Termenul cezariană la rece și cezariană la cald sunt două expresii folosite în mod obișnuit pentru a descrie diferite metode de a efectua o cezariană. Se stie, nasterea naturala este cea mai potrivita atat pentru mama cat si pentru viitorul bebelus. Cu exceptia unor situatii deosebite, mamele trebuie incurajate sa nasca natural, atunci cand se declanseaza nasterea. Insa, din diverse motive, nasterea naturala nu este mereu o optiune. In unele situatii se impune efectuarea unei cezariene pentru a aduce pe lume bebelusul.
Atunci cand nasterea naturala este imposibila, sau presupune asumarea unor riscuri prea mari privind sanatatea mamei si a bebelusului, medicul va recomanda nasterea prin cezariana. Cezariana poate fi programata pentru o data anume, stabilita de catre medic in functie de evolutia sarcinii, de aspectul colului, de data probabila a nasterii. Cel mai probabil, gravida nu va da nici un semn de travaliu in data respectiva, si in acest caz lumea medicala vorbeste despre o cezariana efectuata la rece. In alte situatii, medicul va astepta ca viitoarea mamica sa intre in travaliu, inainte de efectua cezariana. In acest caz, bebelusul se va naste totusi la data la care este complet pregatit sa o faca, iar interventia chirurgicala va fi denumita cezariana la cald.
Care sunt cele mai importante diferente intre cezariana la cald si cea la rece?
Cezariana la cald se efectueaza atunci cand deja s-a declansat travaliul, in timp ce cezariana la rece este planificata de catre medic (programata) in functie de date nu neaparat precise, cum ar fi data ultimei menstruatii, lungimea medie a ciclului menstrual si asa mai departe. Desigur, medicul va avea in vedere evolutia sarcinii, gradul de dezvoltare al bebelusului, eventuale semne pe care le da corpul gravidei ca declansarea nasterii nu ar fi prea indepartata, starea de sanatate a mamei si nu numai. CITEȘTE ȘI: TRAVALIUL – Tot ce trebuie să știi
Cezariana la cald aduce o garantie ca bebelusul este pregatit sa ia contact cu lumea exterioara. Desi programata de obicei dupa varsta de 38 de saptamani de sarcina, cezariana la rece poate aduce pe lume un bebelus care avea nevoie de inca o saptamana sau doua de maturizare intrauterina. Dupa saptamana 38 de sarcina bebelusul este la termen si este pregatit sa faca fata cu brio vietii extrauterine, insa adaptarea sa poate fi mai dificila si mai de durata decat daca s-ar fi nascut atunci cand dorea el.
Cezariana la cald este mai dificil de realizat pentru medic. Contractiile uterine nu inceteaza dupa administrarea anestezicului, si lucrul pe un uter cu contractii este mai dificil decat pe un uter relaxat.
Cezariana la cald are avantajul ca organismul tau era deja pregatit pentru nastere. Secretia de ocitocina limiteaza hemoragia si ajuta la instalarea mai rapida a lactatiei.
In cazul cezarienei la rece, lactatia se poate instala abia dupa 3-4 zile de la nastere. Trebuie sa stii insa ca in aceste prime zile bebelusul are nevoie in primul rand de colostru, care se afla in sanii tai inca de prin luna a 5-a de sarcina. Nu data la care se declanseaza furia laptelui garanteaza succesul alaptarii! CITEȘTE ȘI: Alaptarea bebelușului imediat după naștere
Cezariana la cald este de multe ori o cezariana de urgenta. In general medicul nu asteapta declansarea nasterii pentru a efectua o cezariana programata. Cele mai multe cezariene efectuate la cald sunt rezultatul unui travaliu in care ceva nu decurge cum ar trebui, fie ca e vorba despre o suferinta materna sau una fetala. CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre cezariana de urgență
De multe ori cezariana la cald se efectueaza cu anestezie generala. Daca interventia este una de urgenta, se opteaza pentru aceasta alternativa pentru a scurta intervalul de timp necesar ca bebelusul sa fie adus pe lume. In cazul cezarienei la rece, unde nu exista nici un motiv de graba, se va opta pentru anestezia epidurala, mai putin agresiva pentru mama si cu risc mai mic de a afecta bebelusul.
În general, cezariana la cald are tendința să fie mai puțin stresantă și mai bine controlată decât cezariana la rece, deoarece permite o pregătire mai atentă și nu este asociată cu o situație de urgență. Totuși, în ambele cazuri, cezariana este o intervenție chirurgicală serioasă și poate avea riscuri și complicații asociate, iar decizia de a efectua o cezariană este luată de obicei de către medicii specialiști în colaborare cu mama și, dacă este posibil, cu partenerul ei.
Citește pe larg despre:
Nașterea la privat: Avantaje + Lista maternităților private din România
A treia cezariana a fost mai dureroasă decât orice – Iată de ce!
Tu ai nascut prin cezariana? Cum au decurs lucrurile, cezariana a fost programata de catre medic, sau a avut loc atunci cand „a vrut” bebelusul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.