatoare.
- Daca bebelusul este in pozitie transversala.
Daca situatia medicala o permite, declansarea naturala a travaliului inainte de efectuarea cezarienei este de mare ajutor atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Discuta cu medicul tau aceasta posibilitate, chiar daca ai indicatie clara pentru nasterea prin cezariana
CITEȘTE ȘI: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească? Cum putem beneficia în maternitățile de stat de ora magică
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.