In perioada de sarcina, observarea corpului si a senzatiilor de tensiune sau relaxare care pot aparea, constientizarea respiratiei, dar si a modului in care mintea, in speta, gandurile se raporteaza la „aici si acum”, asa dupa cum se va intampla si in momentul travaliului, ajuta gravida sa fie pregatitita pentru momentul nasterii, in care contractiile se vor succeda unele dupa altele si in care relaxarea si calmul vor avea un rol esential atat pentru starea de bine a ei cat si a copilului, ceea ce va face ca in final nastera sa fie mai usora, mai rapida si cu mai putina durere.
Care sunt principiile „Nasterii asumate, DA pot”?
Moasa Vania Limban: Pentru orice viitoare mama, sarcina vine cu modificari ale corpului generate de hormonii de sarcina: sanii se maresc si devin durerosi, articulatiile si muschii se inmoaie, apar dureri de spate si pelvine, perineul se inmoaie, apar o multitudine de ganduri, emotii si senzatii, uneori negative, alteori pozitive
Modelul de pregatire pentru nastere „Nasterea asumata, da pot” are ca puncte de referinta doua aspecte:
Corpul care trebuie ajutat in perioada de sarcina prin hrana corespunzatoare si exercitii adecvate pentru tonifierea perineului / burticii /sanilor, relaxarea muschilor spatelui.
Mintea care are control asupra corpului gravidei, prin gandurile pe care le genereaza poate schimba fiziologia corpului in avantajul, sau in detrimentul lui.
Dr. Judith Lothian – Ph.D, R.N, FAAN Graduate Chair and Professor, Seton Hall University Dpt Nursing, USA, sustine ca „femeile prin natura lor sunt capabile să dea naștere, au instincte intuitive și când sunt susținute și lăsate libere să acționeze pentru confortul lor, sunt capabile să dea naștere fără intervenții și fără să sufere”.
„Da, o gravida trebuie este lasata in travaliu libera sa-si urmeze instinctele”, dupa cum a afirmat in nenumarate ori si Dr Michel Odent.
Asa ca, pe toata durata travaliului, sub privirea discreta, dar atenta a doctorulu si /sau a moasei, gravida va fi lasata sa actioneze in voia instinctelor ei intuitive, folosind afirmatia repetitiva „imi asum nasterea , da pot” si legea celor 3 R care statueaza ca „nasterea inseamna: respiratie & relaxare & rabdare”
Ce cuprinde programul de pregatire „Nasterea asumata, da pot”
Pregătirea minții prin:
- meditație
- autosugestie în stare conștientă (beta)
- controlul gândurilor in perioada de sarcina si aducerea lor „aici si acum”
- mesajul benefic „imi asum nașterea da, pot” folosit la timpul prezent
- vizualizarea nașterii seara, la culcare, în starea de semisomn (alpha)
- comunicarea cu fătul din burtică pe toata perioada sarcinii.
Pregătirea corpului prin:
- control zinic postura corporala
- gimnastica de 2-3 ori pe saptamana pentru tonifiere: perineu, muschi abdominali (burtica), muschi pectorali (sani),
- miscare activa 5 000 pași.
Ce semne vestesc ca nasterea se apropie?
Moasa Vania Limban: Cele trei semne care anunta declansarea nasterii sunt:
- pierderea dopului de gelatina aprox cu 4-5 zile inainte de data probabila a nasterii; uneori insa este posibil ca eliminarea lui sa se faca dupa inceperea travaliului si sa nu mai fi observata; are aspect de „jelly” gelatinos cu irizatii rozalii
- fisurarea sau ruperea membranelor un semn de urgenta oricand se produce; lichjdul amniotic in mod normal este transparent cu mici flocoane albicoase; in caz de suferinta fetala isi modifica culoarea spre galben, verde pal, pana la verde intens, dar concomitent si consistenta care devine pastoasa sau chiar grunjoasa in „piure de mazare”
- contractiile uterine dureroase neregulate la inceput, apoi in faza activa regulate la 3 minute.
CITEȘTE ȘI: 5 indicii ca să deosebești contracțiile false de cele de travaliu
Nasterea naturala este potrivita pentru orice femeie insarcinata?
Moasa Vania Limban: Posibilitatea de a naste natural se evalueaza impreuna cu medicul obstetrician in functie de istoricul starii de sanatate al gravidei anterior sarcinii si in functie de modul in care evolueaza sarcina.
Vaginul poate fi afectat după nasterea naturala?
Moasa Vania Limban: Da, daca expulzia la nastere este grabita este posibil ca vaginul sa fie afectat prin rupturi. De aceea, in aceasta perioada a nasterii, gravida trebuie sa aiba rabdare si sa se screama asa dupa cum simte, fara sa forteze si sa grabeasca expulzia.
Ce trebuie sa stie gravida despre tehnicile de respiratie si de relaxare in timpul travaliului?
Moasa Vania Limban: Respiratia este cea mai importanta resursa pe care o gravida este bine sa o foloseasca in travaliu. Exista cateva tipuri de respiratie care se pot invata in cadrul cursului „Nasterea asumata, da pot” si care aplicate in corelatie cu pozitiile, masajul si relaxarea ajuta gravida sa aiba o nastere mai usoara, mai rapida si cu mai putina durere.
Ce pozitii sunt de ajutor pentru o nastere usoara?
Moasa Vania Limban: In timpul travaliului, cele mai eficiente pozitii sunt cele gravitationale, care pentru starea de bine si relaxare, periodic se pot combina si cu pozitii orizontale, mai putin pozitia litotomica (la orizontala pe spate).
Cum si de cand se poate pregati gravida pentru nasterea naturala?
Moasa Vania Limban: Cursul de pregatire „Nasterea asumata, da pot” este recomandata din saptamana 26/27 de sercina. El consta in 4 sesiuni care pot fi facute online. In urma acestui curs, gravida dezvolta un tipar mental pozitiv de incredere in propriile forte si dobandeste abilitati care o vor ajuta sa parcurga cu bine fiecare etapa a travaliului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.