Nasterea prin operatie cezariana este o interventie chirurgicala majora care se efectueaza sub anestezie generala sau partiala si care presupune incizii in abdomenul si uterul mamei. Termenul cezariana provine din limba latina „caeso utero”, care inseamna „uter taiat”.
Nasterea prin operatia de cezariana este recomandata doar atunci cand travaliul sau nasterea naturala sunt considerate periculoase si riscante pentru mama si copil.
In zilele noastre insa, tot mai multe mame recurg la nasterea prin operatie de cezariana, majoritatea mamicilor temandu-se de nasterea naturala, considerand cezariana un mod mai comod si mai usor de a da nastere. Nu in toate cazurile este asa.
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca nu exista “nicio justificare, in nicio regiune geografica, de a avea mai mult de 10-15% din nasteri prin cezariana”. Cu toate acestea in Romania rata nasterilor prin cezariana este de peste 40%. Desi ar trebui sa se recurga la cezariana doar atunci cand este absolut necesar, si atudinirea obstreticienilor care urmaresc evolutia gravidelor are un rol semnificativ in cresterea numarului acestor interventii. Viitoarele mame nu ar trebui sa opteze atat de usor pentru cezariana, deoarece, spre deosebire de nasterea naturala, cezariana prezinta mai multe riscuri, o refacere mai dificila si ar putea afecta sanatatea pe termen lung.
Cezariana este necesara in urmatoarele situatii:
- Suferinta fetala
- Prezentatia transversa sau alte prezentatii care fac riscanta nasterea pe cale naturala (cu fata, fruntea, umarul);
- Placenta praevia sau o desprinderea placentei
- Exista o disproportie intre copil si pelvisul mamei (disproportie cefalo-pelvica)
- Sarcina a depasit termenul si fatul poate intra in suferinta fetala
- Varsta inaintata a mamei
- Unele boli de care sufera mama
- In timpul nasterii naturale pot interveni urgente medicale care necesita operatia cezariana de urgenta.
De cele mai multe ori cezariana se programeaza
Internarea in spital are loc cu o seara inainte sau cu cel putin 2-3 ore inainte. Este necesar sa porti o discutie inaintea interventiei cu doctorul anestezist ce va participa la nastere. In functie de motivul care determina operatia cezariana si starea ta la momentul respectiv, ti se va face anestezie generala sau partiala. Afla mai multe despre tipurile de anestezie la nastere.
Se va face un scurt istoric al problemelor medicale anterioare si al eventualelor probleme aparute in sarcina. O asistenta iti va monta o branula prin care se vor administra lichide pentru a mentine un nivel optim al hidratarii si eventuale medicamente, de cele mai multe ori calmantele dupa operatie.
Nasterea prin cezariana este efectuata de o echipa de doctori si asistente formata dintr-un doctor obstetrician care poate avea un ajutor in persoana altui doctor obstetrician, doctorul anestezist, doctorul neonatolog si 2-3 asistente.
Inainte de cezariana nu ai voie sa bei si sa mananci
Interventia este recomandat si trebuie sa inceapa pe stomacul gol. De la ultima masa ar trebui sa treaca cel putin 8 ore. Ti se cere acest lucru deoarece exista riscul sa te ineci cu resturi de mancare ce ar putea sa ramana in stomac, tu fiind sub efectul anesteziei in timpul operatiei si neavand acelasi control ca atunci cand esti treaza.
Inainte de inceperea interventiei ti se va monta o sonda urinara si se va dezinfecta locul unde se va face incizia cu o solutie antiseptica. Locul respeciv nu trebuie sa aiba par in acel moment. Ar trebui sa stii dinainte tipul de incizie ce ti se va efectua. Afla mai multe despre ce presupune pregatirea pentru cezariana.
Cezariana presupune o incizie in abdomenul mamei
Incizia poate fi orizontala sau verticala, si presupune taierea celorlalte tesuturi si a uterului. Copilul se extrage doar la cateva minute de la inceperea operatiei. De cele mai multe ori se apasa partea superioara a uterului pentru a ajuta copilul sa iasa mai usor. Daca ti s-a facut anestezie partiala, vei simti ca o presiune. Mai mult dureaza sutura si coaserea tuturor straturilor dupa scoaterea placentei.
Dupa nastere bebelusul va fi verificat si curatat
Bebelusul fi supus unui examen fizic si se va stabili scorul Apgar in primul minut, apoi la 5 minute. Bebelusii nascuti prin operatie cezariana pot avea un scor Apgar mai mic in primul minut, deoarece ar putea fi sub efectul anesteziei administrate mamei.
Uterul si straturile peretelui abdominal sunt cusute cu fire resorbabile, ce nu trebuie indepartate. La final incizia este inchisa cu copci sau fire ce vor fi inlaturate dupa 7-10 zile.
Daca ti se va administra anestezie locala, vei avea sansa unica de a auzi primele sunete ale bebelusului tau si de a-l vedea in primele lui clipe de viata extrauterina, insa doar pentru putin timp.
Afla mai multe despre nasterea naturala si prin cezariana de la actuale mamici
Bebelusul va merge in salonul special pentru nou-nascuti, cu exceptia situatiei in care au existat unele probleme la nastere si el necesita ingrijiri specializate. Tu vei petrece urmatoarele cateva ore sau prima zi in sectia de terapie intensiva, iar daca totul va decurge bine vei fi transferata in salonul pentru proaspete mamici (lauze). Tot atunci te vei reintalni cu bebelusul tau.
Desi este posibil sa te simti foarte obosita, slabita, ametita ca efect al anesteziei si sa simti senzatii dureroase atat datorita uterului care se retrage, dar si inciziei incearca sa fii cat mai apoape de bebelusul tau si pune-l la san cat mai curand.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Revenirea dupa operatia cezariana
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum?
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Primele zile acasa cu bebelusul
Cele mai intalnite mituri despre alaptare
Cum sa treci fara panica peste puseele de crestere?