Etapele nasterii naturale
Nasterea este un eveniment care se desfasoara in mai multe etape, ce difera ca intensitate si durata in timp, de la o femeie la alta.
Nasterea naturala sau pe cale vaginala urmeaza intotdeauna urmatorii pasi:
- Colul uterin se deplaseaza in fata;
- Colul uterin se maturizeaza (se inmoaie);
- Colul uterin se sterge, subtiaza sau scurteaza;
- Colul uterin se dilata pentru a face loc copilului;
- Capul copilului se roteste;
- Copilul coboara prin canalul de nastere.
Primii trei pasi se pot produce cu cateva saptamani sau zile inainte de travaliul propriu-zis. Femeile aflate la primul copil pot parcurge procesul nasterii in 18-24 de ore. Mamele care au mai nascut vor trece prin etapele nasterii intr-un timp mai scurt, aproximativ 10-12 ore. Din urmatoarele motive nasterea se poate desfasura intr-un ritm mai lent:
- Copilul este pozitionat gresit;
- Colul uterin se dilata mai greu;
- A fost efectuata o anestezie epidurala;
- Contractiile sunt prea slabe si ineficiente.
Nasterea naturala – Etapa primelor semne
Etapa primelor semne cuprinde contractiile de pretravaliu care devin treptat ritmice si dureroase. Colul uterin se subtiaza pana la stergere. Se elimina dopul gelatinos sau membranele se rup (ruperea apei). Aceasta etapa are o durata variabila atat pentru femeile aflate la prima nastere, cat si pentru cele care au mai nascut. In aceasta etapa consuma lichide si gustari usoare. Poti face si un dus. Daca contractiile incep noaptea, incearca sa te mai odihnesti. Pana cand vei naste efectiv vor mai trece ore bune. Este important sa ramai relaxata de la inceput, deoarece iti va fi mai usor pe parcurs.
Nasterea naturala – Etapa dilatatiei sau travaliul activ
Etapa dilatatiei sau travaliul activ poate dura la femeile aflate la prima nastere 5-8 ore, in timp ce la femeile care au mai nascut sa fie doar de aproximativ 3 ore sau chiar mai putin. Aceasta etapa este, in general, cea mai lunga si cea mai usoara. Colul uterin se dilata cu aproximativ 1 cm intr-o ora. Dilatatie 2 inseamana un col dilatat 2 cm, in timp ce dilatatie 10 inseamna un col dilatat 10 cm. La inceput contractiile sunt suportabile, dar pe masura ce timpul trece devin mai intense, mai frecvente si dureaza mai mult. Copilul incepe sa se angajeze, iar dilatarea continua pana cand este completa. Incearca sa te misti sau sa gasesti o pozitie care diminueaza durerea. Travaliul presupune un efort imens. Pentru a evita deshidratarea incerca sa consumi lichide, chiar si cate o gura de apa intre contractii. Contractiile in aceasta etapa sunt de 45-60 de secunde si se produc la intevale de 2-3 minute. CITEȘTE ȘI: Diferențe importante dintre tipurile de naştere: naturală şi cea naturală medicalizată
Nasterea naturala – Etapa de tranzitie sau faza expulziva
Faza expluziva poate dura 1-2 ore la femeile aflate la prima nastere si doar o jumatate de ora la femeile care au mai nascut. In acesta etapa colul uterin se dilata de la 8 la 10 cm si poate fi cea mai epuizanta perioada a nasterii. La inceput contractiile pot fi mai usoare si mai rare, ceea ce iti va permite sa te odihnesti putin. Contractiile devin mai putenice, iar pozitia pe care o adopti poate influenta ritmicitatea. Desi aceasta etapa dureaza mai putin decat travaliul activ, ti se va parea ca nu se mai termina.
Faza expulziva incepe efectiv – cand simti nevoia acuta de a impinge (ca o apasare) din cauza presiunii capului copilului ce avanseaza tot mai mult in canalul de nastere. Este important ca medicul, moasa si asistentele sa te monitorizeze activ si sa-ti spuna efectiv cand trebuie sa incepi sa impingi. Poti avea unele reactii mai neplacute: transpiratie, senzatia de a merge des la toaleta, frisoane, greata, voma, picioarele iti tremura si te poti simti epuizata. In timp ce unele femei tipa cat le tin plamanii, altele nu scot niciun cuvant si nu accepta nici un ajutor sau alinare. Amiteste-ti ca relaxarea este cheia cu care poti reduce intensitatea senzatiilor pe care le simti. Relaxarea asigura o mai buna oxigenare si in consecinta mai putina durere. Muschii abdomenului si ai pelvisului trebuie sa ramana relaxati pentru ca uterul ca impinga copilul in canalul de nastere, sa traverseze braul osos pelvian, vaginul, pana cand va iesi complet.
Lipsa oxigenului favorizeaza acumularea de acid lactic in muschi, ceea ce cauzeaza durere. In timpul travaliului durerea poate inseamna ca ai nevoie de mai mult oxigen sau hrana (energie). Teama de ce va urma iti poate induce o stare de stres care iti va accentua durerile. Daca la inceputul travaliului este recomandata respiratia lenta, in ultima parte o respiratie scurta si sacadata te-ar putea ajuta mai mult. Exista o varietate de metode de calmare a durerilor din timpul travaliului. Discuta cu doctorul care ti-a monitorizat sarcina care ar fi cea mai buna alegere pentru tine. Adreseaza cat mai multe intrebari pentru a afla atat beneficiile cat si riscurile acestora asupra ta si a bebelusului tau. Daca ti se va face anestezie epidurala, este posibil ca aceasta etapa sa se prelungeasca insa vei simti doar o senzatie ca o presiune. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Nasterea naturala – Eliminarea placentei
Eliminarea placentei poate dura intre 10-30 de minute. Dupa nasterea copilului contractiile continua pentru a reduce uterul. Placenta se desprinde si este eliminata in exterior impreuna cu membranele care infasurau copilul si restul cordonului ombilical. Eliminarea placentei este insotita de curgerea unei cantitati de 200-300 ml de sange. La nastere placenta cantareste in jur de 500 de grame sau a sasea parte din greutatea copilului nascut. Deoarece uterul se contracta in continuare, hemoragia se va opri repede. Personalul medical trebuie sa se asigure ca placenta a fost eliminata in totalitate, pentru a preveni o hemoragie grava.
Daca s-a efectuat o epiziotomie pentru prevenirea unei rupturi sau ai suferit o ruptura, vei fi cusuta inainte de a parasi sala de nasteri. Pentru sangererea care se va produce in timpul perioadei de lauzie foloseste absorbante speciale si ingrijeste cusatura corespunzator. Dupa acest efort imens preocuparea ta cea mai mare va fi intalnirea cu bebelusul. In curand se va produce. Pune-l cat mai repede la san, pentru a beneficia de reflexele sale innascute. CITEȘTE ȘI: Ți-e teamă de nașterea naturală? Nu ești singura! Cum depășești teama de a naște natural
CITEȘTE ȘI DESPRE: Aducerea acasă a nou-născutului ❤ 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE