Dupa ceva vreme, oamenii incep din nou sa se intoarca spre ceea ce este natural. Nu degeaba dovezile stiintifice arata ca cel putin in acest caz, natural este sinonim cu mai bine. Asa ca am decis sa iti prezentam beneficiile nasterii naturale, atat pentru bebelus cat si pentru tine, mamica lui! Nasterea naturala este calea fireasca prin care ar trebui sa vina pe lume bebelusii sanatosi ai mamelor care au avut o sarcina fara probleme. Insa oamenii de stiinta au demonstrat ca nasterea naturala este mai mult de atat. Ea are multiple beneficii atat pentru bebelus cat si pentru mama!
Beneficiile nasterii naturale pentru bebelus
#1 Bebelusul vine pe lume atunci cand este pregatit.
Atunci cand nasterea se declanseaza natural, corpul tau preia controlul intregului proces. Atunci, stii sigur ca bebelusul este pregatit sa supravietuiasca in mediul extrauterin, ca organele sale interne sunt destul de mature incat bebelusul sa supravietuiasca fara sa fie necesare interventii medicale. Citește și despre: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
#2 Riscul de aparitie a problemelor respiratorii este minim.
Trecerea prin canalul pelvin si presiunea exercitata asupra bebelusului in timpul acestui proces asigura eliminarea lichidului amniotic din plamani. CITEȘTE ȘI: Nașterea naturală (vaginală) urmează întotdeauna următorii pași
#3 Flora intestinala buna.
Nasterea vaginala are beneficii incontestabile si destul de recent descoperite legate de colonizarea intestinului bebelusului cu bacterii bune. Aceste bacterii asigura starea de sanatate a aparatului digestiv, scad riscul de aparitie a alergiilor si au numeroase beneficii pentru sistemul imunitar al copilului.
#4 Buna functionare a sistemului nervos.
Nasterea vaginala stimuleaza aparatul cardiovascular al bebelusului, accelerand circulatia sangelui. Acest fapt are beneficii pe termen lung, imbunatatind functionarea sistemului nervos.
#5 Catecolamine si endorfine.
In timpul nasterii vaginale, bebelusul primeste de la mama sa niste hormoni denumiti catecolamine, care il fac sa fie alert dupa nastere si sa poata fi alaptat imediat. In afara de catecolamine, mama ii transmite bebelusului prin sangele placentar endorfine, care il ajuta pe bebelus sa se adapteze imediat la viata in mediul extrauterin.
#6 Bebelusii nascuti pe cale vaginala sunt mai interesati de activitatile legate de alaptare.
Ei fac miscari asemanatoare suptului si maseaza sanul mamei. De asemenea, sug mai mult in primele 90 de minute dupa nastere, fapt ce are numeroase beneficii si pentru mama.
#7 Bebelusii nascuti natural suporta mai bine stresul decat cei nascuti prin cezariana.
In momentul cezarienei, in corpul bebelusului se genereaza un nivel crescut de stres, fapt ce face ca si pe viitor copilul sa reactioneze exagerat in fata situatiilor stresante. CITEȘTE ȘI: 9 Aspecte pe care nu ți le spune nimeni despre nou născut
Alte beneficii ale nasterii naturale pentru bebelus:
#8 Statistic, bebelusii nascuti vaginal au un risc cu 20% mai mic sa dezvolte diabet de tip 1 decat bebelusii nascuti prin cezariana.
#9 In cazul nasterii naturale nemedicate, copilul nu va suferi de pe urma medicamentelor administrate mamei.
#10 Contactul piele pe piele poate fi asigurat imediat dupa nastere, aceasta avand numeroase beneficii din punct de vedere psihologic si fiziologic.
Nasterea naturala – Beneficiile pentru mama:
Recuperare mai rapida si spitalizare de scurta durata.
La cateva ore dupa nasterea naturala mama este destul de odihnita incat sa mearga singura la baie, sa faca un dus sau sa ia bebelusul in brate. Astfel, poti reveni la siguranta si confortul propriei locuinte mult mai repede decat in cazul nasterii prin cezariana.
Citește și povestea de naștere: Am 26 de ani și 5 nașteri naturale, primele 4 au fost superbe, spontane. Ultima mi-a pus capac, era să-mi pierd copilul
Absenta riscului legat de cicatricea uterina.
In unele cazuri, cicatricea care ramane pe uter dupa cezariana poate determina dificultati in a obtine o noua sarcina sau in a o duce la termen. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Absenta riscului legat de orice interventie chirurgicala si de anestezie.
Absenta riscului legat de dezvoltarea aderentelor dupa interventia chirurgicala.
Mortalitatea materna este net inferioara in cazul nasterii naturale, fata de nasterea prin cezariana.
Din punct de vedere psihologic, nasterea naturala este esentiala pentru femei, care recunosc ca s-au simtit dupa aceea mult mai puternice si mai pregatite sa faca fata oricarei provocari. Depresia post natala este mult mai rar intalnita la femeile care si-au adus pe lume copiii pe cale naturala. CITEȘTE ȘI: Doare nașterea naturală, travaliul poate fi extrem de dureros, dar aș mai naște de 1000 de ori tot natural, la privat
Tu cum ai nascut, natural sau prin cezariana? Care sunt avantajele acestui tip de nastere, din punctul tau de vedere?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: Consultul preanestezic și anestezia la naștere
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
CITEȘTE ȘI: Travaliu fără dureri? Da, se poate!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.